Donald Tusk semmilyen katonai támogatást nem nyújtott Kijevnek

2024. szeptember 13. 15:03

Ukrajna legfontosabb európai támogatója az elmúlt másfél évben Németország lett.

2024. szeptember 13. 15:03
TUSK, Donald
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

„Lengyel kormányváltás és Ukrajna lengyel támogatása. Korrelációban lenne egymással? Úgy tűnik, hogy igen. Bár a nyugati kritikát Szlovákia, Magyarország, vagy Donald Trump esetleges megválasztása viszik el, Lengyelország kimarad ezekből a körökből. A tavaly év végén hatalomra kerülő Donald Tusk által vezetett kormány papíron megmaradt olyannak, mint az elődjük: a nyilvánosságban vehemensen támogatják Kijevet, rendszeresen találkoznak ukrán vezetőkkel és napirenden tartják az orosz-ukrán háború helyzetét. Pipa.

Csak hogy úgy tűnik, hogy az elmúlt közel egy évben gyakorlatilag semmilyen katonai vagy pénzügyi támogatást nem nyújtottak Kijevnek az elődjükhöz, a Jarosław Kaczyński által vezetett PiS-hez képest.

Hozzáteszem, hogy én a tavalyi lengyel választások után is azt mondtam, hogy szerintem a PiS sokkal jobb partner volt Ukrajna számára az Kaczyński Oroszországhoz fűződő álláspontja miatt, mint a Tusk által vezetett PO, bár ebből akkor több vitám is volt.

A botrányt egyébként ma a lengyel Gazeta Wyborza robbantotta ki, amikor megírták, hogy a Csehország által év elején elindított tüzérségi lőszer kezdeményezés keretében a 18 résztvevő ország közül egyedül Lengyelország nem szállt még bele pénzzel a projektbe. Ha még emlékezünk rá, a cseh kezdeményezést a csehek 2024. februárjában jelentették be: ennek keretében 800.000 tüzérségi lőszerre szerződtek le egy sor meg nem nevezett országgal, Ukrajna számára, amely akkor súlyos lőszerhiánnyal küzdött. Ehhez próbálták megteremteni a finanszírozást.

18 ország csatlakozott, Tuskék márciusban jelentették be a projektben való részvételt, bár összeget akkor nem mondtak. A lőszerek beszerzéséhez összesen 2 milliárd dollárral volt szükség. A kezdeményezés egyébként elindult, az első adagok leszállítása már a nyár folyamán megtörtént, és ha minden jól megy, az év végéig befuthat minden lőszer a tervnek megfelelően, akár még nagyobb mennyiségben is. A legtöbb pénzzel a németek szálltak be a cseh kezdeményezésbe.

A lengyelek a korábbi ígéretekkel ellentétben még semmit nem adtak bele. Zérót.

Emiatt megnéztem a német Kiel Institute által háború kezdete óta folyamatosan vezetett, és hetente frissülő nyilvántartást (aki nem ismeri, link kommentben), azon belül is a nagy, excelben lévő adatbázisokat. Lengyelország a PiS alatt összesen több mint 4,3 milliárd euró támogatást nyújtott Ukrajnának, és ezzel 2022 és 2023. folyamán az egyik legfontosabb támogatója volt a háborúban álló országnak. Hogy mennyi katonai és pénzügyi támogatást küldtek a lengyelek az új kormány alatt? Kevesebb, mint 7 millió eurót… Ez egyébként új Starlink műhold rendszerek beszerzésére ment.

Ukrajna legfontosabb európai támogatójává az elmúlt másfél évben Németország lett, amely ez idáig 14,7 milliárd eurót adott Kijevnek közvetlen pénzügyi támogatás, katonai eszközök vagy humanitárius segély formájában.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. szeptember 14. 16:39
Anton,mindent nem kötnek az orrodra…😉
ptrfarkas43
2024. szeptember 13. 20:19
Gondolom tusk várja a lengyel népírtás miatti hohol bocsánat kérést. De a válaszba kuleba belebukott.
rugbista
2024. szeptember 13. 19:58
Na, hát nem adnak a lengyelek sz ukránoknak fegyvert, mert kell nekik is.
rocktoberi-2
2024. szeptember 13. 19:31
Ez is mutatja, hogy Tuskó csak egy sunyi pöcs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!