Liberális ex-demokraták nyerhetik meg Trumpnak a választást

2024. szeptember 01. 13:23

Egyre többen tartják magukat „politikailag hontalannak” Amerikában, és ezek a gyakran liberális múltú szavazók egyre inkább Donald Trump felé húznak.

2024. szeptember 01. 13:23
REBECCA NOBLE/ Getty Images
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Nyitókép: Trump és RFK Jr. /REBECCA NOBLE/ Getty Images

Az amerikai lakosság jelentős része kiábrándult a politikai elitből: egy 2024-es felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 22%-a nyilatkozott úgy, hogy megbízik a szövetségi kormányban. 

A Washington iránti bizalmatlanság Amerikában egy általános hozzáállás, ez is az oka, hogy Nyugat-Európához képest itt alacsonyabb a választásokon való részvétel (60% körül mozog). 2020-ban rekord magas, 66%-os volt a részvétel, mivel a járványra hivatkozva megkönnyítették a levélszavazást. Bár Amerikában több, mint 150 millió ember adja le a voksát, az elektori rendszernek köszönhetően minden elnökválasztás a billegő államokban dől el, és ott is a szavazóknak egy kis része az, aki végül eldönti a végeredményt. 2020-ban például néhány államon és néhány tízezer szavazaton múlt Biden győzelme. 

Kamala Harris és Donald Trump fej-fej mellett áll a legtöbb felmérésben, így idén is arra lehet számítani, hogy a billegő államok független szavazói dönthetik el a választást. 

Éppen ezért Trump kampánya szempontjából jelentős esemény volt, hogy Robert F. Kennedy Jr bejelentette: felfüggeszti független elnökjelölti kampányát és beáll Trump mögé. Kennedy először demokrata színekben, majd pedig független elnökjelöltként indult, s bár a média nagyrészt figyelmen kívül hagyta őt, 5-10% között mozgott a népszerűsége. A jelölt nagy népszerűségnek örvendett azon szavazók körében, akik az elmúlt években kiábrándultak a két nagy pártból. 

Ezt is ajánljuk a témában

A fekete bárány

John F. Kennedy unokaöccseként és Robert F. Kennedy fiaként sokan úgy tekintettek az ifjabb Robertre, mint a Kennedy-klán potenciális örökösére. RFK Jr. fiatalkori drogproblémája ellenére sikeres környezetvédelmi ügyvéd lett. A Kennedy család ünnepelt és közkedvelt tagja volt, a part menti elit megbecsült vacsoravendége. 

Azonban ez az elit gyorsan kivetette magából, amikor oltásellenes aktivizmusra adta a fejét. A fordulat a 2000-es években történt, mikor RFK Jr megjelentetett egy véleménycikket arról, hogy összefüggés lehet az autizmus és a tiomerzál között, amely egyes oltásokban található. Később a Salon magazin visszavonta a cikket, arra hivatkozva, hogy kutatások megcáfolták a tartalmát. 

Az oltásellenes aktivizmusa páriává tette Kennedyt a mainstream médiában. 

A családja 2019-ben egy Politico-véleménycikkben ítélte el aktivizmusát. RFK Jr. a Covid-19 járvány alatt kapott újra nagy figyelmet, amikor rendszeresen felszólalt az oltások és a járványintézkedések ellen, amely következtében az Instagram egy időre felfüggesztette a fiókját. A kampánya során nem nagyon beszélt korábbi aktivizmusáról, hogy ne idegenítse el a szavazókat. 

Kennedy szerint az amerikai gyógyszeripar egy bűnszervezet, amelynek lobbitevékenysége túlságosan nagy hatással van a politikára, és abban érdekelt, hogy az emberek egészségtelenül éljenek. 

Egy hullámvasút kampány

Robert F. Kennedy Jr 2023 tavaszán jelentette be, hogy szembeszáll Joe Bidennel és elindul Demokrata Párt elnökjelöltségéért. A kampánybejelentését a Youtube azonnal letörölte arra hivatkozva, hogy „hamis információkat” tartalmaz. A jelölt azonban 

gyors népszerűségre tett szert azok között, akik nem érezték otthon magukat sem a republikánusok, sem pedig a demokraták között.

Kennedyt ugyan szinte teljesen figyelmen kívül hagyta a média, de rendszeresen adott hosszú interjúkat podcastekben, és gyűlései is sok embert vonzottak. Egy betegség miatt rekedtes hangja ellenére is hosszú beszédeket tartott. 

Az amerikai lakosságot még korábbi oltásellenes nézetei sem ijesztették el, valamint az sem, hogy több családjával kapcsolatos konspirációs teóriát is gyakran elismételt. Kampánya első hónapjaiban Kennedy a demokraták körében még a 20%-ot is elérte. 2023-ban Jordan Peterson podcastjében még arról beszélt, hogy feléleszti apja pártját: „Úgy érzem, a Demokrata Párt kisiklott, váratlanul és titokzatos módon a háború pártja lett, miközben mindig szkeptikus volt a hadiipari komplexummal szemben. A cenzúra pártja lettek, amely elfogadhatatlan a liberalizmus alapján. (…) A neokonok pártja lett. (…) A Wall Street pártja. (…) A párt elfelejtette a középosztályt és elkezdett megvetéssel tekinteni a rendőrökre, a tűzoltókra, a szakszervezeti tagokra, mikor korábban ezek az emberek jelentették a Demokrata Párt fő szavazóit”mondta az interjúban. 

Kennedy 2023 októberében bejelentette: feladja tervét, hogy feltámassza a Demokrata Pártot és inkább függetlenként indul. Ez a lépés mindkét pártot bosszantotta, hiszen egy szoros választás esetén fontos szavazatokat vihet el egy harmadik jelölt. 2024-re jelentősen csökkentek a számai. A független jelöltsége során átlagosan 5-7% között mérték a támogatottságát. 

Bár Kennedy az Egyesült Államok „királyi családjának” a tagja, a szavazók számára az a legvonzóbb benne, hogy szembeszáll azzal az elittel, amiből származik. 

Mindig elmondta: ő nem változott meg, a pártja változtatta meg az értékrendjét. 

Trump és Kennedy

Robert F. Kennedy Jr. az utóbbi hónapokban komoly akadályokba ütközött: a demokraták több államban pereket indítottak ellene, hogy ne lehessen rajta a szavazólapon. A perekkel a demokraták kivéreztették a kampányát, mivel nagy összegeket kellett költenie ügyvédekre. 

Végül augusztus 23-án bejelentette: felfüggeszti kampányát és Donald Trumpot fogja támogatni. Kennedy korábban többször kritizálta Trumpot, de azt mondta, hogy ha versenyben marad, azzal csak Kamala Harrisnek kedvezne, ezért inkább támogatja Trumpot. Mint elmondta: a szólásszabadság és az ukrán háború azok a témák, ami miatt úgy döntött, Trump mögé áll. Kennedy kijelentette: a republikánus jelölt támogatja azt a tervét, hogy „újra egészségessé kell tenni Amerikát”. Trump megígérte, hogy létrehoz egy bizottságot, amely a krónikus egészségügyi problémák, a gyermekbetegségek, köztük az autoimmun betegségek, az autizmus, az elhízás és a meddőség növekedésének okait vizsgálja. 

Kennedy a támogatásáért cserében várhatóan valamilyen formában szerepet kaphat a Trump-adminisztrációban. 

A Kennedy-kampány egyik első Trump-párti reklámja, amely arra biztatja az embereket, hogy gondolkozzanak függetlenül, és ne higgyenek el mindent, amit Trumpról mond a média: 

 

Bár Kennedy lépését sok liberális elemző lebecsülte, az, hogy beállt Trump mögé, egészen precedens nélküli. Míg a republikánusok időnként támogattak demokrata jelölteket, fordítva ilyen szinte soha nem történt. 

Kennedy a nézetei miatt oly mértékben meg lett hurcolva a korábbi pártja által, hogy valószínűleg már nem érdekli, mit mondanak róla. 

Saját családja is felvonult ellene, több testvére is elítélte őt. A felmérések várhatóan nem változnak a kilépése hatására, azonban a támogatás lendületet adhat Trump kampányának, akit új helyzet elé állított Biden lecserélése és Kamala Harris gyors fölemelése.  

Az elmúlt pár évben egyre több amerikai érezte magát „politikailag hontalannak”, mivel a pártok értékrendje jelentősen megváltozott. A klasszikus demokrata értékrendet lecserélte egy progresszív ideológia, amelyet sok liberális már nem tud támogatni. Hogy ez számszerűen mennyi szavazót jelent? Lehetetlen megmondani. 2016-ban Trumpnak olyan billegő államokbeli szavazók nyerték meg a választást, akik nem bukkantak fel a felmérésekben, és akik közül sokan évek óta először mentek el szavazni. A billegő államokban néhány ezer vagy tízezer szavazat fog dönteni, ami miatt Kennedy visszalépése segítséget jelenthet a kampánynak. 

Néhány nappal Kennedy után Tulsi Gabbard korábbi demokrata képviselő is beállt Trump mögé. Ha ez csak néhány tízezer embert felbátorít arra, hogy Trumpra szavazzon, az akár el is döntheti a novemberi választást. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. szeptember 01. 17:09
Trumpot támogatom. "Nem azért mert könnyü menet lesz, hanem azért mert nehéz." JFK hold beszéde😄
Intel
2024. szeptember 01. 17:00
Trumpnak senki nem nyerheti meg a választást. Kamala Harris a legtöbb felmérés szerint jelentős előnnyel vezet. Ami nemrég még lehetetlennek tűnt, a négerek is többen támogatják mint Trumpot. Ha netán kijózanodnak a novemberi választásra és mégis Trumpra szavaznak, a demokratáknak arra is van bevált megoldása. Elcsalják az eredményt a levélszavazatokkal és a szavazógépekkel. A titkos tartalékot meg az illegális bevándorlóknak osztogatandó szavazati jog jelenti. Szóval Trump ismét csak keserű tapasztalatot fog nyerni nem elnöki széket.
Akitlosz
2024. szeptember 01. 16:24
"Egyre többen tartják magukat „politikailag hontalannak” Amerikában," A quasi kétpártrendszer szükségszerűen ezzel jár. Kettő párt nem elegendő a társadalom politikai véleményének a leképezésére.
véna
2024. szeptember 01. 15:55
sok egyéb mellett, mire is jó volt a kovid, ugye rekord magas, 66%-os volt a részvétel, mivel a járványra hivatkozva megkönnyítették a levélszavazást no meg mást is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!