Lehull a lepel az agyondicsért román fizetésekről: a lakosság 80 százaléka az átlagbér alatt keres

2024. szeptember 03. 09:06

A romániai munkavállalók harmada alig nettó 200 ezer forintnyi lejt kap kézhez a hónap végén.

2024. szeptember 03. 09:06
null

Nyitókép: Kutay Tanir/Getty Images

A román Országos Statisztikai Intézet (INS) rendszeresen közöl fantasztikus adatokat a nettó átlagbér rohamos emelkedéséről, ami papíron már meghaladta az 1000 eurót. A valóság ezzel szemben az, hogy milliós nagyságrendű azon dolgozók száma, akik lényegében, még mindig éhbérért dolgoznak – számol be a Maszol.

Közel kétmillió romániai munkavállaló nettó havi fizetése ugyanis – derül ki a cikkből – a 2600 lejt (205 ezer forint) is alig éri el.

Ez az 1,8 milliós tábor az összes Romániában dolgozó 30 százalékát teszi ki.

Júliusban 5,4 millió teljes munkaidős munkaszerződést tartott nyilván a Munkaügyi Igazgatóság. 1,1 millió embert fizetnek minimálbérrel, ami legfeljebb nettó 2400 lejnek felel meg.

A két közgazdász, Laura Brașoveanu és Radu Soviani által készített tanulmányból az is kiderül, hogy júliusban a hazai munkavállalók mindössze 17,5 százaléka keresett többet az INS által kiszámolt országos bruttó átlagbérnél.

Egyszerűen mondva, a romániai munkavállalók 80 százaléka számára az átlagbér megkeresése nem valóság, hanem egy vágy” – mondják a tanulmány szerzői.

Keleti szomszédunknál a munkavállalók 34,6 százaléka minősül kiskeresetűnek, akiknek a fizetése nem éri el a bruttó átlagbér kétharmadát. Ez az arány csökkent az utóbbi időben, azonban még mindig több mint duplája az Európai Unió átlagának. Romániában 20 munkavállalóból 7 számít kiskeresetűnek, miközben az Európai Unióban átlagosan csak három.

A kiskeresetűek közül a legtöbben a feldolgozóiparban és a kiskereskedelemben dolgoznak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
clark
2024. szeptember 04. 14:02
"Menhetten 2024. szeptember 03. 17:51 • Szerkesztve Már a románok is rajtunk röhögnek.. Ha ezt mondta volna valaki 10 éve, hogy jobbak lesznek mint mi, azt tuti körberöhögöm.." Idióta! Munkámból kifolyólag húsz éve Romániában vagyok, évente 6 hónapot. A 2600 lejes nettó igaz, sőt van ahol csak a mininumot adják 2300 körül. A románok nagy része nem röhög rajtunk, hanem sír amiért nincs egy Orbán Viktoruk. Nekik csak a selejt puhapöcs seggnyaló politikusok jutottak. Ami pozitívum náluk, az hogy az útjaik már elég jók, nem vered szét az autódat, van egy kis autópálya is, körgyűrűk is épültek. A korrupció marad és ha kisemberként többet akarsz keresni mint a mininum akkor vállalkozhatsz, de feketén. Borbély, manikűrös, kozmetikus, kőműves stb., de feketén, másképp az állam megkopaszt. Például a 2600 lejes fizetés úgy jön ki, hogy az ember keresett 3720 lejt, amiből az állami adók, illeték stb. összesen 43 százalék. Ezt az állam elszedi, a maradékot megkapod.
vilagfigyelo
2024. szeptember 03. 18:32 Szerkesztve
Nézzük meg a nettó medián fizetéseket Magyarországon és Romániában: Magyarország: 2023-ban a nettó medián fizetés körülbelül 350 ezer forint volt. Románia: 2023-ban a nettó medián fizetés Romániában körülbelül 3,500 lej volt, ami nagyjából 280 ezer forintnak felel meg. Ez azért jelentős különbség. A magyar bér, a román bér 25 szazalekaval volt több
Menhetten
2024. szeptember 03. 16:51 Szerkesztve
Már a románok is rajtunk röhögnek.. Ha ezt mondta volna valaki 10 éve, hogy jobbak lesznek mint mi, azt tuti körberöhögöm.. Hát most akkor ez hogy van? Keletre nyitottunk, kanyarban borultunk? Ironikus, hogy évtizedek óta minden évben a romániai Tusványoson osztják az észt a fideszes mesemondók, a románok meg ezalatt nagyon mélyről indulva símán elhúztak mellettünk. Vannak, akik csak beszélnek és lopnak, vannak, akik inkább dolgoznak, meg is van az eredménye.. Gratulált már hozzá a szuterén? A mi hasznos hülyéink nem a régiós első helyről, hanem az EU első helyeiről álmodoznak, amit úgy kívánnak elérni, hogy Orbán oligarchái legyenek a leggazdagabbak Európában.. Viktor eladja a környezetvédelmünket a kínai akkugyáraknak, csak hozzák a valutát amitől úgy ahogy 400 alatt lehet tartani az euró árfolyamot, de ettől még drágaság és infláció van. Már csak a Bolgár és az Albánt várom, hogy előzzön.. (
totumfaktum-2
2024. szeptember 03. 11:30
"A foglalkoztatottak száma /5,4 millió fő/ fifti-fifti magyar-román viszonylatban." A mondat értelmetlen, valótlan és téves.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!