Megszavazták a jobboldalt, egyből megfenyegette a német tartományokat Brüsszel

2024. szeptember 13. 07:23

Az Európai Bizottság tanácsadójának nem teszik a népakarat.

2024. szeptember 13. 07:23

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

Az EU 1,5 milliárd eurós támogatás megvonással sújthatja a németországi Türingia tartományt, ha neki nem tetsző kormány alakul az Alternatíva Németországért (AfD) vezetésével – írta a Remix News.

A portál szerint a német uniós támogatások csökkentésére irányuló javaslat a Berlinben működő befolyásos Jacques Delors Központ (JDC) nevű agytröszttől származik, amelynek egyik korábbi EU-bizottsági tanácsadója, Luise Quaritsch azt javasolja, hogy

az AfD hatalomra kerülése esetén csökkentsék az uniós támogatásokat.

Azt írja: „A jobboldali populista és szélsőséges pártok Európa-szerte egyre nagyobb támogatottságot élveznek, és ennek következményei Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában is megmutatkoznak”. 

Szerinte Magyarország és Lengyelország esetében az EU már aktívan használta a „jogállamiság” eszközét, amely egy viszonylag új eszköz, amellyel Brüsszel 2020 óta tud fellépi a tagállamokkal szemben. Ez lehetővé tette, hogy Brüsszel befagyassza a Magyarországnak szánt milliárdos támogatásokat, hogy megpróbálja kiszorítani Orbán Viktor kormányát a hatalomból – írta Quaritsch.

A tanácsadó azzal érvelt, hogy egy ilyen eszköz nemcsak államok, hanem nemzeteken belüli régiókkal szemben is alkalmas lehet, azt írta, hogy

Brüsszel „szinte minden eszközét felhasználhatja arra, hogy fellépjen egy szövetségi állam autoriter kormánya ellen”.

Quaritsch azt írta, hogy az EU-nak meg kellene vonnia az összes, összesen 1,5 milliárd eurós (593 milliárd forint) támogatást, amelyet Türingia 2021 és 2027 között kapna meg. 

Ez az összeg komoly hatással lehet Türingia regionális és gazdasági fejlődésére, és így nyomás alá helyezhet egy tartományi kormányt”

 – írta. Ezek az uniós alapok az állam strukturális alapjainak 15 százalékát teszik ki.

A tanácsadó szerint a döntést „óvatosan” kell meghozni, de szerinte az EU-nak van ilyen hatalma. Rámutat, hogy Lengyelországgal szemben már alkalmazták ezt a megoldást olyan régiókkal szemben, amelyek állítólag „LMBT-mentes övezeteket” hoztak létre.

Quaritsch azt ajánlja, hogy az EUMSZ 258. és 260. cikkét alkalmazzák az olyan tartományi kormányok elítélésére, amelyek nem hajtják végre haladéktalanul az uniós jogszabályokat, vagy nem tartják tiszteletben az unió „alapvető jogait”. Az ilyen eljárások azonban évekig is eltarthatnak. Ezért szerinte a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben is alkalmazott „feltételességi mechanizmus” alkalmazása segíthetne abban, hogy az EU azonnal befagyassza a forrásokat.

A Remix News szerint azonban, ha az EU valóban úgy dönt, hogy befagyasztja a Türingia számára nyújtott támogatásokat, ez a lépés visszafelé is elsülhet. A választók ugyanis felháborodva reagálhatnak egy ilyen lépésre. Ráadásul Németország egésze nettó befizetője az EU-nak, és bár Türingia nem olyan gazdag, mint egyes nyugat-németországi tartományok, ennek ellenére nem függ annyira az EU nagylelkűségétől, mint más kelet-európai országok – tette hozz á portál. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsozsó
2024. szeptember 14. 20:05
Elmentek ti a pichába,!!!!
F Gábor 44
2024. szeptember 14. 11:59
Hányás ez az USA kézivezérelt önmagukat demokratikusnak álcázó Brüsszeli patkány csürhe.
Kamcsatka5
2024. szeptember 13. 18:46
Csak tudnám mit mosolyog a szarszagú néni?
fogas paduc
2024. szeptember 13. 17:52
Ursula von der Satrapina
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!