Elmosott az árvíz két megyét Romániában: többen meghaltak, és ezrek vannak veszélyben (VIDEÓ)

2024. szeptember 16. 13:52

Az áradásban legkevesebb hatan meghaltak, a kár óriási. Több ezer ház megsemmisült, az ivóvízrendszer pedig beszennyeződött.

2024. szeptember 16. 13:52
-

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

A romániai Galati és Vaslui megyékben körülbelül 6 ezer otthont és nagyjából 20 ezer embert érint a szeptember 13-án és 14-én lecsapó özönvízszerű eső és az azt követő árvíz – írja a Világgazdaság.

Az áradásban legkevesebb hatan meghaltak, a kár óriási. Több ezer ház megsemmisült, az ivóvízrendszer pedig beszennyeződött. Az árvíz elmosta az élelmiszer és a gyógyszerek nagy részét. 

A segélyszállítmányok nem tudnak bejutni a területre, mivel a víz elmosta az utakat.

A lap román Adevarul.ro portálra hivatkozva írja, hogy a területen rövid idő leforgása alatt négyzetméterenként 100 liter esővíz hullott le. 

Romániában ez soha nem látott mértékű áradást okozott.

 A katasztrófa középpontjában Pechea, Slobozia Conachi, Cudalbi és Cuza Voda települések állnak, a kár ezeken a környékeken a legnagyobb.

Slobozia Conachi polgármestere arról beszélt, hogy 2013-ban és 2016-ban is volt hasonló természeti csapás a területen, de a jelenlegi árvíz állítása szerint négyszer-ötször nagyobb, mint a korábbi esetekben. Emil Dragomir hozzátette, hogy jelenleg csak azért alacsonyabb az áldozatok száma, mivel a települések vezetése felkészült volt, és idejében figyelmeztették a lakosokat az érkező áradásra. 

A halálos áldozatok között voltak, akiket a saját udvarukon találtak meg, de egy férfit az otthonától négy kilométerre sodort el az árvíz.

A mentésben részt vevő hatóságok közölték, hogy az áldozatok száma még nőhet, mivel több száz házhoz még nem tudtak eljutni, így arról sincsen információ, hogy az ott élőkkel mi történt. Az érintett házakban sok idős lakott, akik segítség nélkül aligha tudtak elmenekülni az áradás elől.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2024. szeptember 16. 18:09
Bezzegrománia……
Izé 73
2024. szeptember 16. 16:55
Mindig mondtam: F...nak ezeknek ország, főleg ekkora? Gátak, utak, budik a közintézményekben? Mégis mire megy el az a kib...ott GDP és mi lett a rohamosan emelkedő államadósság eredménye?
DBZ22
2024. szeptember 16. 16:21
Az Olt vagy a Jiu és a Duna a Kárpátok után sehol nem rendelkezik gátakkal ( kivéve Bukarest ) a delta meg főleg nincs kordában tartva sem Román sem Ukrán oldalon , ez a rész Jasi Botosan Galac meg különösen veszélyes ezen a téren mert a leejtők szélén vannak és hát a fa az jó tüzelőanyag . Szucsáva - Galac között szinte naponta lehet találkozni ( eső után ) olyasmivel hogy a hegyoldal megindul lefelé és visz mindent ( a videón is ilyet látni ) . Több ezer ház ? Iszonyat és ami ezzel jár ( állati tetemek , fertőzések stb és a helyreállítás ) Pedig pénz lenne az árvízvédelemre ( elvileg ) de hát tudjuk ..........
ThunderDan
2024. szeptember 16. 15:54
Bezzeg-Románia. Most képzeljük el a FÉKTELEN ŐRJÖNGÉST, ha ugyanez Magyarországon történik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!