A „szólásszabadság jegyében” Zuckerberg kitiltott egy sor orosz médiumot a Facebookról

2024. szeptember 17. 08:01

A Meta egy ideig tartotta magát, de végül eleget tett az EU, az Egyesült Királyság és Ukrajna kérésének.

2024. szeptember 17. 08:01
null

Nyitókép: ALBERT SALAMÉ / NOTIMEX / Notimex via AFP

A BBC értesülése szeirnt Mark Zuckerberg úgy döntött, hogy a Meta kitilt több orosz állami médiumot platformjairól, a külföldi befolyásolási kísérleteikre hivatkozva. A Meta, a Facebook és az Instagram anyavállalata, hétfőn közölte:

Alapos mérlegelés után kiterjesztettük az orosz állami médiumok ellen folyamatban lévő jogérvényesítésünket. A Rosszija Szegodnya, az RT és más kapcsolódó szervezetek mostantól világszerte ki vannak tiltva alkalmazásainkból külföldi befolyásoló tevékenység miatt”.

A csatorna szerint ez a döntés radikális változást jelez a Meta korábbi hozzáállásához képest az orosz médiavállalatokkal szemben. Két éve a vállalat még „csak” korlátozta az orosz állam hirdetési lehetőségeit és elérhetőségét. Az orosz-ukrán háború kitörése után azonban a Meta, más közösségi médiaplatformokkal együtt, eleget tett az EU, az Egyesült Királyság és Ukrajna kérésének, és blokkolta a régiókban működő orosz állami médiumokat.

Az események akkor gyorsultak fel, amikor szeptember elején az Egyesült Államok megvádolta az orosz RT-t (Russia Today), hogy 10 millió dollárt fizetett egy Tennessee állambeli cégnek, hogy rejtett orosz kormányzati üzeneteket tartalmazó videókat készítsen és terjesszen az amerikai közönségnek. A vádirat szerint az RT két alkalmazottja titokban „szerkesztette, rendezte és publikálta” ezeket a videókat, amelyek főként jobboldali közönséget célzó témákat – például migráció, gender kérdések és gazdasági ügyek – dolgoztak fel.

Vád: a „demokrácia aláásása”

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a múlt héten további szankciókat jelentett be az RT ellen, azt állítva, hogy a csatorna „de facto az orosz hírszerző apparátus egyik ága”. Blinken szerint az RT része annak az orosz médiahálózatnak, amely titokban próbálja „aláásni a demokráciát az Egyesült Államokban”. A külügyminiszter szerint az orosz kormány 

egy olyan egységet ágyazott be az RT-be, amely kiberműveletekre specializálódott, és szoros kapcsolatban áll az orosz hírszerzéssel.

Az RT élőben közvetítette Blinken bejelentését, és „az USA újabb összeesküvés-elméletének” nevezte a vádakat.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rizsa66
2024. szeptember 17. 14:48
Az oroszok meg majd kitiltják a faszbukot . Aztán egy csomó lóvé ugrik .
herceg-3
2024. szeptember 17. 14:40
Bassza teherbe a büdös, zsidó kurva anyját Zuckerberg! Engem olyasmiért tiltottak le a "faszombukról", ami az ukrán genyóknak lehetett, de nekem nem! Hát bassza meg a kurva anyját mindegyik! Amúgy meg, megvagyok "faszombuk" nélkül is, nem létkérdés, de azért a pofátlanságnak is van valahol határa!
Hangillat
2024. szeptember 17. 12:06 Szerkesztve
Eddig az algoritmus algorithmic rule használt demokratikus baloldali, átlagolt viág-barna számokat és autokratikus, fehér, rasszista számokat. -Russia undermines democracy, Blinkerberg undermine-defuses and overmines Russia.
atti64
2024. szeptember 17. 11:20
EZ IS CSAK EGY FASZOPO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!FASZBUKOS MAJOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!