Hatalmas szigor jön a magyarok kedvenc szigetein

2024. szeptember 09. 11:12

Az egyik, magyar turisták körében is népszerű déli ország miniszterelnöke turisztikai szigorításokat jelentett be.

2024. szeptember 09. 11:12
Korfu, Corfu, Görögország, tenger, nyaralás

Fotó: Guiziou Franck / hemis.fr / AFP
Képünk csak illusztráció.

A görög kormány intézkedéseket vezet be a példátlan méreteket öltő turizmus kezelésére és a lakásválság enyhítésére – írja az InfoRádió. Görögországban a jövőben a csúcsszezonban 20 euró (7880 forint) idegenforgalmi adót kell fizetniük azoknak, akik a tengerjáró körútjukon kiszállnak a nagy népszerűségnek örvendő Mükonosz vagy Szantorini szigetén, jelentette be vasárnap Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök.

Micotákisz közölte: a tengerjáró hajók utasaira kivetett adót a helyi közösségek kapják meg, hogy az infrastruktúra fejlesztésére fordítsák.

Szantorinin (akárcsak más népszerű európai turisztikai célállomásokon, közöttük Velencében és Barcelonában - tiltakozók az idegenforgalom korlátozását követelték) teszi hozzá az InfoRádió.

Görögországnak nincs strukturális problémája a tömegturizmussal, bizonyos célállomásoknál vannak gondjai, bizonyos hetekben, illetve az év bizonyos hónapjaiban” – mondta a kormányfő egy nemzetközi vásáron tartott sajtótájékoztatón.

2023-ban mintegy 800 óceánjáró 1,3 millió utast szállított a mindössze 15 ezer lakosú Szantorinire a görög kikötői szövetség szerint.A tavaly Görögországba látogató 32,7 millió turista közül mintegy 3,4 millióan, azaz minden tizedik látogató utazott el Szantorini szigetére. Az ország idegenforgalmi bevételei 2023-ban hozzávetőlegesen 20 milliárd eurót tettek ki – írja az InfoRádió portálja.

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. szeptember 09. 14:34
Most szólok, hogy 2 év múlva sírni fognak a turistákért. Ami most történik az még mindig a covid miatt elhalasztott utazások utáni nagy roham, ami egyrészt el fog laposodni, másrészt az európai gazdaság jelenlegi kilátásai egy brutális és tartós válságot vetítenek előre, ami le fogja felezni a görögöknél pénzt költő turisták számát.
Kétes
2024. szeptember 09. 13:24
Akik jártak arra szeptemberben azok azt mondják, hogy voltak ugyan turisták (nem is kevesen) de elfértek az utcákon. Fogyasztani viszont fogyasztottak és szuvenírt is vettek, ami a helyi vendéglősök bevételét növelte. A lakhatási válságon pedig nem ront csak áttételesen az óceánjárók közönsége, mert azok pár órára szállnak ki. Az más kérdés, hogy fizessenek a gazdagok!
atti64
2024. szeptember 09. 12:46
SZAROK RÁJUK NEM ÉRDEKEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
konfitaltkacsa
2024. szeptember 09. 11:41
Válság van és mindenki kétségbe esetten keresi a plusz pénzforrásokat. Ezeken a hajókon tipikusan nem görögök utaznak, tehát a görög lakosságot nem terhelve szednek be pénzt, úgy, hogy gyakorlatilag leveszik a külföldieket. Magyarok meg az égbe emelhetnék a a közúti tranzitdíjakat, mivel Hegyeshalom és Röszke között egy összefüggő kamionsor van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!