Árvíz: Lengyelországban kitelepítenek egy 44 ezer lakosú várost

2024. szeptember 16. 21:28

Nysa városának polgármestere arra kérte a lakosokat, hogy vonuljanak magasabban fekvő területekre, mivel fennáll annak a veszélye, hogy egy közeli gát átszakad.

2024. szeptember 16. 21:28
null

Nyitókép: Képernyőkép / bbc.com

Lengyelországban a 44 ezer főt számláló Nysa városának polgármestere arra kérte a lakosokat, hogy vonuljanak magasabban fekvő területekre, mivel fennáll annak a veszélye, hogy egy közeli gát átszakad, és az abból kilépő víz áradatként önti el a települést – adta hírül a BBC

Kérem, evakuálják a holmijukat, magukat és szeretteiket. Érdemes lehet azonnal az épület legfelső emeletére menni, mert a hullám több méter magas is lehet. Ez azt jelenti, hogy az egész várost elönti a víz” 

– írta a polgármester. Korábban Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke azt mondta, az országnak sikerült 1 milliárd zlotyi tartalékot biztosítani az árvíz sújtotta helységek és emberek szükségleteinek fedezésére. 

Lengyelországban már több ezer embert kitelepítettek. Az ország számos részén komoly közlekedési problémák adódtak, és a vasúti forgalom is leállt. Hétfő reggel Paczków délnyugat-lengyelországi polgármestere szintén evakuációra szólította fel a lakosságot, miután a közelben lévő víztározóból kiáramló víz veszélyeztette a települést. Az ország más területein a helyi hatóságok szerint a vízszint már csökkenőben van.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2024. szeptember 17. 18:13
Nysa-val menekültek.
Obsitos Technikus
2024. szeptember 17. 09:37
Bezzeg. 1997-ben pontosan ugyanezt csinálták. Azóta nyilván nem értek rá erősebb gátat építeni... "Az ötvenezer lakosú kisváros melletti két víztároló gátjai átszakadtak. Két óra alatt mintegy 130 millió köbméter víz zúdult Nysára" 1997 július. De sebaj, majd kapnak az EU-tól párszáz millió ejrót helyreállításra. Mi meg egy fillért sem, mint 2013-ban, mert hisz nem szakadt át a gát sehol..
ihavrilla
2024. szeptember 17. 08:00
És hol volt a magyar Honvédség? MIért nincs ott Orbán?
békalepcse2.0
2024. szeptember 17. 07:10
A lengyeleknek is van magyarpetijük vagy ők már megúsztatták?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!