Ámulnak a szlovákok: zseniálisan mozogta ki Magyarország az olajszankciókat

2024. szeptember 10. 09:31

A Mol bejelentette: már a fehérorosz-ukrán határon átveszik az orosz kőolaj tulajdonjogát, így biztosítani tudják a folyamatos szállítást a Barátság kőolajvezetéken.

2024. szeptember 10. 09:31
null

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

A Mol csoport megállapodásokat kötött kőolajszállítókkal és csővezeték-üzemeltetőkkel a kőolaj folyamatos szállításának biztosítására a Barátság kőolajvezetéken Oroszországból, Fehéroroszországon és Ukrajnán keresztül Magyarországra és Szlovákiába – áll a társaság közleményében.

A megállapodásnak megfelelően a Mol csoport az Oroszországból érkező érintett kőolaj-mennyiségek tulajdonjogát 2024. szeptember 9-i hatállyal a fehérorosz-ukrán határon veszi át. 

Az aktualizált szállítási megállapodások és a kőolaj átvételére vonatkozó új eljárás teljes mértékben megfelelnek az összes vonatkozó szankciónak és rendelkezésnek, beleértve az EU és Ukrajna szankcióit is. 

Szabó Gabriel, a MOL-csoport Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója elmondta: „Az új megállapodás fenntartható megoldást kínál az Oroszországból érkező kőolaj szállítására a Barátság kőolajvezetéken. Ezt kiemelkedő eredménynek tartom, mivel lehetővé teszi, hogy

a MOL továbbra is a leghatékonyabb és legmegbízhatóbb kőolaj-feldolgozási technológiát alkalmazza a magyarországi és szlovákiai finomítókban, és végső soron hozzájárul mindkét ország ellátásbiztonságához”. 

***

 

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rendetlenember
2024. szeptember 10. 19:17
Na... így mindjárt más: magyar olaj utazik a csövön.
Akitlosz
2024. szeptember 10. 15:13
Magyarországnak a kormánya semmit nem mert tenni az érdekeiért Ukrajnával szemben.
Reszelő Aladár
2024. szeptember 10. 14:20
Valószínű ez a legjobb az összes rossz megoldás közül. Egy háborús ország területén tulajdont szerezni sosem életbiztosítás. Nyilván az ukránok csak a leszállított mennyiség után kapják a lóvét, de akár meg is csapoljhatják azt, ami jogilag a mienk. Ha pedig a csapot csavargatják politikai okokból, az ellen sokat nem tehetünk, ha pedig egy önszabotázst csinálnának, akkor a mi anyagunk ömlik ki. De mind1 legyen, nincs jobb megoldás.
Chekke-Faint
2024. szeptember 10. 13:53
Már várom a reakciót, hogy ezt tulajdonképpen a szlovákok oldották meg. Szerintetek hány napot kell várni egy ilyen soros cikkre Szlovákiából?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!