Nem vicc, nem ámítás: pénteken eljő a világvége

2024. szeptember 14. 10:26

A neves Science folyóiratban jelent meg egy tanulmány, a legszomorúbb, hogy minden jel arra mutat: igazuk van.

2024. szeptember 14. 10:26
null

Nyitókép: Pixabay

A Science amerikai folyóiratban megjelent egy publikáció, még 64 évvel ezelőtt, 1960. novemberében, amiben három tudós, Heinz von Foerster, Patricia M. Mora és Lawrence W. Amiot arról értekezett, hogy amennyiben a népességnövekedés tendenciája folytatódik,

2026. november 13-án, egy pénteki nap, odáig jut a Föld, hogy bekövetkezik a világvége.

A három tudós elmélete emlékeztet a XVIII–XIX. század fordulóján élt angol közgazdász és demográfus, Thomas Robert Malthus állítására, aki szerint a növekvő jólét lesz az emberiség veszte, mert az akkora népességrobbanást okoz majd, ami végsősoron elszegényedéshez és kipusztuláshoz vezet.

A túlnépesedés pedig folytatódott. Bár Európa lélekszáma folyamatos csökkenésben van, addig Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia robbanásszerűen növekszik, ami megindította közel egy évtizede a migrációs hullámot Európa felé.

Ezt is ajánljuk a témában

Túlnépesedés helyett az emberiség kihalása felé tartunk?

Thomas Malthus 1798-ban publikálta a híres esszéjét, mely azon az egyszerű megfigyelésen alapult, hogy míg a népesség száma exponenciálisan növekszik, addig a mezőgazdasági termelés növekedése lineáris, és hogy ez később milyen problémákhoz vezethet.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rasdi1
2024. szeptember 15. 20:59
Az élet története a Földön a fajok küzdelme a létért, és ennek során fajok kihalása, és kialakulása, létrejötte. Folyik a "struggle for life". És ez megy a népek, nemzetek, rasszok között. Amelyik nem bírja a küzdelmet, az elpusztul, az erősebb, esetleg erőszakosabb elpusztítja. Tartok tőle, hogy az "európai fehérember" (és tulajdonképpen ezek utódai a világ másik részében) jelenleg - bármennyire is rólunk van szó - a legjobb úton van a kipusztulás felé. A más rasszokkal történő keveredés ennek egyik útja, a másik utat a demográfiai adatok mutatják. Amelyeknek csak részben "gazdaságiak" az okai, gyakran biológiai okok is szerepet játszanak. De van egy harmadik is, ahogy rasszunk feladta az önvédelmet, és engedi át rendre az "életterét" (bármennyire is lejáratott egy kifejezés a hitleri szóhasználatot követően, jobb nem jutott eszembe). A rosszul értelmezett "humánum" a migráció támogatásával egy harmadik ilyen tényező.
files32
2024. szeptember 15. 16:35
Olyan sokan leszünk, hogy a nagy tehertől a Föld lezuhan.
robogo72
2024. szeptember 15. 12:58
Fasza. Erről is lemaradtam...
Gullwing
2024. szeptember 15. 12:08
Ma vasárnap van és nincs vége a világnak... Fukuyama szintű tudósok ezek is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!