A németek beleálltak a lengyelekbe az Északi Áramlat miatt

2024. szeptember 07. 09:51

A német szövetségi bűnügyi rendőrség és a szövetségi ügyészség elégedetlen.

2024. szeptember 07. 09:51

Nyitókép: Handout / SWEDISH COAST GUARD / AFP

 

Német nyomozók azzal vádolják Lengyelországot, hogy szabotálja az Északi Áramlat robbanásaival kapcsolatos vizsgálatot – írta a Politico. 

Német tisztviselők szerint a lengyel hatósásgok nem hajtják végre a német szövetségi bíróság által Volodimir Z.  – robbantással vádolt fő gyanúsított búvár – ellen kiadott európai elfogatóparancsot és házkutatási parancsot.

Egy, a nyomozást ismerő tisztviselő súlyos vádakat fogalmazott meg a Welt am Sonntagnak, azt állítva, hogy Lengyelország szabotálja a nyomozást. Egy másik forrás

az igazságszolgáltatás akadályozásának nevezte azt, amit Lengyelország művel. 

A Politico szerint ez nem szokatlan álláspont Németországban.

A lengyel kormány nyilvánvalóan azért engedte el, hogy elfedje saját részvételét a vezetékek elleni támadásban”

– mondta August Hanning, a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) korábbi vezetője a Welt am Sonntagnak. Haning meggyőződése, hogy a lengyel elnök is tudott a támadás tervéről. 

Ilyen méretű műveletek elképzelhetetlenek az érintett országok politikai vezetőinek jóváhagyása nélkül”

– mondta Hanning.

Lengyelországban a hatóságok „felháborodtak” a vádakon. „Az az állítás, hogy Ukrajna Lengyelország tudtával hajtotta végre ezt az akciót, teljesen alaptalan” – mondta Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője a Welt am Sonntagnak.

Szerinte vádak és célozgatások „oroszbarát” tisztviselők szűk köréből érkeznek. Elmondása szerint Lengyelország minden nyomot vizsgál, beleértve annak lehetőségét is, hogy „Oroszországnak köze volt a támadáshoz”.

A német nyomozók időközben kizárták, hogy az oroszok hajtották volna végre az akciót. Azt mondják, biztosak abban, hogy az ukrán fegyveres erők korábbi főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij adta a parancsot a támadásra.

Mindeközben valószínűtlennek tűnik, hogy Volodimir Z.-nek valaha is személyesen kell szembenéznie a német hatóságokkal. Ukrajna nem köteles kiadni állampolgárait Németországnak, az összeesküvéssel gyanúsított többi személy pedig feltehetően már régen elrejtőzött valahol Ukrajnában. 

***

 

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nimril
2024. szeptember 08. 11:04
A valódi felelős meg közben felröhög. Na igen, a gyarmattartó kezébe azért mégsem lehet beleharapni!
elbert-0
2024. szeptember 07. 20:32
Döbbenetes, hihetetlen ! Egy ilyen súlyú bűncselekmény gyanúsítottját futni hagyni!? Ez ez már nem bűn hanem hiba. A legnagyobb kíváncsisággal várom, hogy a Politico kinyomozza vagy akár fel is fedje ennek a titokzatos Volodimir Z.- nek a kilétét. Persze tudom macerás mert az ártatlanság vélelme mindenkit megillet a Lembergi-perig.
falcatus-2
2024. szeptember 07. 20:26
"Ukrajna nem köteles kiadni állampolgárait Németországnak, az összeesküvéssel gyanúsított többi személy pedig feltehetően már régen elrejtőzött valahol Ukrajnában. .." Jogilag ez már egyedül is kizáró ok Ukrajna csatlakozása szempontjából.
Ma is bukik a Zorbán...
2024. szeptember 07. 18:06
Annyira azért nem is akarják elkapni a fickót. Árulkodó, hogy nem az ukránoktól (is) kérik a kiadatást. Hiszen tudott, hogy a terroristát oda szöktette a lengyel bolsevista rezsim. A Zselére ráparancsolnának, hogy adja ki, vagy nincs több pénz. Csak hát nem is akarják elkapni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!