Nyugdíjas klímaaktivistákat zártak börtönbe „olajvezeték megrongálásért”, miközben az Északi Áramlat 2 felrobbantása még mindig felderítetlen

2024. szeptember 20. 19:20

Németországban szigorúan veszik a birtokháborítást.

2024. szeptember 20. 19:20
null

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Több hónap börtönbüntetésre ítéltek két idős német klímaaktivistát egy kelet-németországi „olajvezeték megrongálása” miatt – közölte pénteken a neubrandenburgi kerületi bíróság.
Az MTI beszámolója szerint 

a 69 és 74 éves vádlottak ellen két különböző, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány szivattyútelepein 2022 áprilisában történt incidens miatt indult eljárás vagyoni károkozás, birtokháborítás és közüzemi tevékenység megzavarása vádjával.

Az egyik telepre a kerítést és egy forgócsap biztonsági láncát megrongálva hatoltak be az aktivisták, ám ekkor ott éppen nem szivattyúztak olajat. Napokkal később egy Brandenburg tartományhoz közel fekvő szivattyúállomásra jutottak be hasonló módon, és ott ténylegesen leállították az olaj áramlását a Rostock kikötőjéből induló csővezetékben.

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint a kevésbé idős aktivistának – az ellene egy másik, bajorországi eljárásban kiszabott büntetés tétellel kiegészítve – összesen hét hónapra, míg idősebb társának három hónapra kell börtönbe vonulnia.

A bíróság szóvivőjének tájékoztatása szerint a vádlottak nem tagadták, ugyanakkor „a bolygó klímájának megmentése érdekében” jogosnak látták e bűncselekmények elkövetését. 

A párosra végül azért szabtak ki felfüggesztett helyett ténylegesen letöltendő börtönbüntetést, mert az eljárás során további akciókat helyeztek kilátásba 

– tette hozzá.

Szemben más szabotázsakciókban részt vevő és eljárás alá vont klímaaktivistákkal, a páros azért került bíróság elé, mert ők megtagadták a büntetésül rájuk kiszabott 4000 eurós bírság kifizetését.

Mindeközben az Északi Áramlat 2 felrobbantásával kapcsolatban továbbra sincs előrelépés.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
europész
2024. szeptember 20. 21:04
Nincs itt semmi csodalkozni valo.Egy hazankba koltozott nemet hazaspar osmerosunk ferfi tagja haza latogatott valamilyen ugyintezes celjabol nemetbe. Nem tudta,hogy korozest adtak ki mindkettojukre mert tiltakoztak a migrans bevandorlok ellen.A ferfit letartoztattak es gyorsitott eljarasban hat havi elzarast kapott.
Akitlosz
2024. szeptember 20. 20:31
Jupiter és a hatökör esete.
sexykitty-5000087
2024. szeptember 20. 20:16
🍓 ️ ­­­É­r­t­é­­k­­­e­­­l­­d­­­ ­­­a­­ ­s­­­z­e­­x­­­i­ ­­­p­­­u­­n­­c­­­i­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
nempolitizalok-0
2024. szeptember 20. 20:13
CIA-s embereket lesittelni???? Nehéz is lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!