Irán egy izraeli zsidóval akarta megöletni Netanjahut

2024. szeptember 27. 06:05

Izraelben keres ügynököket az iráni titkosszolgálat.

2024. szeptember 27. 06:05
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Fotó: Pixabay

Mint az izraeli sajtó nemrég megírta, 2024 nyarán letartóztattak egy izraeli zsidót, akit állítólag Irán bérelt fel, hogy gyilkolja meg az izraeli miniszterelnököt, a védelmi minisztert, vagy a belső elhárítás, azaz a Sin Bét fejét. 

A Sin Bét és az izraeli rendőrség közös nyilatkozata szerint a gyanúsítottat kétszer csempészték Iránba, és pénzt kapott, hogy végrehajtsa küldetéseit.

A gyanúsított egy 73 éves férfi Dél-Izraelből, Moti Manan. 

A nyomozati anyag szerint Manan üzletemberként sokat élt Törökországban, ahol török és iráni üzlettársai voltak. Idén áprilisban török összekötőkön keresztül került kapcsolatba egy iránival, aki segített neki Iránba jutni. Ott felvette vele a kapcsolatot az iráni titkosszolgálat, és különböző feladatokkal bízták meg.

Az irániak által adott feladatok többek között arról szóltak volna, hogy pénzt vagy fegyvereket helyezzen el megadott helyeken, fotózzon le nyilvános területeket, illetve fenyegessen meg más izraeli civileket, akik korábban Irán ügynökei voltak, de nem teljesítették feladataikat. Ezen kívül magas rangú politikusok és biztonsági szolgálatok vezetőinek meggyilkolását is kérték tőle.

Manan állítólag egymillió dollár előleget kért az irániaktól, amit nem kapott meg, és végül ötezer euróval is beérte a kezdeti egyeztetésekért cserébe.

A férfi együttműködik a hatóságokkal.

Levágott lófej perzsa pénzen

Bármilyen meglepő is, de nem ez az első eset, hogy Irán nem izraeli állampolgársággal rendelkező muszlimokat, hanem zsidókat bérelt fel hasonló tevékenységre.

A fenti történet mindössze egy hónappal az után történt, hogy az izraeli belső elhárítás és a rendőrség bejelentette: az iráni titkosszolgálat azzal bízta meg a 21 éves Elimelech Sternt, hogy kriptopénzért cserébe fenyegessen meg izraeli állampolgárokat (nyilván olyanokat, akikkel korábban már felvette az iráni titkosszolgálat a kapcsolatot). Többek között egy levágott állatfejet kellett volna eljuttatnia valakinek.

Sternt arra is megkérték, hogy csináljon erdőtüzet, és öljön meg valakit, de ezt nem teljesítette.

A vallásos zsidó, aki csak úgy besétált az iráni követségre

2014-ben ennél is meglepőbb történet került a sajtóba: egy ultravallásos izraeli zsidó, Jicak Bergel maga vette fel a kapcsolatot az irániakkal Berlinben, mivel ellene volt Izrael létezésének.

Itt némi magyarázatként tisztázni kell, hogy Bergel az anticionista vallásos zsidóság szélsőséges csoportjához tartozott, akik vallási okokból utasítják el Izrael létezését. Bergel persze ennél tovább ment: maga vetette fel, hogy kémkedne Iránnak, és azt is közölte, hogy

 hajlandó „meggyilkolni egy cionistát”.

Bergelt letartóztatták, végül 4,5 évet kapott az állam biztonságát aláásó tevékenységéért és azért, mert kapcsolatot vett fel egy külföldi ügynökkel.

Izraeli ex-miniszter Irán zsoldjában

Nem ez volt az iráni titkosszolgálat legnagyobb dobása. 2019-ben azért ítélték el Gonen Szegev volt izraeli energiaügyi minisztert 11 évre, mert Iránnak kémkedett.

Szegev orvosnak tanult fiatalon, majd politizálni kezdett. 1992-ben választották először a Knesszetbe – vagyis az izraeli parlamentbe –, és 1995-ben lett energiaügyi miniszter Jicák Rabin kormányában. 1996-ban folytatta a pozíció betöltését Simon Peresz kormányában, miután Rabint egy szélsőséges zsidó fiatal meggyilkolta.

Politikai karrierje után „üzleti” területre tévedt, és 2004-ben letartóztatták, amikor drogot próbált csempészni Hollandiából Izraelbe. Orvosi engedélyét elvették, de 2007-ben már szabadlábra is került. Engedély nélkül nem praktizálhatott Izraelben, ezért Nigériában lett orvos, ahol a helyi zsidó közösség tagjait látta el.

2018-ban letartóztatták, a Sin Bét és az izraeli rendőrség közös nyilatkozata szerint az iráni titkosszolgálatnak kémkedett. 

Nigériában 

azzal csalták be az iráni követségre, hogy lásson el egy gyereket, majd kétszer Iránba látogatott, hogy találkozzon tartótisztjeivel, 

ám végül letartóztatták Izraelben.

Gonen azzal érvelt, hogy kettős ügynök akart lenni, és valójában segíteni akart hazájának, de érvelését nyilván nem fogadták el.

Irán egyre aktívabb

A témában született izraeli sajtócikkek szerint október 7-e óta Irán egyre aktívabb az izraeli állampolgárok becserkészése terén.

Noha korábban is próbáltak izraelieket külföldre csalni, hogy ott elkapják őket, és a közösségi médiában is próbáltak adatokat kicsalni izraeliekből, 

a háború óta még agresszívebbek lettek.

Október 7. után például izraelieket próbálták megbízni azzal, hogy sértő üzeneteket küldjenek a Hamász által elrabolt zsidók rokonainak, tüntetéseket szervezzenek a kormány ellen, vagy érzékeny adatokat szerezzenek be az iráni titkosszolgálat számára.

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2024. szeptember 27. 09:11
Megjelenik egy hirdetés a 444-en, hogy izraeli állampolgárt keresünk könnyű fizikai munkára, nagy előleg után célprémiummal. A feladat egyszeri és megismételhetetlen, siker esetén letelepedés biztosítva egy napfényes, történelmi emlékekkel gazdagon ellátott kies fennsíkon...
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. szeptember 27. 08:39
Ha zat akarod, hogy valami rendesen legyen elvégezve, akkor csináld magad!
gyzoltan-2
2024. szeptember 27. 08:27
"Irán egy izraeli zsidóval akarta megöletni Netanjahut" "A férfi együttműködik a hatóságokkal." Nagy az esély, hogy az ügynököt már eleve Izrael sózta rá az irániakra..! A zsidók közt árulót találni, ritkább mint a fehér holló! Mind hű zsidó, mint hű Izraelhez, éljen bárhol is a világban!
sexykitty-5000094
2024. szeptember 27. 07:49
🍓 ️ ­É­r­­t­é­­k­­e­­­l­­d­­ ­a­­­ ­­­s­­­z­e­x­­i­­ ­p­­u­n­­­c­i­­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!