Kiszivárgott: titkos kereskedelmi útvonalat épített ki Putyin a háború árnyékában

2024. szeptember 04. 15:26

Indián keresztül szerzi be szükséges termékeit Oroszország – írja a Financial Times.

2024. szeptember 04. 15:26
null

Nyitófotó: Money Sharma / AFP

 

Az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium irataihoz jutott hozzá a Financial Times: az amerikai lap szerint

titkos orosz-indiai kereskedelmi útvonalak jöttek létre Oroszország ellátásának biztosítására.

A lap által látott iratok szerint 2020 októberében az oroszok tervet készítettek arra, hogy egymilliárd dollár értékben költenének kritikus fontosságú elektronikai termékek beszerzésére titkos, nyugati szemek elől elzárt csatornákon. A költekezést az India által nagy mennyiségben vásárolt orosz olajból származó bevételekből finanszírozzák. India egyúttal alternatív piaccá válik a „barátságtalanná” vált országok piacai helyett az oroszok szemében.

Oroszország és India civil és katonai használatra egyaránt alkalmas technológiákkal kereskednek, amelyek jelenleg nyugati szankciók alatt állnak. Moszkva egyúttal finanszírozna további orosz-indiai elektronikai fejlesztéseket és beruházásokat.

India az elmúlt években az orosz olaj vezető vásárlójává lépett elő,

a két ország közötti kereskedelmi forgalom pedig rekordot döntött a 2023-24-es pénzügyi évben, a 66 milliárd dolláros forgalom az ötszöröse a háború előtti utolsó békeév adatainak.  

Mint a Financial Times emlékeztet: az orosz-kínai közeledésre akkor kerül sor, amikor egyébként Narendra Modi, India miniszterelnöke egy sor együttműködési megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal, a mesterséges értelem fejlesztésétől a sugárhajtású hajtóművek területéig. 

 

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 05. 19:33
A balfasz pohos cigany geci mindeközben mind a 14 szankcios csomagot megszavazta, holott a nemzeti inzultacion a saját népe is leirta neki, hogy a SZANKCIOK KÁROSAK! Az ogy. határozatot is hozott, hogy nem szavazzuk meg az újabb szankciókat. Erre a mocskos pohos sunyi cigánya megszavazta mindet. No meg 6 havonta a meghosszabbitasaikat is. Mert a pohos egy hazug cigány, szar csicska.
Felhasználo74
2024. szeptember 05. 00:08
A három majom … 😀 nem lát nem hal nem beszél 😀😀 fuuuuu de meg van fejtve
NovaTerra
2024. szeptember 04. 23:45
Ez aztán marha nagy kiszivárgás. Ennyi erővel az összes ázsai országot fel lehetne sorolni. Ez kb. olyan titkos, mint az, hogy az oroszok Kínából szereznek be rengeteg elektronikai cuccot.
drkaca
2024. szeptember 04. 21:52
kastélytörvény? átgondolta ezt valaki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!