Brüsszel főpályaudvara maga a „pokol kapuja”: a belga emberek már az életüket féltik a migránsoktól

2024. szeptember 11. 11:54

A közelmúltban történt lövöldözések és késelések miatt az utasok, az alkalmazottak és a környékbeli üzlettulajdonosok egyaránt féltik az életüket.

2024. szeptember 11. 11:54

Nyitókép: Illusztráció / MTI / Ujvári Sándor

Brüsszel nemzetközi főpályaudvara maga a pokol kapuja” – írja a Politico a pályaudvaron dolgozó emberek véleményére hivatkozva. A Brussels Midi pályaudvaron, amit szokás „Európa kapujának” nevezni Belgiumban, a megerősített rendőri jelenlét ellenére a bűnözés sosem látott mértékben növekedett. A közelmúltban történt lövöldözések és késelések miatt az utasok, az alkalmazottak és a környékbeli üzlettulajdonosok egyaránt féltik az életüket – írja a lap.

Ez a legrosszabb hely, ahol valaha dolgoztam. Egész Európában jártam már, és ez a legrosszabb állomás

– mondta a pályaudvar egyik cukrászdájában dolgozó alkalmazott.

 

A helyzet drámai 

– mondta Philippe Close, Brüsszel polgármestere a lapnak, amikor a Midi pályaudvart és a várost érintő kulcsfontosságú kérdésre válaszolt. A városvezető szerint ez Belgium legnagyobb problémája, a történtek miatt – mondták neki többen is – nem kizárólag őt terheli a felelősség.

Ezt is ajánljuk a témában

A Politico beszélt a hatóságokkal a problémás állomásról, valamint a Brussels Midi környékén működő vállalkozások több tulajdonosával és alkalmazottjával is, akik megosztották tapasztalataikat a helyi bűnözéssel kapcsolatban. Míg a dolgozók élesen kritizálták a politikusokat és a rendvédelmi szerveket, amiért nem elég „jelenlévőek” vagy nem tesznek meg mindent a probléma megoldása érdekében, addig a hatóságok egymást hibáztatták a biztonsági hiányosságok miatt.

Az állomás egyik dolgozója elmondta, hogy kifejezett utasítást kapott arra, hogy ne beszéljen „a helyzetről”, és hozzátette, hogy ha ezt megszegné, kirúgnák. Ennek ellenére

a portál által megkérdezett munkavállalók és üzlettulajdonosok arról panaszkodtak, hogy a rendőrség letartóztatja a gyanúsítottakat, de olyan gyorsan elengedik őket, hogy még aznap visszatérnek.

Nincs olyan nap, hogy itt ne történne valami” – mondta Karim. Elmagyarázta, hogy vendégeinek nagy része már nem hajlandó a környékre jönni, inkább online rendelnek, mivel félnek személyesen megjelenni. Hozzátette, hogy a hatóságok gyakran tehetetlenek voltak.

Néhány héttel korábban szemtanúja volt egy késeléses összecsapásnak, és háromszor is hívta a rendőrséget, de – állítása szerint – „soha nem érkeztek meg”.

Minden városban, ahol van vasútállomás, előfordul bűnözés, de a Midi a legrosszabb mind közül” – összegezte.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. szeptember 12. 15:36
laurahann Aha. Az osztrákok a határon SE engednék át őket. Újraépülne a Vasfüggöny.
laurahann
2024. szeptember 11. 15:01
Akkor indulhatnak a tömött buszok, mindegy ennyivel több, vagy kevesebb. Már parancsba adták, nem szabad beengedni a buszokat, nem is kell elég a határra önteni őket. Onnantól megoldják maguk.
Gubbio
2024. szeptember 11. 13:13
De hát ez jó nekik! Ha nem az lenne, akkor tennének ellene.
aknaib
2024. szeptember 11. 13:01
MEGÉRDEMLITEK! LÚZEREK.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!