Orbán Viktor: Másfél-két nap van még az árvízből, már beszedtük a brüsszeli migrációs bírságot a cégektől

2024. szeptember 23. 08:01

Árvízinfót tartott reggel a miniszterelnök, Rétvári Bence, Vitályos Eszter és Láng István, mutatjuk, mit mondtak.

2024. szeptember 23. 08:01
Árvízinfó, 2024.09.19, Képkocka/YouTube

Fotó: képernyőkép

Kifele jövünk a bajból, enyhül a nyomás, nem szűnt meg, csak enyhült, minden esélyünk megvan, hogy optimistán tekintsünk a hátralévő napok felé – mondta Orbán Viktor kormányfő az Árvízinfón. Jó hír, tette hozzá, hogy csapadékot nem jeleztek. Délben tetőzik a Duna Bajánál, ahol másod-, Mohácsnál pedig harmadfokú védekezést rendeltek el. A Duna a felső szakaszán gyorsabban apad, mint ahogy arra számítottak – tette hozzá a miniszterelnök. 

Szombaton 755, vasárnap már csak 706 kilométeren kellett védekezni. Hárommillió felett van a beépített homokzsákok száma. A fő munkát jelenleg a járőrözés jelenti – sorolta Orbán Viktor.

A kormányfő több Dunakanyar-menti települést felsorolt, mint ahol a legkritikusabb a helyzet, de probléma nem lesz. Pilismarót, Dunabogdány, Tahitótfalu rendben van, Kismaros rendben van. A Margitsziget rendben van, idővel vissza lehet adni a Batthyány téri metrót a forgalomnak. Dunaföldvár, Madocsa, Paks rendben van, Baján mindig bonyolult a helyzet az adottságok miatt – tette hozzá Orbán Viktor.

Ki kell tartanunk, másfél-két nap

 – mondta a kormányfő. Hozzátette: a Dunán magas volt a tetőzés, de a Duna nem haladta meg a valaha mért legmagasabb szintet. A Lajtánál volt magasabb a vízszint, mint az eddig mért legmagasabb, de megvoltak a védművek, és megnyitották az ideiglenes víztározókat.

Az árhullám levonulása melletti védekezésnek is megvan a forgatókönyve, ahogy a budapesti takarításnak is, ahol a közegészségügyi feladatok jönnek, de nincs olyan munka, amit korábban már nem végeztek volna – tette hozzá. Csak a legjobbakat lehet mondani a védekezésben résztevőkről a kormányfő szerint.

A miniszterelnök szerint a Magyarország-árvíz meccset 1-0-ra nyertük.

Mint mondta: leülnek majd a védekezésben résztvevőkkel, és értékelik az előző napokat, levonják a megfelelő következtetéseket, hogy hol kell esetleg változtatni a védekezési renden, hol kell ideiglenes helyett állandó védművet építeni.

Kérdésre, hogy Brüsszel nem ad pénzt az árvízi védekezésre, és lesz-e pénzügyi kérdésekről konzultáció, azt mondta a kormányfő, hogy ezt mérlegelik, de a migrációs bírságot már beszedték a Magyarországon működő cégektől. Mint mondta: a félévkor elfogadott jogszabályok bevételnövelő jogszabályok voltak, amelyek bizonyos cégekre vonatkoztak. 

Hangsúlyozta: a bírság fedezetét nem a magyar emberek fogják előteremteni.

Mint mondta: a 2013-as árvíz költsége 19,6 milliárd forint volt, a mostani nem lesz több ötmilliárd forintnál.

Szóba hozták az újságírók a csepeli illegális szemétlerakó ügyét, amire a miniszterelnök azt válaszolta: az a kérdés, miért vannak illegális szemétlerakók, különösen, ha minden látja, hogy ott vannak, miért nem viszik el onnan őket. Mint mondta, kiderült, hogy elég bonyolult rendszerben zajlik mindez, mivel a hulladék elszállításáról a terület tulajdonosának és használójának kell gondoskodni. Orbán leszögezte: ez nem jó szabály. Kérte, hogy dolgozzák ki azt a szabályt, ami szerint a szemetet az állam szállítja el második felszólítás után, majd benyújtja a számlát a terület használójának.

Újságírói kérdés volt, hogy lefolytatna-e a brüsszeli pénzekről és a magyar embereket érdeklő kérdésekről vitákat Magyar Péterrel, illetve folytatódnak-e a napi sajtótájékoztatók. Válaszolván Orbán Viktor azt mondta: kérdezni mindig lehet őt, kérdés, mikor válaszol, mindig válaszol, amikor van mit mondania. Úgy fogalmazott: 

„a fecsegés nekem nem kenyerem, amikor mondandóm van, akkor állok az önök rendelkezésére.”

A viták helye a kormányfő szerint a parlament, ahol hamarosan kezdődik az őszi ülésszak, és minden kérdést meg fognak vitatni. Az azon kívüli vitáknak megvan a maga rendje, sora, el fog jönni az idejük, de az nem most van.

A miniszterelnök után Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára vette át a szót. Kifejtette, hogy a homokzsákok bontására részletes útmutató áll rendelkezésre.

Mint mondta: külföldön 28 fő lett az áradások áldozata, itthon nincs halálos áldozat. Ausztriában évekig fog tartani a helyreállítás, Csehországban leálltak gyárak, megjelentek fosztogatók, bezártak az iskolák, Lengyelországban is hatszáz iskolában nem volt tanítás. Több országban evakuálni kellett ezreket. Jelentős volt az erőpróba, amivel szembe kell néznie több országnak. 

Több mint 50 településen nálunk is jelen vannak a katasztrófavédelmisek, amíg le nem vonul az árhullám. 

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője szerint Baján ma apadni kezd a Duna, a felső szakaszon azonban már tulajdonképpen nem kell védekezni. 

Kérdésre elmondta: károk természetesen vannak. A Lajta-töltést például több helyen szétrágta a hód, amelyeket fel kell tárni, helyre kell állítani. De alapvető infrastruktúrában nem okozott bajt az árvíz a védekezésnek köszönhetően. 

Rétvári elmondta: 

a települések fel tudták használni az előző árvíz tapasztalatait, van terepismeretük, emlékeznek a neuralgikus pontokra.

Hozzátette: Nagymaroson a világon egyedülálló mobilgátat építettek, ami most vizsgázott. 

Vitályos Eszter kormányszóvivő az önkéntesekről kérdésre elmondta: vannak regisztrált önkéntesek, de vannak, akik megjelennek egy lapáttal a gáton, és nincsenek regisztrálva. Az önkormányzatok az adatgazdák ezügyben, tőlük érkeznek az információk az önkéntesek számáról.

 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2024. szeptember 23. 09:53
Ha tudnátok kormányozni, nem lenne bírság, itthon lennének az eu-s források. A bírságot indirekt módon - árfolyam, infláció - a magyar emberek fizetik meg. Ki más is fizethetné. Magyarországnak, a magyar polgárosodásnak ember nem ártott még annyit, mit Orbán Viktor! Az utóbbi 15 év olyan elszalasztott lehetőség, amilyen talán soha többet nem lesz Magyarország számára! Sereghajtók lettünk minden objektív, mérhető statisztika szerint miközben két Marshall-segélynyi összeget égettünk el értelmetlenül.
states-2
2024. szeptember 23. 09:04
Orbán Viktor profin kormányoz, védekezik az ár ellen, Pszichopeti is védekezik. Lehel kürtjével.
pipa89
2024. szeptember 23. 09:00
"... a migrációs bírságot már beszedték a Magyarországon működő cégektől. Mint mondta: a félévkor elfogadott jogszabályok bevételnövelő jogszabályok voltak, amelyek bizonyos cégekre vonatkoztak." Aki tud olvasni a sorok között, az érti, hogy mekkora harc van a globalisták és a magyar kormány között. Nem velünk kívánja a nemzeti kormány megfizettetni a migrációs büntetést. Hát ezért hörög a SPAR és kushad a többi, ezért ostromolják a forintot az aljadékok. Minden oldalról támadnak, attól tartok, még a föld alól is.
Kristály
2024. szeptember 23. 08:47 Szerkesztve
Olyan frapáns válaszokat tud adni a kérdésekre a miniszterelnök hogy megáll az ész laza kedves rafinált mindég hagy egy szájtátást. Mester munka a válasz kielőzi a többi bunkó kérdést. Géniusz!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!