Letartóztatták a georgiai ámokfutó apját

2024. szeptember 06. 05:54

Tudatosan engedélyezte, hogy fia birtokolja a gyilkos félautomata puskát.

2024. szeptember 06. 05:54

Nyitókép: Peter Zay / ANADOLU / Anadolu via AFP

A Mandiner is beszámolt arról, hogy lövöldözés tört ki egy középiskolában szerdán az egyesült államokbeli Atlanta közelében, négyen meghaltak és legkevesebb kilencen megsebesültek. Georgia állam tisztviselői csütörtökön letartóztatták a 14 éves fiúnak az apját, akit az iskolai lövöldözéssel gyanúsítanak, mondván, hogy az apa tudatosan engedélyezte, hogy fia birtokolja a gyilkos fegyvert – számolt be a Reuters.

Az 54 éves Colin Gray ellen négyrendbeli gondatlanságból elkövetett emberölés, kétrendbeli másodfokú gyilkosság és nyolcrendbeli gyermekekkel szembeni kegyetlen bánásmód vádjával emeltek vádat – közölte a georgiai nyomozóhivatal. „Ezek a vádak abból erednek, hogy Mr. Gray tudatosan engedélyezte, hogy fia, Colt fegyvert birtokoljon” – mondta Chris Hosey, a Georgia-i Nyomozóiroda igazgatója egy sajtótájékoztatón.

A 14 éves Colt Gray ellen négyrendbeli gyilkossággal emeltek vádat, és felnőttként kerülne bíróság elé, közölték a tisztviselők. Vád alá helyezését péntek reggelre tűzték ki a Georgia felsőbíróság bírája előtt Barrow megyében, videokamerás közvetítéssel. Georgia állam és Barrow megye nyomozói szerint a fiatalabb Gray egy félautomata puskát használt a támadáshoz, amelyben két tanár és két 14 éves diák meghalt. Továbbra is tisztázatlan, hogy a fiú pontosan hogyan jutott a fegyver birtokába.

A nyomozók egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy mi motiválhatta a tanév kezdete óta az első amerikai egyetemi tömeges lövöldözést.Az Atlantától mintegy 80 km-re északkeletre fekvő, 18 ezer lakosú Winder városában, az Apalachee High Schoolban történt lövöldözés felelevenítette mind a fegyvertartás ellenőrzéséről szóló országos vitát, mind pedig a gyászhullámot, amely egy olyan országban követi, ahol az ilyen támadások bizonyos rendszerességgel előfordulnak.

A támadásban két tanár és hét diák megsebesült, közülük néhányukat már kiengedték a kórházból – közölte Jud Smith Barrow megyei seriff újságírókkal. „A kilenc sérült, nagy örömmel mondhatom, teljesen fel fog épülni” – mondta Smith az újságíróknak.

Nem előzmény nélküli a tragédia

Georgiában a nyomozók szerint 2023 májusában mindkét Coltsot kihallgatták egy szomszédos megye tisztviselői egy iskolai lövöldözés végrehajtásával kapcsolatos online fenyegetésekkel kapcsolatban, amelyeket a Discord nevű játékos közösségi médiaplatformon tettek. Grayék azt mondták a Jackson megyei seriff hivatalának, hogy nem ők tették a fenyegetéseket. 

Az apa azt is elmondta, hogy a házban lévő széfbe zárta a vadászfegyvereket, és a fia nem férhetett hozzájuk.

A Jackson megyei nyomozók lezárták az ügyet, miután nem tudták bizonyítani, hogy bármelyik Gray kapcsolatban állt volna a Discord-fiókkal, és nem találtak alapot arra, hogy a család fegyvereinek elkobzásához szükséges bírósági végzést kérjék – derül ki a seriffhivatal által csütörtökön közzétett rendőrségi jelentésekből.

Az Egyesült Államokban az elmúlt két évtizedben több száz lövöldözés történt iskolákban és főiskolákon belül. A vérengzések felerősítették a vitát a fegyvertörvényekről és az amerikai alkotmány második kiegészítésében biztosított „fegyvertartáshoz és fegyverviseléshez” való jogról.

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. szeptember 06. 08:09
Tudatosan engedélyezte, hogy fia birtokolja a gyilkos félautomata puskát. ---- Nini..... ugyanez a sziztu a kiskorúak Mobiljaival.. Mondtam én hogy a szülőket kellene kütyüfüggőség okán számonkérni.
Bitrex®
2024. szeptember 06. 07:14
Na, nekem ezért Grúzia Grúzia, és nem Georgia.
Chekke-Faint
2024. szeptember 06. 06:10
Megint elsült a demokrácia szava...DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!