Fellélegezhet a román demokrácia: Klaus Iohannis feladta a harcot

2024. szeptember 27. 22:25

Úgy néz ki, nem jött be a Nemzeti Liberális Párt mesterterve.

2024. szeptember 27. 22:25
Klaus Iohannis

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

A második elnöki mandátuma végéhez közeledő Klaus Iohannis román államfő pénteken közösségi oldalán cáfolta, hogy indulni akarna a december elsején tartandó parlamenti választásokon, és elutasította, hogy a parlament törvénymódosítással tegye lehetővé számára a választásokon való részvételt.

Facebook-bejegyzésében Iohannis leszögezte, hogy kitölti – december 21-én lejáró – államfői mandátumát, nem fog lemondani az elnöki tisztségről. A román média azért feltételezte, hogy – a korábban NATO-főtitkári posztra is pályázó – Iohannis szenátorként akarja folytatni politikai pályafutását, mert a kormánykoalícióban részt vevő volt pártja,

a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai a múlt héten a választási törvény módosításával próbálták előkészíteni ehhez a terepet.

Az általuk beterjesztett tervezet tételesen kimondja, hogy Románia elnöke a mandátuma utolsó három hónapjában független jelöltként indulhat valamely párt, politikai szövetség vagy választási szövetség listáján a parlamenti választásokon. Ezzel azt a cikket akarták módosítani, amely szerint a függetlenek nem indulhatnak pártlistákon, márpedig Románia elnöke mandátuma idején nem lehet egyetlen pártnak sem tagja.

Megoldódni látszik a helyzet

A nagyobbik koalíciós párt, a Marcel Ciolacu miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) azonban hétfőn bejelentette, hogy nem támogatja a törvénykezdeményezést, amelyre szerintük nincs is szüksége Iohannisnak, hiszen ha szenátor akar lenni, akkor mindenképpen le kell mondania – a minden más tisztséggel összeférhetetlen – államfői mandátumról.

A PNL állásfoglalást kért az ügyben a központi választási bizottságtól (BEC), amely péntek este jogértelmező határozatában megállapította: a romániai választásokon az minősül függetlennek, aki saját magát jelöli, és nem valamely politikai alakulat javasolja. Az a személy viszont, akit valamely politikai alakulat jelöltlistájára javasolnak, és a jelöltséget elfogadja, nem minősül „független jelöltnek”, függetlenül attól, hogy tagja-e az adott politikai szervezetnek.

Iohannis azonban nem várta meg bejelentésével a jogértelmezés megszületését.

Az ügyben kialakult – koalíciós feszültséget is keltő – jogvitára reagálva pénteki bejegyzésében leszögezte: nem indul a decemberi parlamenti választáson, függetlenül attól, hogy a BEC milyen döntést hoz az ezzel kapcsolatos törvénytervezetről.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000095
2024. szeptember 27. 23:46
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­é­­k­e­­­l­­­d­ ­­a­­­ ­­­s­­z­e­­x­­­i­­­ ­­p­u­­­n­­­c­­i­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Bitrex®
2024. szeptember 27. 22:29
Rohadt NATO lakáj. A szászok szégyene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!