Botrány Írországban: megkérdőjelezte a transz ideológiát egy tanár, börtönbe került

2024. szeptember 05. 18:11

Lelkiismereti fogoly vagy gyűlölködő, aki megszegte a bíróság ítéletét? Harmadszorra vitték börtönbe az ír keresztény tanárt, aki nem volt hajlandó engedelmeskedni a transznemű diáknak és az iskolájának. Mártír vagy bolond? Összefoglalónk.

2024. szeptember 05. 18:11
Az ír rendőrség elviszi Enoch Burke ír tanárt 2024. szeptember 2-án
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Fotó: képernyőkép

Harmadszorra vitték el a rendőrök és börtönzik be Enoch Burke ír keresztény tanárt – írják a lapok. Az ügy azzal indult, hogy Burke nem volt hajlandó elfogadni egy magát transzneműnek kikiáltó diák új identitását: egy lány szerette volna, ha ezentúl az „ők” („they”) névmást használják vele kapcsolatban. Azaz eredetileg genderkérdésről van szó.

A nyugat-írországi evangelikál keresztény (gyakran lefundamentalistázott) Burke család olyannyira ismert az ír közéletben, hogy külön Wikipédia-szócikk készült róluk: Enoch Burke egyike Martina és Sean Burke tíz gyermekének, akik közül időről időre többen is bekerülnek a hírekbe. A Mayo megyei Castlebarban élő család működteti a Burke Keresztény Iskolát és egy templomot is.

Enoch Burke ügye 2022-ben kezdődött, és meglehetősen bonyolult. Most ugyanis 

a bírósági ítélet be nem tartásáért vitték be. A bírósági ítélet az volt, hogy nem mehet egykori munkahelye, az anglikán Wilson's Hospital School közelébe. 

Ellenségei szerint Burke amúgy is csak gyűlöletbeszédet terjeszt és retrográd nézetei vannak. Egyes szimpatizánsai szerint azonban a lelkiismereti szabadság bajnoka, más szimpatizánsai szerint ugyan alapvetően igaza van, de túl messzire ment, és visszafogottabb taktikát kellene alkalmaznia.

 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Szilvay Gergely

Mandiner

Idézőjel

Mérőnek LMBTQ-ügyben sem a 10 százalékkal, sem a biológiával kapcsolatban nincs igaza. Írása sok sebből vérzik, és a végiggondolatlanság jegyeit viseli magán.

 

De miről is szól az egész ügy? Nézzük!

Enoch Burke-ot 2022 júniusában felfüggesztették munkahelyén, az anglikán fenntartású Wilson's Hospital Schoolban, majd a bíróság augusztus végén úgy döntött, hogy nem léphet az iskola területére.

Mindennek oka az volt, hogy 

Burke nem volt hajlandó elfogadni egy egy transzneművé vált fiú diák követelését, miszerint ezentúl tartsák nőnek és használják rá az „ők” névmást.

Enoch Burke félbeszakított egy iskolai istentiszteletet, kifogásolva, hogy az iskola behódolt a diáknak és elismeri a diák „tranzícióját” (azaz azt, hogy ezentúl lánynak képzeli magát). A tanár ellen fegyelmi vizsgálatot indítottak. Később Burke üldözte az igazgatót is, magyarázatot követelve a hagyományos keresztény tanítással összeegyeztethetetlen lépésért. 

Ezután felfüggesztették a fegyelmi vizsgálatig. Mivel Burke felfüggesztése idején is többször bement munkahelyére, az iskola területére, az iskola ideiglenes intézkedést kért a bíróságtól, ami elrendelte, hogy a tanár tartsa magát távol az iskolától.

Burke állítólag 2022. szeptember elsején megsértette a rendelkezést, amiért az iskola újra bírósághoz fordult, hogy tartassák be vele a végzést. Másnap Burke nem jelent meg a bíróságon, és a bíró elrendelte a letartóztatását. 2022. szeptember 5-én Burke-ot letartóztatták, miután a felszólítás ellenére újra belépett az iskola területére. Szeptember 7-én a Legfelsőbb Bíróság elutasította fellebbezését. Majd a bíró további egy hétre előzetes letartóztatásba helyezte Írország egyik leghírhedtebb börtönében, a Mountjoyban, és előírta számára a perköltségek megtérítését.

Enoch Burke azt nyilatkozta, hogy 

szívesebben marad börtönben száz évig, mintsem hogy betartsa a bírósági ítéletet.

Hozzátette: a transzneműség ellentmond a Szentírásnak, márpedig ő csak Istennek hajlandó engedelmeskedni.

2022. október 4-én Burke fellebbezést nyújtott be a fellebbviteli bírósághoz az eltiltás ellen, és olyan végzést kért, amely véget vet a fizetett adminisztratív szabadságának (azaz a felfüggesztésnek), az iskolai fegyelmi eljárásnak, és megtiltja az állásából való elbocsátást.

Később, 2022. december 13-án Enoch Burke a börtönből virtuálisan csatlakozott a tárgyalásához, amin megint megtagadta a távol tartási végzésnek való engedelmeskedést, és azt kérte a bírótól, hogy engedjék el, mert ő „nem tolvaj, gyilkos vagy drogkereskedő”, és csak a transzneműséggel kapcsolatos nézetei miatt került rács mögé. A bíró megtagadta a tanár kérését.

2022. december 21-én, amikor az iskola zárva volt a karácsonyi ünnepek miatt, Burke-et kiengedték a börtönből, és tájékoztatták, hogy szabad marad, hacsak nem sérti meg a hatályos rendelkezéseket. 

A bíró szerint „nehéz volt elkerülni azt a következtetést, hogy Burke úr saját céljaira használja ki a bebörtönzést”,

és hogy „Burke úr cselekedeteinek egyetlen elfogadható értelmezése az, hogy bizonyos előnyöket lát a börtönbüntetése folytatásában”.  

2023. január 5-én és 6-án Burke újra megjelent az iskolában. Január 19-án újabb tárgyalás következett. 20-án pedig Burke-öt elbocsátották állásából. Burke 2023. január 24-én kétszer is bement az iskola területére, és a közrendről szóló törvény értelmében letartóztatták. Erre a bíróság 700 eurós bírságot szabott ki rá arra az esetre, ha újra megjelenik az iskola területén.

Ezt küvetően, 2023. március 7-én a Fellebbviteli Bíróság ítéletet hozott Enoch Burke ügyében. A családtagokat – Ammit, Simeont, Isaacot, Seant, Martinát – és Enochot kizárták a bíróságról, mert megzavarták a bírót, amikor megpróbálta felolvasni az ítéletet. Simeont később még el is ítélték ezért.

2023. augusztus 28-án, a 2023/2024-es tanév első napján Burke újra visszatért a Wilson's Hospital Schoolba, és az iskola folyosóján tiltakozott. Akkor 140 000 eurós pénzbírságot kellett fizetnie a bírósági határozatok megszegése miatt. 2023 szeptemberében előzetes letartóztatásba helyezték, mert nem teljesítette az iskolától való távolmaradásra vonatkozó bírósági határozatot. 

Mivel Burke továbbra is ragaszkodott álláspontjához, a bíró úgy határozott, hogy börtönben marad.

Ezután a tanár elvesztette az Irish Independent elleni rágalmazási perét.

2024. szeptember 2-án Enoch Buke-ot harmadszor is börtönbe zárták, mert megsértette a Legfelsőbb Bíróság azon végzését, hogy távol maradjon attól az iskolától, ahol korábban dolgozott.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Mit gondoljunk róla?

A brit Catholic Herald úgy értékel: „A tényállás az, hogy Enoch Burke börtönben van, mert nem volt hajlandó eleget tenni a bírósági felszólításnak, hogy menjen vissza abba az iskolába, ahol felfüggesztették a tanításból. Az adminisztratív szabadság a fegyelmi eljárás lezárásáig tartott volna, amit viszont azért indítottak el, mert megtagadta az iskola azon utasítását, hogy a transznemű gyermeket a kívánt nevén szólítsák meg, és az ’ő’ helyett az ’ők’ névmást használják vele kapcsolatban.”

Mint írják: 

ellenzői szerint szimplán azért van börtönben, mert nem tartotta be a bírósági határozatot, támogatói szerint a lelkiismereti szabadság bajnoka.

Végül vannak azok, akik egy harmadik álláspontot képviselnek, akik számára meglehetősen furcsa, hogy a transzneműség kritikájáért valaki Írország legismertebb börtönébe kerül, de úgy érzik, a diák iránti tiszteletből Burke-nek mégiscsak engedelmeskednie kellett volna.

A Catholic Herald azonban mégiscsak azt a következtetést vonja le, hogy 

Burke végső soron „lelkiismereti fogoly”, akitől azt követelték, hogy válasszon a lelkiismerete és a szabadság között. 

A vallásszabadságot alárendelik egy új moralitásnak, amiben a kitalált genderidentitások sérthetetlenek.

Eközben a bíróság hónapokat vár arra, hogy kitűzze a tárgyalását egy férfinak, akit a saját lánya szexuális molesztálásával gyanúsítanak.

Mint a lap fogalmaz: Írországban gondolatrendőrség működik, és ezért elítélik Enoch Burke-öt az LMBTQ-ügyekben kifejtett keresztény álláspontjáért, eközben azonban köztörvényes gyanúsítottakkal sokkal lazábban járnak el.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisz09
2024. szeptember 06. 10:38
🤦‍♂️🤦‍♀️🤦Ezeket is mind nekünk keletieknek kell majd befogadnunk, amikor a kalifátustól menekülnek.
Nimril
2024. szeptember 05. 23:55
Jójó, de miért "they"? Skizofrénok ezek? Többen vannak a fejükben? Akkor már miért nem "it"? Ezt az alapvető faszságon belüli faszságot sosem értettem. :D
zsolti123
2024. szeptember 05. 22:40
"Írországban gondolatrendőrség működik, és ezért elítélik Enoch Burke-öt az LMBTQ-ügyekben kifejtett keresztény álláspontjáért, eközben azonban köztörvényes gyanúsítottakkal sokkal lazábban járnak el." Orwell meg közben falra mászik...
2024. szeptember 05. 21:05 Szerkesztve
Most képzeljük el, Pistike követeli, hogy a tanár "ők" személyes névmást használja vele kapcsolatban. Tanár: "Petike, ülj Pistike mellé, mert ők még egyedül ülnek a kétszemélyes padban. Szólj nekik, Petike, hogy csússzanak odébb!" Petike, az új gyerek: "???????????" Pofázzon még egyszer itt valaki, hogy a magyar oktatásügyben gondok vannak! Légyszi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!