Kiadta a Fehér Ház a vádiratot: szeretnék leleplezni a Hamászt

2024. szeptember 04. 06:37

A vádiratot eredetileg februárban emelték, de abban a reményben tartották titokban, hogy sikerül elfogni Hanijét, a Hamász vezetőjét.

2024. szeptember 04. 06:37

Nyitókép: Getty Images/Rudy Sulgan

Az Egyesült Államok kormánya kedden nyilvánosságra hozta a Hamász vezetői ellen emelt, korábban titokban tartott vádiratot, amely a 2023. október 7-i terrortámadás miatt készült. Az amerikai igazságügyi miniszter, Merrick Garland, a bejelentés során kiemelte, hogy a vádak közzététele része az amerikai törekvéseknek, amelyek célja a Hamász működésének minden elemét célkeresztbe állítani – írta meg a CNN.

Garland hangsúlyozta, hogy további lépések várhatók, hozzátéve: 

Az életük hátralevő részében üldözni fogjuk azokat a terroristákat, akik felelősek amerikaiak elleni gyilkosságért, ideértve azokat is, akik őket illegális eszközökkel látják el.”

Az igazságügyi minisztérium vezetője szerint a minisztérium „hosszú emlékezettel” rendelkezik. A vádirat hét vádpontot tartalmaz, és hat személyt nevez meg elkövetőként, köztük Iszmail Hanijét, a Hamász volt legfőbb vezetőjét, aki időközben izraeli rakétatámadásban életét vesztette, valamint utódját, Jahja Szinvárt. A vádirat szerint a vádlottak felelősek „egy több évtizedes kampány finanszírozásáért és irányításáért, amelynek célja amerikai állampolgárok meggyilkolása és az Egyesült Államok biztonságának veszélyeztetése volt”.

Garland a Hamász október 7-i izraeli támadásával kapcsolatban is nyilatkozott, amely során a terrorista csoport „egész családokat gyilkolt meg” a holokauszt óta „a leghalálosabb zsidó mészárlásban”. A támadás során

időseket és kisgyerekeket gyilkoltak meg, valamint fegyverként alkalmazták a nők elleni szexuális erőszakot, beleértve a nemi erőszakot és a nemi szervek megcsonkítását 

– mondta.

A felelősök közé sorolták továbbá Iránt, mint a terrorszervezet támogatóját, valamint a libanoni Hezbollahot, amely szintén részt vesz az Izrael elleni harcokban. Az amerikai kormány a vádiratot New York város egyik szövetségi bíróságánál nyújtotta be, bár az ügy jelenleg inkább szimbolikus jelentőséggel bír, mivel a vádlottak közül hárman feltehetően már halottak, míg a másik három valószínűleg a Gázai övezet alatti alagútrendszerben rejtőzik. A vádiratot eredetileg februárban emelték, de abban a reményben tartották titokban, hogy sikerül elfogni Hanijét, a Hamász vezetőjét.

Garland miniszter a vádirat nyilvánosságra hozatalát két nappal azután jelentette be, hogy azonosították egy amerikai állampolgár holttestét, aki a Hamász túszaként volt fogságban, és akit a szombaton Gázában megtalált hat halott túsz között találtak meg.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2024. szeptember 04. 08:15
"Kiadta a Fehér Ház a vádiratot: szeretnék leleplezni a Hamászt" Na! Mégiscsak kiderült, hogy Netanjahu az úr a Fehér Házban..!
ördöngös pepecselés
2024. szeptember 04. 07:24
az internáci világbirodalom a világ minden problémáját példásan oldja meg. Putyin ellen elfogatóparancsot adott ki, terrorista 6 cm-nél hosszabb késsel nem mehet Berlinbe és Orbán Viktort békével házaló sátánná nyilvánította mert nem akar internáci lakájként dolgozni
counter-revolution
2024. szeptember 04. 06:45
„Aki meg akarja akadályozni egy palesztin állam létrehozását, támogatnia kell a Hamász megerősítését és a Hamásznak való pénz átutalását… Ez a stratégiánk része, hogy elszigeteljük a gázai palesztinokat a ciszjordániai palesztinoktól.” (Netanjahu, 2019. március)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!