Nagy dobásra készül a magyarellenes AUR: „Minden román részesüljön az ország javaiból”

2024. szeptember 30. 17:35

A párt elnöke kiemelte, hogy ő nem a nagykövetségek, hanem a románok támogatását keresi.

2024. szeptember 30. 17:35
George Simion

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

A romániai elnökjelöltek közül elsőként jelentkezett hétfőn a központi választási bizottságnál (BEC) George Simion, a többi parlamenti párt által szélsőségesnek nevezett Románok Egységéért Szövetség (AUR) elnöke, hogy iktassa az államelnök-választáson való indulásához szükséges iratokat és a jelöltségének támogatására összegyűjtött csaknem félmillió aláírást.

Azt mondta: reméli, hogy a választásokon is – az elnök- és a parlamenti választáson egyaránt – első helyen fog végezni az AUR annak biztosítására, hogy

Románia a béke országa maradjon, és minden román részesüljön az ország javaiból”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy melyik ellenfelétől tart a legjobban, Simion azt mondta: a Szociáldemokrata Párt (PSD) „és tartozékai” egyik jelöltjétől sem fél, sem a párt által „felvállalt” Marcel Ciolacu pártelnöktől, sem a „függetlennek álcázott” Mircea Geoanától, sem a „PSD tartozékának” számító Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökétől, Nicolae Ciucától.

Simion úgy vélekedett: a románok nem fognak olyan elnököt választani, aki a „nagykövetségek és Iohannis elnök kegyeit keresi”, mindenesetre az AUR nem fog szövetségre lépni a PSD-vel, ha mégis Ciolacu lesz Románia elnöke.

Hozzátette: ő nem a nagykövetségek, hanem a románok támogatását keresi,

és ha megkapja, akkor olyan kormányt állít az ország élére, amely életbe lépteti a „200 konkrét intézkedést” tartalmazó „Simion-tervet”. Romániában az AUR június óta olyan óriásplakátokkal lepte el az országot, amelyeken Simion egyebek mellett 35 ezer eurós (14 millió forint) lakások felépítését, a banki kamatok eltörlését, a munka adóterheinek drasztikus lefaragását ígéri választóinak.

A pártok támogatásával, illetve függetlenként induló államfőjelöltek október 5-én éjfélig iktathatják jelöltségüket az idei elnökválasztáson, amelynek első fordulóját november 24-én, második fordulóját pedig december 8-án rendezik. A két forduló közötti vasárnap, december 1-jén parlamenti választásokat tartanak Romániában.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hannibal2
2024. szeptember 30. 18:43
"minden román részesüljön az ország javaiból" Ez teljesen oké, de most kivételesen ne más országáéból, ha lehet... :D
sexykitty-5000099
2024. szeptember 30. 18:28
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­é­­k­­­e­­­l­d­­ ­­a­­ ­s­­z­e­­­x­­i­ ­­p­­u­n­c­­­i­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
patriota-0
2024. szeptember 30. 18:17
Undorító egy népség a román.
hernadvolgyi-2
2024. szeptember 30. 18:13
"a banki kamatok eltörlését," A hosszú élet titka vagy nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!