Kormányt alakítottak Franciaországban: benne van a spúr, a klántag és az abortuszellenes

2024. szeptember 24. 14:44

Macron új kormányzatáról még mindig nem szavazott a Nemzetgyűlés, de a kést már a torkának szorította.

2024. szeptember 24. 14:44
null

Nyitókép: ALAIN JOCARD / POOL / AFP

Szombat este megalakult Franciaország új kormánya, mely 39 tagból áll Emmanuel Macron liberális szövetsége, az Ensemble és a jobbközép Köztársaságiak részvételével; a jobbközép Michel Barnier volt Brexit-főtárgyaló vezeti, s a Nemzetgyűlés 577 mandátumából 212-t birtokol,

azaz kisebbségi, így Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés (RN) úri kedvén múlik, hogy tolerálja vagy megbuktatja-e.

A francia kormányok hagyományosan háromféle tisztségviselőből állnak: miniszterekből, valamely miniszter vagy a miniszterelnök alá tartozó alminiszterekből, illetve államtitkárokból. A Barnier-kormányban 19 miniszter, 15 alminiszter és 5 államtitkár szolgál majd a tervek szerint. A miniszteri tárcák közül hetet a Köztársaságiakhoz, tizenegyet az elnöki táborhoz, egyet – az igazságügyi miniszterit – a baloldalhoz kötődő politikus vezet; az elnöki tábornak sikerült megtartani a stratégiai fontosságú tárcák közül a hadügyit, a gazdaságit, az energia- és klímaminisztériumot és a külügyet is.

Egyedül a belügyminisztérium az a fontosabb tárcák közül, amit egy keményvonalas migrációellenes köztársasági, Bruno Retailleau szenátor tölt majd be. Bónusz a francia jobboldalnak, hogy Retailleu szenátor egyúttal az abortusz alkotmányba emelését is ellenezte.

A kormány egyelőre nincs túl a parlamenti bizalmi szavazáson; a Nemzetgyűlésben rögtön két irányból is barátságtalan üzeneteket kapott: Jean-Luc Mélenchon, a szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország vezetője arra kérte a képviselőket, hgoy „a lehető leghamarabb szabaduljanak meg” ettől a kormánytól, a Szocialista Párt vezére, Olivier Faure szerint „a demokráciának bemutató, reakciós kormányról” van szó, amellyel „találkozunk a bizalmatlansági vitán”. (A baloldal tehát bizalmatlansági indítványt is belengetett az új kormánnyal szemben.) A Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella csak annyit mondott a kormányról, hogy „nincs jövője”, valamint „a macronizmus visszatérését jelzi a hátsó ajtón keresztül”, miközben a franciák már kétszer is demokratikus úton elutasították azt.

Arról azonban Bardella nem nyilatkozott, hogy ők is a kormány ellen szavaznak-e majd a bizalmatlansági szavazáson – ez azért lényeges, mert ha igen, akkor a Barnier-kormány abban a percben meg is bukik.

A POLITICO értékelése szerint az új kormány prioritása a francia eladósodottság kezelése lesz, az ország kiszabadítása a túlzottdeficit-eljárás alól; az új pénzügyminiszter, a macronista Antoine Armand ugyanakkor jelentősen kevesebb hatalommal bír majd, mint elődje, mert a hagyományosan a pénzügyminiszter alá tartozó költségvetési alminiszter ezúttal közvetlenül a miniszterelnöknek fog felelni, egyetemben számos más alminiszterrel. Az energiaminisztériumot az a macronista Agnès Pannier-Runacher kapta meg, aki anno kiküzdötte az EU-tól az engedélyt a francia atomerőművek állami támogatására; a kereskedelmi alminiszter, a köztársasági Sophie Primas pedig a szabadkereskedelmi egyezmények leghangosabb ellenzője, azokat a francia mezőgazdaságot fenyegető „gőzhengernek” tartja,

így az EU és Kanada, valamint az EU és a dél-amerikai közös piac (Mercosur) közötti szabadkereskedelmi megállapodásokra egyelőre keresztet vethetünk.

A külügyminiszteri teendőkkel Barnier Jean-Noël Barrot-t bízta meg Macron pártjából, aki korábban Európa-ügyi alminiszterként és digitális miniszterként dolgozott. Barrot egy igazi politikai klán tagja: apja, a 2014-ben elhunyt Jacques Barrot Valéry Giscard d’Estaing és Jacques Chirac elnökök alatt volt kereskedelmi, egészségügyi, majd munkaügyi miniszter, aztán 2004-2009 a José Manuel Barroso vezette Európai Bizottság alelnöke, regionális politikáért, közlekedésért és igazságügyért felelős biztos volt.

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. szeptember 24. 16:44
Megbuktatni aztán új választást
remi
2024. szeptember 24. 16:05
Akárhogy is nézem mikronkának azért sikerült (megint) szembeköpni a választói akaratot, egy gyakorlatilag egyharmados qrmánnyal. Mondjuk ha löpenék ehhez asszisztálnak akkor ők is nyugodtan szembeköphetik magukat. Mikronkát amúgy sztem nem túlzottan aggasztja ez az egész cirkusz, mivel évente csak egyszer oszlathatja fel a nemzetgyűlést így arra vár, hogy a maradék 9 hónap is lepörögjön aztán go to 1.-es pont, utána meg úgyis lejár az utolsó ciklusa (többször nem indulhat) utána a vízözön.
Ergit
2024. szeptember 24. 15:55
Macron fából vaskarikát próbél csinálni?
2024. szeptember 24. 15:34 Szerkesztve
"Bárki nyer, mi veszítünk." (Anyone wins, we'll lose.) Az utca emberének évekkel ezelőtti választási "szlogen"-je Ausztráliából. Jól tükrözi a nyugati ún. "demokráciák" katasztrofális csődjét. Vicckormányok, liberális "eszmék" által rángatott, percemberke-kormányfők szerteszét a bezzegnyugati világban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!