Itt az újabb botrány: kirúgatnák az Európai Néppártból a renitens pártot

2024. szeptember 23. 12:57

A bolgárok az EPP-ből való kizárással fenyegették meg az Észak-Macedóniában kormányzó VMRO-DPMNE pártot. Andrej Kovacsev, a legnagyobb bolgár párt, a GERB európai parlamenti képviselője szerint ugyanis a párt agresszív retorikát alkalmaz Bulgária ellen.

2024. szeptember 23. 12:57
null

Nyitókép: Robert ATANASOVSKI / AFP

Politikai vita robbant ki az Európai Néppárton belül, miután összekapott az észak-macedón kormánypárt a legnagyobb bolgár párttal. 

Andrej Kovacsev a GERB bolgár párt európai parlamenti képviselője agresszív retorika alkalmazásával vádolja Bulgáriát – írja az Euractiv. 

„Az Európai Néppárt (EPP) tisztában van a VMRO-DPMNE Bulgáriával kapcsolatos politikájával. Lehetőség van a párt tagságának befagyasztására és a frakcióból való kizárására” – figyelmeztetett Andrej Kovacsev EP-képviselő. Ő a párt szóvivője a macedón kérdésben Brüsszelben és Strasbourgban.

Szkopje megsérti a Bulgáriával kötött jószomszédsági szerződést” 

– mondta Andrej Kovacsev a BGNES bolgár ügynökségnek.

Egy nappal korábban Bojko Boriszov, a GERB vezetője azt mondta, hogy tájékoztatni fogja az Európai Néppárt vezetőségét a VMRO-DPMNE politikusainak legutóbbi kijelentéseiről.

A bolgárok Alekszandr Nikoloszki miniszterelnök-helyettes kijelentésein háborodtak fel, aki egy tévéinterjúban „civilizálatlannak” nevezte a bolgár elnököt.

Nikoloski azt is kijelentette, hogy a két országnak nincs közös történelme. Boriszov szerint Nikoloskinak le kell mondania. 

A Szófia és Szkopje közötti feszültség másik forrása, hogy a Rumen Radev és Gordana Siljanovska-Davkova elnökök találkozója során nem volt kitűzve a macedón zászló. 

Ezt is ajánljuk a témában

Guardian: Meg kell kerülni Magyarországot

A lap szerzője szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy csak úgy blokkolni lehet országok – például, mit ad Isten, Ukrajna – csatlakozási folyamatait az EU-ba.

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robertdenyiro
2024. szeptember 23. 14:56
Ez meglehetősen zavaros. Hogyan kerülhetett egy észak-macedón párt az EP EPP frakciójába? Az EPP már EU-n kívüli pártokat is tartalmaz?
survivor
2024. szeptember 23. 13:22
Erre jó az EU bővítés. Hamarabb szétesik...
llnnhegyi
2024. szeptember 23. 13:01
EU Néppárt= Háborús uszítók pártja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!