CNN: A meggyengült Hezbollah totális háborút hirdet

2024. szeptember 23. 10:26

A portál elemzése szerint demoralizálta a terrorszervezetet az elmúlt egy hét, de a régiónak fel kell készülnie a világ legnagyobb terrorista-hadseregének a válaszára.

2024. szeptember 23. 10:26
Lebanon Funeral Hezbollah Members September 22

Nyitókép: Courtney Bonneau / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Múlt hét pénteken egy izraeli légicsapás a földdel tett egyenlővé egy kilencemeletes lakóházat Bejrút külvárosában.

A házban tartózkodott az elit Radwan-egység két parancsnoka: Ibrahim Aqil és Ahmad Wehbe, valamint 14 másik Hezbollah-tag.

Az izraeli vadászgépek mindannyiukkal végeztek. A támadás két nappal azután történt, hogy Libanon-szerte több száz kézi adóvevő robbant fel, illetve három nappal azután, hogy több ezer csipogó robbant fel. Az akciókban legkevesebb nyolcvan ember halt meg, köztük magas rangú Hezbollah-vezetők és családtagjaik. 

A CNN-nek nyilatkozó források szerint pánikot keltett a terrorszervezet vezetésében az, hogy Izrael ennyire be tudott szivárogni a kommunikációs hálózatukba. 

Egy szombati sajtótájékoztatón Bassam Mawlawi belügyminiszter azt állította, az országot egy izraeli „betörés” sújtja, és fogadkozott, hogy fokozza a „külföldiek, a szállodák és a szíriai táborok” ellenőrzését.

A pénteki izraeli légicsapás után a Hezbollah második számú parancsnoka, Naim Kasszem „új fejezetet” hirdetett az összecsapásokban, amelyeket „határok nélküli csatának” nevezett.

A Hezbollah október 7-ét követően kezdte el rakétákkal lőni Izrael északi részét, melynek következtében több tízezer izraelinek el kellett hagynia az otthonát. Azóta a két fél folyamatosan lövi egymást a határ mentén. 

Vasárnap hajnalban mélyebben belőttek Izraelbe, a Haifában található Ramat David légibázist célozták. A terrorcsoport azt is közölte, hogy új rakétákat használt, amelyeket Fadi-1 és Fadi-2 néven emleget, és amelyekről a szakértők úgy vélik, közepes hatótávolságúak lehetnek. 

A CNN szerint az elmúlt napok azt mutatják, hogy a Hezbollah és Izrael között új íratlan szabályok vannak érvényben. 

Néhány hónappal ezelőttig sokan úgy vélték, hogy egy bejrúti izraeli csapás valószínűleg a Hezbollah megtorlását váltaná ki. Azonban miután Izrael januárban megölte a Hamász egyik vezetőjét Bejrút déli részén, kiderült, hogy ez nem igaz. Azóta Izrael ötször támadott Hezbollah-célpontokat a libanoni fővárosban.

Haszan Naszr Alláh, a Hezbollah vezetője pénteken beszédet mondott, amelyben „precedens nélkülinek és súlyosnak” minősítette a szervezetet ért csapást. 

A CNN riportere egy Hezbollah-terrorista temetésén beszélt egy támogatóval, aki elismerte, hogy ez most nagy csapás volt a szervezetnek, de utalt arra, hogy készen állnak a harcra: „A hitünk erős. Mindannyian készek vagyunk vért ontani Naszr Alláhért.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2024. szeptember 23. 12:02
Kisöpörni a söpredéket Európából! Lezárni a határokat! Mindenkit kitoloncolni, otthon robbantgathatják egymást, meg a jó édesanyjukat!
békalepcse2.0
2024. szeptember 23. 11:20
Meggondolták ezek mibe tapicskolnak bele? Nem volt elég hangos a csipogás? -amit nagyon magy valószínűséggel nem izrael követett el, mert nincs ilyen haditechnikája. Logika szerint nem a bele rakott robbanóanyag robbant, mert más akksik is pont ugyanúgy pont ugyanott szintén felrobbantak.
A szexárdi láncfűrészes böllér
2024. szeptember 23. 11:09
AI időjárás előrejelzés: Ma éjjel újabb rakétazápor várható Izrael egész területén, az óvóhelyeken is ajánlott a vaskipa viselése!
Halder_1899
2024. szeptember 23. 10:51
Elvannak egymással, az lenne a jó, ha csak OTT és egymással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!