Két olajszállító tankert is megtámadtak a Vörös-tengeren

2024. szeptember 03. 07:00

A támadást az amerikaiak „meggondolatlan terrorcselekménynek” minősítették.

2024. szeptember 03. 07:00
null

Nyitókép: Mohammed HUWAIS / AFP

Hétfőn a Vörös-tengeren két olajszállító tankert is támadás ért, amelyet a jemeni húti lázadók hajtottak végre. Az amerikai hadsereg tájékoztatása szerint a célpontok a szaúdi zászló alatt közlekedő Amjad és a panamai zászló alatt hajózó Blue Lagoon I voltak. A támadást az amerikaiak „meggondolatlan terrorcselekménynek” minősítették. 

Az Amjad fedélzetén kétmillió hordó olajat szállítottak.

A Blue Lagoon I-t ballisztikus rakétákkal és drónokkal támadták meg, és a támadásért a hútik vállalták a felelősséget, azonban a szaúdi tanker elleni akcióról nem tettek említést. A Reuters információi szerint a két hajó közel haladt egymáshoz, amikor a támadás érte őket, de ezt követően mindkét tanker folytatni tudta útját, és jelentősebb károk nem keletkeztek.

A hútik, akik Irán támogatását élvezik, már november óta támadnak hajókat az Ádeni-öbölben és a Vörös-tengeren, ezzel is szolidaritásukat fejezve ki a gázai palesztinokkal.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Voloka
2024. szeptember 04. 07:13
Európába velük!
Stingary76
2024. szeptember 03. 13:58
"A támadást az amerikaiak „meggondolatlan terrorcselekménynek” minősítették." Aha, tehát ha amerikai érdeket sért (olaj biznisz) akkor terrorcselekmény, ha amerikai érdekek mentén (és segítséggel, vagy ők maguk) felrobbantanak egy gázvezetéket, akkor nincsen semmi látnivaló.
rockercicc
2024. szeptember 03. 10:35
Remélem porig bombázzák ezeket a fasszopó gyökereket. Utána a mocskos szarkeverő irán pofáját kéne elkenni. Rohadjon meg az összes kőkorszaki barbár geci.
Pelso j.
2024. szeptember 03. 10:13
Kinek is haverja Irán...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!