Drámai a helyzet: fosztogatók özönlötték el az áradás-sújtotta Alsó-Ausztriát

2024. szeptember 23. 11:47

A súlyos árvízhelyzetet a fosztogatók és más csalók tetézik.

2024. szeptember 23. 11:47
International counter terrorism excercise, ausztria, rendőrség, terrorelhárítás, polizei

Fotó: APA-PictureDesk via AFP

Egyre több hír érkezik arról Ausztriában, főleg az áradások által leginkább sújtott Alsó-Ausztria tartományában, hogy a világ minden tájáról érkező „kereskedők” kínálják szolgáltatásaikat a károsultak számára – írja a Kronen Zeitung osztrák lap.

Az újság hoz egy tipikus példát is a Tulln kerületi Pixendorfból: ott két déli származású férfi fehér furgonnal érkezett egy érintett család otthonába, és felajánlották, hogy kitisztítják a fűtőcsapokat. Az ár azonban annyira abszurd volt, hogy az árvízkárosultak kapcsoltak, és értesítették a rendőrséget.

Az „özönvízi bandák” sokféle csalásfajtát igyekszenek bevetni. Például hatósági embernek adják ki magukat, 

a gáz- és áramszolgáltató vagy akár egy bank alkalmazottaiként mutatkoznak be. Jól képzettek, mindig barátságosak és udvariasak, és bizalmat keltenek – írja a Kronen Zeitung.

A lap által az évszázad árvizének nevezett árhullám után a legtöbb helyen már visszahúzódott a víz, most a szemétszedés a fő feladat. A pincékből víz által kimosott, tönkrement holmik vonzzák az illegális szemétgyűjtőket, akik újrahasznosítható tárgyakat keresnek.

A probléma az, hogy sok esetben a biztosítóknak ahhoz, hogy fizetni tudjanak, ellenőrizniük kell a sérült készülékeket (pl. hűtőszekrény, mosógép, szárítógép, számítógép, tévé). 

Ha időközben ellopták őket, akkor a károsultak nem jutnak biztosítási ellentételezéshez.

A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy legyenek óvatosak, és minden gyanús dolgot azonnal jelezzenek.

Alsó-Ausztria elárasztott területein a járőrözést is megerősítették a fosztogatók elrettentése érdekében – írja a Kronen Zeitung.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2024. szeptember 23. 13:59
A cím kissé félrevezető szokás szerint; Megjelentek a magyar lomisok...
nyugalom
2024. szeptember 23. 13:28
Csak nem osztrakok osztrakokat?
Phm045
2024. szeptember 23. 13:27
Miképp nincs kiemelve kik voltak, így egyértelmű, hogy Achmed és a C osztály akciója...................
auditorium
2024. szeptember 23. 13:16
Sakálok. Mások szerencsétlenségéből akarnak nyerészkedni. Egyre gyakoribb a bankszámlák online kiüritése, főleg idősebb embereket környékeznek meg hackerek és kicsalják tőlük elhihető "mesékkel" adataikat. Már nem fegyverrel mennek bankokba rabolni, hanem digitálisan üritik ki a bankszámlákat... Becstelen, elfajzott világban élünk, melyben sokan nem tisztelnek se Istent se Embert csak a PÉNZT.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!