Magyarországról nézve is beszédes: térképen mutatjuk, hol kedvelik, hol nem az Egyesült Államokat

2024. szeptember 25. 05:50

Európa döntően Washington-párti, ahogy Észak- és Dél-Amerika; Ázsiában szinte kiegyenlítettek a szimpátiaviszonyok; Afrika közvéleménye viszont Peking felé húz.

2024. szeptember 25. 05:50
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nyitókép forrása: ANGELA WEISS / AFP

Beszédes térképet készített a brit Geoglobal; ezúttal a Gallup vezető amerikai közvélemény-kutató intézet riportját használták fel.

Ebben azt vizsgálták, mit gondolnak mások (Németország, Oroszország) mellett az Egyesült Államok és Kína politikai vezetéséről. Kinek kedvezőbb a megítélése. Reprezentatív kutatásról beszélünk, amit a világ százharminchárom országában, 15 éven felülieket megkérdezve készítettek el a Gallup munkatársai.

 

A Makronóm Intézet már foglalkozott ezzel a közvélemény-kutatással; szintúgy kiemelték, hogy mind az országok számát tekintve, mind pedig a mediántámogatottság alapján az USA nagyobb népszerűséget tudhat maga mögött (133-ból 81 államban), mint Kína.

Az USA-szimpátia talán nem meglepő módon Koszovóban a legmagasabb, Oroszországban a legalacsonyabb.

Kínát leginkább Oroszországban részesítik előnyben az Egyesült Államokkal szemben, ám a legelfogultabb Kína-szimpatizánsokat a konfliktusokkal teli Maliban lelték fel a kutatók.

Viszont Kína az elmúlt időszakban közel sem tudja felmutatni azokat a népszerűségi mutatókat, mint amelyek a 2010-es évek végén őket jellemezték. És ebben jelentős szerepet játszik a koronavírus-járvány elterjedése.

Magyarországon a Kína-barátok vannak többségben

– ahogy az a Geoglobal ábráján is látszik –; hasonló kategóriába tartozunk, mint Ciprus, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Törökország. Az itthoni közvéleménynél nagyobb Kína-szimpátia Bulgáriában, Szerbiában található. De a kínai kabinetet részesítik előnyben Moldovában és Észak-Macedóniában is.

Ami pedig az amerikai vezetést illeti: Koszovó után Lengyelország, Albánia, Írország, Litvánia, Ukrajna, Németország, Portugália, Észtország és Finnország következik – ezekben az országokban támogatják leginkább a demokrata kormányzatot, „atlantistább” vonalat képvisel a közvéleményük.

Habár az amerikai vezetéssel kapcsolatos csalódottság továbbra is fennáll az európai kontinensen.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában


 

Kapcsolódó cikkek a amerikai elnökválasztás 2024 aktában.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orion8
2024. szeptember 25. 09:01
És olyan térkép van hogy hol kedvelik, hol nem Magyarországot? Az is elég beszédes lenne,...
sexykitty-5000089
2024. szeptember 25. 08:21
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­é­­k­e­­l­d­ ­­­a­ ­s­z­­e­x­­­i­­­ ­­p­u­­n­c­i­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
contractor-2
2024. szeptember 25. 08:18
Sokan félre értik ezt a felmérést. Ez csak arról szól, hogy két rossz közül melyiket kedveljük jobban. Ausztráliában az USA egyáltalán nem népszerű, - sőt - de a kínaiak még annyira sem. Az átlag brit sem rajong az amerikaiakért, legalább is eddig volt brit munkatársaim egész biztosan nem.
Galsó Atya
2024. szeptember 25. 07:54
Közép és Dél Amerika? Kizárt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!