Holtan találták Bálngyimírt, a kiugrott orosz kémként elhíresült fehér bálnát

2024. szeptember 01. 20:10

Az állat halálának pontos okai egyelőre ismeretlenek.

2024. szeptember 01. 20:10
null

Nyitókép forrása: A OneWhale Youtube oldala

Holtan találták Norvégiában Bálngyimírt, a fehér bálnát, akit eredetileg a norvég „hval” (bálna) és Vlagyimir Putyin orosz elnök nevének keresztezésével neveztek el. Az állat holttestét szakértői vizsgálat alá vetették, miután felfedezték a Risavika-öbölben – írta meg a Guardian.

Az állatot először 2019-ben észlelték az orosz vizek közelében, és hamarosan gyanús hámot viselt, ami miatt elterjedt a hír, hogy orosz kém lehet, ugyanis a hámhoz egy kamerának látszó szerkezet és egy csat tartozott, amelyen az „Equipment St Petersburg” felirat szerepelt.

Az NRK norvég közszolgálati televízió jelentése szerint Bálngyimír tetemét szombaton találták meg a dél-norvégiai Risavika-öbölben, ahol két horgász fedezte fel. A 4,2 méter hosszú és 1200 kilós bálnát daruval emelték ki a vízből, majd egy közeli kikötőbe szállították. Egy tengerbiológus, aki az elmúlt három évben követte Bálngyimír vándorlását, az NRK-nak elmondta, hogy a bálnán nem találtak jelentős külső sérüléseket, és még néhány nappal ezelőtt is egészségesnek tűnt.

Szakértők szerint az orosz haditengerészet bálnákat képezhetett ki katonai célokra, és Bálngyimír az évek során többször is feltűnt norvég tengerparti városok közelében.

Kiderült, hogy nagyon szelíd, szívesen játszott az emberekkel, és reagált a kézjelekre is. „Ezek alapján valószínűsíthető, hogy Bálngyimírt egyfajta terápiás bálnaként tartották fogva Oroszországban, onnan átkelve az orosz vizekről érkezett Norvégiába” – tették hozzá a szakértők.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. szeptember 02. 20:03
Az állat halálának pontos okai egyelőre ismeretlenek. --- az állat nem hal meg csak elposztul, kimúl, vagy megdöglik a magyar nyelvben. (kár hogy az ilyen firkász nem)
pipa89
2024. szeptember 02. 11:58
Állatok felhasználása ilyen alantas emberi célokra... felháborító, bárki is követi el ezt ezen a bolygón! Ha soha nem kerül kapcsolatba az emberi fajjal, szerencsésebb, hosszabb életet élhetett lehetett volna.
Autofocus
2024. szeptember 02. 05:54
Kár érte, pedig kiváló ügynök volt.
palicsi-2
2024. szeptember 02. 04:28
Szóval, ez a bálna robbantotta fel, az északi áramlatot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!