Az amerikai elnökválasztásba is beleszólhat a gyorsan terjedő, rettegett vírus

2024. szeptember 28. 21:08

Donald Trump alelnök-jelöltje szerint a tojás árának jelentős emelkedése miatt Kamala Harrist terheli a felelősség.

2024. szeptember 28. 21:08

Nyitókép: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS, Brendan Smialowski / AFP

Komoly hiánycikk lett a tojás az Egyesült Államokban, a kínálat kiesése miatt jelentősen nőtt az egyre népszerűbb fehérjeforrás ára. A Financial Times cikkében arra emlékeztetett, az elmúlt években többször is felütötte a fejét a madárinfluenza, emiatt 

ma 60 százalékkal drágább a tojás, mint 2019-ben. A magas árak ráadásul maradnak, mivel csak az elmúlt fél évben 33 millió tojótyúkot öltek le a vírus terjedése miatt.

Az egyik ágazati szakmai szervezet szerint a kereslet és a kínálat egyensúlyához minden amerikaira kell, hogy jusson egy tojótyúk. A becslések szerint jelenleg 300 millió szárnyas jut 345 millió amerikaira. Ez azt jelenti, hogy növelni kell az állományt, ám ez időbe telik, vagyis a tartósan alacsony árszintre még várniuk kell a tojásfogyasztóknak.

A tojás lett az amerikaiak új kedvence

A tojástermelés növelése azért is kiemelten fontos, mert az Egyesült Államokban gyorsan nő a kereslet az állati fehérjeforrás iránt. Az amerikaiak jelentős része már a tojást részesíti előnyben a marhahússal szemben, mivel előállítása jóval környezetkímélőbb, ráadásul egészségesebb és olcsóbb is.

A kereslet robbanásszerű élénkülését jól mutatja, hogy a tojáseladások a nyári hónapokban sem estek vissza, pedig ilyenkor hagyományosan csökken a fogyasztás.

Kamala Harris a hibás?

Az árak ingadozásáért Kamala Harrist tette felelőssé a közelmúltban a Donald Trump alelnök-jelöltje. J.D. Vance bírálta azért is bírálta demokrata elnökjelöltet, mert az elmúlt években az amerikai kormány intézkedései hozzájárultak az élelmiszerárak emelkedéséhez. 

A tojás ára világszerte jelentősen nőtt az elmúlt években. Ez részben a világszerte gyorsan terjedő madárinfluenza vírus okozza, amely több országban, egyebek mellett az Egyesült Államokban és Ausztráliában időnként pánikvásárlásokat okoz. Szintén áremelkedést okozott az orosz-ukrán háború kirobbanását követő takarmányár-robbanás, valamint Európában az energiaárak megugrása.

A McDonald's már a reggeliről is lemondott

A beszámolók szerint Ausztráliában olyan súlyos tojáshiány alakult ki, hogy egyes szupermarketekben korlátozzák a megvásárolható mennyiséget, míg a McDonald's gyorséttermi lánc a korlátozott kínálat miatt átmenetileg ki sem nyit a nap első felében, ezzel gyakorlatilag felfüggesztve a reggeliztetést.

A szakértők szerint a globális tojáskínálat eltérő képet mutat. Míg Amerikában, Ausztráliában és Európa egyes országaiban a madárinfluenza komoly tojásár-emelkedést okoz, addig a világ egyik vezető termelő országában, Kínában pont az alacsony kereslet miatt csökkennek az árak.

A szakemberek szerint a következő időszak sorsdöntőnek bizonyul, a tojáspiac jövője attól függ, hogy a téli hónapokban sikerül-e mérsékelni a vírus terjedését.

Akár világjárványt is kirobbanthat a madárinfluenza

A madárinfluenza vírusának terjedését a vadon élő madarak, elsősorban a vándormadarak okozzák, így a kórokozó kimondottan veszélyes az őszi és a tavaszi hónapokban a haszonmadarakra is. A gyorsan terjedő vírus ellen csak a zárt tartással lehet védekezni, ugyanakkor ahol felüti a fejét, ott az összes szárnyast meg kell semmisíteni.

Régóta kongatják a vészharangot, mivel a madárinfluenza vírusa gyorsan mutálódik és nem kizárt, hogy a rendkívül fertőzőképes vírus a jövőben az emberekre is veszélyt jelenthet. 

A vírus ráadásul már nem csak a madarakra jelent veszély, hanem már a szarvasmarha-telepeken is terjed az Egyesült Államokban az állatok között. 

A vírus változása és a gyors terjedés következménye, hogy már 15 államban kellett korlátozásokat és járványvédelmi intézkedéseket bevezetniük az állattartóknak. 

A következő világjárványra való készülődés azért meglepő, mert a madárinfluenza jelenleg nem terjed emberek között, az elmúlt időszakban három ember fertőződött meg, de ők is fertőzött állatokkal érintkeztek, így kapták el a betegséget.

Korábban a Mandiner arról számolt be, noha egyelőre az emberek közt nem terjed a vírus, ugyanakkor az amerikai kormány és az Európai Bizottság már jelentős vakcinakészletek beszerzésében állapodott meg a nagy gyógyszergyárakkal, beleértve a Pfizer és a Moderna gyárakat is, amelyek hamarosan elkészülhetnek a madárinfluenza elleni mRNS vakcinákkal.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanmacska
2024. szeptember 28. 23:22
Az a baj, hogy a jelek arra mutatnak, hogy már készen van az a mutált vírus, amellyel egy, a covidnál veszélyesebb , több halottat produkló vírust szabadítanak az emberiségre. Nemsokára megkezdődik ugyanis az a tanácskozás Amerikában, amelyiken erről, a szerintük potenciális veszélyről tárgyalnak. Na, ha nincs még olyan vírus, amelyik emberre veszélyes akkor hogyan lehet ellene vakcinát kifejleszteni? Ez azért elgondolkoztató, nem?
SzaboGeza
2024. szeptember 28. 23:03
Csak egy helyen legyen probléma, a választáson, jogállamilag, ÉS AZ EGÉSZ VILÁG FOG AMERIKA ELLEN FORDULNI!!!!!!!! Jogállamisággal!!!!! NEM BESZÉLÜNK CSINÁLJUK!!! MERT TŐLÜNK IS EZT VÁRJÁK EL!!!!!
sexykitty-5000096
2024. szeptember 28. 22:31
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­k­e­­l­­­d­­­ ­a­­­ ­s­­z­­­e­x­­­i­ ­p­­­u­­n­c­­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
agglomeracioskarrieristaadocsalopolgar
2024. szeptember 28. 22:27
Ezt találták most ki NY -ba?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!