Kardinális kérdésről vitatkoznak a lengyelek: ki legyen a jobboldal elnökjelöltje?

2024. szeptember 05. 16:57

Kaczynski egy „fiatal, magas, jóképű" férfit tudna elképzelni jelöltnek. A PiS-ben zavar keletkezett a casting miatt.

2024. szeptember 05. 16:57
Maráczi Tamás

Nyitókép: Beata Szydlo a PiS egyik kampányrendezvényén Krakkóban 2024. június 7-én  /  fotó: Klaudia Radecka / NurPhoto via AFP

 

Nem lesz könnyű menet a Jog és Igazságosság (PiS) pártban dűlőre jutni az államfőjelölt személyéről. A tisztség elnyerésére több politikusnak vannak ambíciói, de aki valóban a konzervatívok jelöltje akar lenni, annak el kell nyernie a pártvezető Jarosław Kaczyński támogatását.

A tekintélyes pártelnök korábban jelezte már, hogy korábbi bizalmi embere, 

Mateusz Morawiecki nem a megfelelő személy a feladatra, mert miniszterelnöksége során hozott döntései, intézkedései könnyű célponttá teszik,

a második fordulóba bejutna, de ott várhatóan vesztene a jelenlegi kormánypártok jelöltje ellen, a protest-szavazatok ellene döntenének.

Pedig Morawieckinek komoly szándéka, hogy indul a 2025-ös elnökválasztáson – ahogy lapunk korábban megírta, lengyel sajtóértesülések szerint a volt lengyel kormányfő azon dolgozik, hogy átvegye Giorgia Melonitól az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) párt vezetését, és 

ezzel megkerülhetetlen szereplővé váljon az európai politikai színtéren, hogy így nagy lendületet vehessen az elnökválasztási kampányhoz, 

illetve az elnökjelöltség meg nem szerzése esetére az európai politikában építsen karriert.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elnökjelöltségről való pártbeli vitába szerdán egy másik volt konzervatív miniszterelnök is beszállt: a jelenleg PiS-es EP-képviselő Beata Szydło az RMF FM kereskedelmi rádió műsorában nevének említése nélkül, de egyértelműen bírálta felettese, Kaczyński elnökjelölti casting-ra vonatkozó elképzeléseit. A PiS vezetője ugyanis augusztus végén azt nyilatkozta a katolikus Marija rádiónak, hogy 

szerinte háborús időkben csak egy férfinak van esélye az államfői cím elnyerésére 

írta az Euractiv.

Kaczyński konkrétan úgy fogalmazott, hogy egy „fiatal, magas és jóképű”, családos férfi lenne az ideális jelölt, aki legalább két idegen nyelvet beszélt, angolul flottul, és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik.

Beata Szydło erre reflektálva hívta fel a hallgatók figyelmét, hogy 

egy nő ugyanannyira képes lehet az elnöki tisztség ellátására, és győzni is képes lehet a választáson.

Példának Kamala Harris esetét hozta fel: a világ vezető nagyhatalma élén eséllyel egy nő fog állni, ha az amerikai választópolgárok így döntenek.

2025 tavaszán rendeznek elnökválasztást Lengyelországban, a jelenlegi elnök Andrzej Duda második mandátumát fejezi majd be, a lengyel alkotmány szerint nincs több lehetősége indulni a tisztségért.

A legmegfelelőbb jelölt megtalálása nemcsak a PiS-nek okoz gondot, 

a Donald Tusk miniszterelnök vezette lengyel kormánykoalíció sem állt még elő hivatalos jelölttel. 

Az sem dőlt még el, hogy a koalíció egy közös jelöltet jelent majd be, vagy a koalíciós pártok egyenként rukkolnak elő saját jelöltekkel. Mindenesetre a lengyel sajtó Rafał Trzaskowski varsói polgármestert tartja a legesélyesebb kormánypárti befutónak, aki egyébként megfelel a rivális PiS-vezető kritériumainak: nős, nyelveket beszél, volt EP-képviselő és európai ügyekért felelős miniszter is. 

--

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eljolesz
2024. szeptember 05. 17:50
Bea néni ezzel: "Példának Kamala Harris esetét hozta fel: a világ vezető nagyhatalma élén eséllyel egy nő fog állni, ha az amerikai választópolgárok így döntenek." azt is elárulta, kik fizetik.
eljolesz
2024. szeptember 05. 17:44
Javaslom Karácsony Gergelyt (Karigecit). Ö úgy jellemezte magát, hogy magas és vékony. :))) Legalább megszabadulnánk tőle.
Gubbio
2024. szeptember 05. 17:33
Lengyel JOBBOLDAL??? Azok, akik elárulták Magarországot??? Fából vaskarika... Ott kell keresni őket Max Weber Néppártjában.
Lajoss
2024. szeptember 05. 17:30
Nem értem,bemelegedett az öreg Kacsinszki? 😉
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!