Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

Egy amerikai férfi 12 millió dolláros csalást hajtott végre a mesterséges intelligencia segítségével

2024. szeptember 06. 23:00

A csaláshoz minden szükséges eszköz könnyen rendelkezésre állt, a férfinak csak használnia kellett őket.

2024. szeptember 06. 23:00
Spotify and Artificial Intelligence

Nyitókép: Dilara Irem Sancar / ANADOLU / Anadolu via AFP

Egy amerikai férfi, Michael Smith, összesen 12 millió dolláros csalással vádolható, miután mesterséges intelligencia segítségével generált zenéket töltött fel egy népszerű streaming platformokra, és ezeket botokkal hallgattatta meg – írta meg a BBC

A vád szerint Smith 2019-ben kezdte el a rendszert üzemeltetni, és az évek során több százezer zeneszámot töltött fel, melyekhez automatizált hallgatókat használt, hogy azok pörgetve növeljék a lejátszási számokat, amely után fizettek neki a különböző zenei platformok.

A csaló tevékenységével öt év alatt közel négymilliárd lejátszást generált

A híradások nem részletezték, hogy pontosan mely platformokat érintette az eset, de valószínűsíthetően olyan felületekről van szó, mint a Spotify, az Apple Music és a YouTube. Ezek a platformok felhasználóiknak ugyanis a lejátszások számának függvényében részesedést fizetnek szoktak fizetni a befolyó előfizetői és reklámbevételből. 

A férfi illegális tevékenységével  2019 óta több mint 12 millió dollárt keresett a mesterségesen generált zenei tartalmaival

Az ügyészek azt állítják, hogy a férfi ezzel a módszerrel a valódi zenészek zsebéből vette ki a pénzt, mivel ők kevesebb részesedéshez jutottak a manipulált hallgatottság miatt. A streamingszolgáltatók folyamatosan igyekeznek kiszűrni az ilyen jellegű visszaéléseket, ám a mesterséges intelligencia fejlődésével egyre nehezebb lépést tartani a csalókkal. A férfit végül az FBI tartóztatta le, és 

a csalás mértéke alapján súlyos, akár több évtizedes börtönbüntetés is várhat rá.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2024. szeptember 08. 10:32
Az a gond, hogy a saját zenéit hallgattatta botokkal. Ha más zenéit hallgattatta volna botokkal és másnak generál bevételt, támadhatatlan lenne, mint rajongó. Persze az a más meg hallgattatta volna ennek a fazonnal a zenéit botokkal, mint rajongó :- P
T. Péter
2024. szeptember 07. 16:42
"A csaláshoz minden szükséges eszköz könnyen rendelkezésre állt," Ha nem a BBC-ből indulnátok ki, hanem valami szakújságból, aki tudja is, hogy miről ír, akkor azért nem annyira. A pacák egy AI-cég vezetőjével szövetkezett össze, és az szállította neki a generált zenét, de tonnaszámra. Létezik ilyen, megoldható, mint a mellékelt ábra mutatja, de azért nem nagyon illik rá, hogy "könnyen rendelkezésre állt".
Szuperszig
2024. szeptember 07. 13:35
Ott is kinőtt egy azalea, csak az nem butákkal, hanem botokkal hallgattatja a zenéit.
Wolfram004
2024. szeptember 07. 12:13
• Nincs tiltva a mesterséges intelligencia általi zeneszerzés • Nincs tiltva, hogy botokkal hallgassa a zenét, ha kifizeti • A botok nem más szerzők elől vették el a bevételt, hisz azokat semmiképp se hallgatták volna. Volt egy kiskapu a rendszerben, amit kihasznált. Semmi törvénytelent nem követett el. Kivéve ha heteroszexuális, keresztény, republikánus szavazó, fehér férfi. Akkor életfogytiglant neki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!