Gigabírságot kaptak Zuckerbergék

2024. szeptember 27. 20:08

A Metát Írországban meszelték le, miután több ezer alkalmazottjuk számára hozzáférhető volt több millió felhasználó jelszava.

2024. szeptember 27. 20:08
Meta Platforms - Photo Illustration

Nyitókép: Jonathan Raa / AFP
 

Az Ír Adatvédelmi Bizottság (DPC) 91 millió eurós bírságot szabott ki a Meta vállalatra, miután kiderült, hogy 

a cég „véletlenül” tárolta a felhasználói jelszavakat titkosítás nélkül. 

A pénteken kiadott sajtóközlemény szerint ezzel lezárult egy öt éve tartó ügy – tájékoztat az Euractiv.

Ezt is ajánljuk a témában

A DPC vizsgálata 2019 áprilisában indult, miután a Meta ír leányvállalata értesítette az EU-szabályozás alá tartozó Facebook és Instagram anyavállalatot felügyelő hatóságokat. 

Kiderült, hogy a vállalat a közösségi média felhasználóinak jelszavait titkosítás nélkül, egyszerű szövegként tárolta belső adatbázisaiban, így azok több ezer alkalmazott számára hozzáférhetők voltak.

A Meta 2019 januárjában, egy biztonsági ellenőrzés során fedezte fel a hibát, amely több millió felhasználót érintett.

A DPC júniusban terjesztette be a határozat tervezetét az EU és az EGT többi hatósága elé, akik nem emeltek kifogást. A Meta szóvivője közölte, hogy „nincs bizonyíték arra, hogy ezeket a jelszavakat visszaélésre használták volna vagy illetéktelenek hozzáfértek volna”, és hogy a cég „proaktívan” értesítette a DPC-t.

Ezt is ajánljuk a témában

Graham Doyle, a DPC helyettes biztosa a közleményben elmondta: „Széles körben elfogadott tény, hogy a felhasználói jelszavakat nem szabad egyszerű szövegként tárolni, tekintettel az adatokat illetéktelenek részéről fenyegető visszaélési kockázatokra.” 

A Meta megsértette az Általános Adatvédelmi Rendeletet (GDPR), különösen a jelszavak védelmének elmulasztása, az illetékes hatóság értesítésének hiánya és az adatvédelmi incidens dokumentálásának elmaradása miatt.

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kokrowatz-0
2024. szeptember 27. 21:17
ezt a ner simán összedobja neki.
Barnabás.N
2024. szeptember 27. 20:44
"Meta 2019 januárjában, egy biztonsági ellenőrzés során fedezte fel a hibát" Tuti, hogy egy csomó alkalmazott tudta ezt, és szóba hozta a vezetőinek, hogy valamit kellene ezzel csinálni, nem hülyék dolgoznak ott. Azok meg inkább kussoltak, mert attól tartottak, hogy ha kiderül, akkor bukta lesz. Telt-múlt az idő, vezetők és beosztottak jöttek-mentek, ahogy az lenni szokott, így az igazi felelősök már régen nem dolgoztak ott. Így, amikor kiderült, akkor már merték felfelé is jelezni, mert mindenki tudta, hogy nem az aktuális vezető a felelős érte... Így szoktak ezek a dolgok menni...
titi77
2024. szeptember 27. 20:33
91 millio aprópénz a zuckenbergnek,hisz 30mld a vagyona. az meg hogy értendő a cikk elején? " meszelték le" inkább azt írnám hogy ELMESZELTÉK . festö létemre én oktassam az újságírőkat? fasza!
sexykitty-5000095
2024. szeptember 27. 20:17
🍓 ️ ­­­É­r­t­­é­k­­­e­­­l­­d­ ­­a­­ ­s­­­z­­­e­x­­i­ ­p­u­n­­c­­i­­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!