Korrupció miatt bukhat el az Európai Parlamentben Von der Leyen biztosjelöltje

2024. szeptember 24. 15:25

2018-ban robbant ki a botrány, most üthet vissza Ekaterina Zaharievára.

2024. szeptember 24. 15:25
null

Nyitókép: JOHN THYS / POOL / AFP

Már úgy tűnt, hogy megússza 2018-ban kirobbant korrupciós botrányát Bulgária uniós biztosjelöltje, Ekaterina Zaharieva korábbi miniszterelnök-helyettes, vidékfejlesztési, igazságügyi, majd külügyminiszter, az Európai Néppárthoz tartozó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) politikusa – ám úgy tűnik, az a biztosok európai parlamenti meghallgatása során visszaüthet rá. Zaharieva Ursula von der Leyen döntése alapján a startupokért, kutatásért és innovációért felelős biztosi pozíciót töltené be, azaz viszonylag súlytalan portfóliót vinne,

de ebben az Euractiv információi szerint megakadályozhatják a szekrényében rejtőző csontvázak.

Nemrég a brüsszeli POLITICO is az öt olyan biztosjelölt közé sorolta, akik a leginkább esélyesek arra, hogy az EP megbuktassa őket; ezzel a magyar, a szlovén, a belga és a máltai biztosjelölt társaságába került.

Zaharievának az okozhat fejfájást, hogy igazságügyi miniszter korában belekeveredett egy kellemetlen korrupciós botrányba: alatta pénzért szerezhettek macedónok hamisított igazolást bolgár származásukról, amelynek alapján bolgár, tehát európai uniós állampolgárságot szerezhettek.

Az igazolásonként 550-1500 eurós kenőpénz volt Zaharieváék kormányának egyik koalíciós pártja számára a legfőbb bevételi forrás; az ügyleteket bonyolító Külhoni Bolgárokért Felelős Állami Ügynökség főtitkáránál 285 ezer euró készpénzt találtak. Miniszterként Zaharieva volt az, aki kirúgta az ügyet 2018-ban a nyilvánosságra hozó köztisztviselőt.

Zaharievának az útlevélügy mellett egy másik korrupciós botrány is okozhat súlyos problémákat az EP-ben. 2019-ben ugyanis külügyminiszterként

azt javasolta, hogy Bulgária észak-macedóniai tiszteletbeli konzuljává nevezzék ki Orce Kamcevet, Észak-Macedónia leggazdagabb oligarcháját, akit az USA 2023-ban korrupció miatt szankciók alá vett.

A konzuli megbízatás diplomáciai immunitást biztosított volna Kamcevnek, melyet aztán egyéb botrányai miatt végül nem kapott meg.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. szeptember 24. 17:29
Dehogy. Ursula sem bukott bele. Meg a görög vakcina számlás biztos sem. Amikor Eva Kaili szavazhat a korrupcióról akkor csak a bőrönd mérete a kérdés.
chief Bromden
2024. szeptember 24. 17:12
A korrupció, mint látjuk Usi legfőbb politikája.
laurahann
2024. szeptember 24. 16:39
Ez kizárt, ott ilyesmi nem fordul, nem fordulhat elő! Kibaszott brüsszel!
nitsahon
2024. szeptember 24. 16:12
Nem lepődtem meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!