Akasztják a hóhért: a Politico szerint titokzatos „lobbicsoport” pénzeli az EU döntéshozóit, és ez nem minden

2024. szeptember 03. 18:43

A brüsszeli lap szerint baj van az unió átláthatóságával.

2024. szeptember 03. 18:43

Egy közel 6 millió eurós (2,3 milliárd forint) költségvetésű rejtett lobbicsoportra – fedte fel a Politico cikke. A portál szerint az Euroif nevű „agytröszt”– amely a vállalkozásoknak biztosít hozzáférés uniós politikusokhoz és döntéshozókhoz – működése komoly aggodalmakra ad okot az unió működésének átláthatóságával kapcsolatban.

Az Eurofi bevételeinek nagyságrendje ma már az egyik legnagyobb uniós lobbicsoporttá teszi – annak ellenére, hogy hivatalosan mindössze három főállású alkalmazottja van, és nem rendelkezik nyilvánosan elérhető beszámolóval.

Az Európai Parlament vezető, a pénzügyi jogalkotásban befolyásos szerepet játszó képviselői a Politiconak felfedték, hogy az Eurofi fizette az elegáns szállodákban való tartózkodásukat és utazásaik egy részét.

A szervezet 2023-ban 5,7 millió eurós (2,2 milliárd forint) bevételt ért el, befizetői között megtalálhatók voltak a legnagyobb bankoktól kezdve, tőzsdéken át, egészen a technológiai óriásokig a legnagyobb vállalatok – köztük a BlackRock a Goldman Sachs és az American Express – derült ki a júliusi átláthatósági jelentésekből, amelyek évek óta az első nyilvánosan elérhető információk a szervezet pénzügyeiről.

Ez azt jelenti, hogy több erőforrással rendelkezik, mint a nagy bankszektori lobbik, a gyógyszeripari lobbi (az Európai Gyógyszeripari Szövetség és Egyesületek Szövetsége), vagy a BusinessEurope üzleti csoport.

Pénzügyi bennfentesek szerint az Eurofi 50 ezer eurós (19 millió forint) díjat számít fel az „ügyfeleinek”. Egy asztal egy gálavacsorán, egy szoba egy megbeszéléshez, vagy egy vezérigazgató helye egy panelben egy konferencián mind plusz költségekkel jár.

„Ez az egyik legátláthatatlanabb csoport, amit valaha láttam”

A Politico szerint habár nincs szó bűncselekményről, a helyzet aggodalomra ad okot az EU-ban folyó lobbizás természetével kapcsolatban:

Ki és mennyit fizet, és milyen befolyást vásárolnak a pénzükkel?

A pénzügyi szektor befolyása Brüsszelben az elmúlt években jól látható volt: a bankokra és a biztosítókra a szakértők által követeltnél enyhébb szabályokat vezettek be, és „figyelemre méltó sikereket” értek el az ágazat érdekeit esetleg sértő reformok elkaszálásában. 

„Ez az egyik legátláthatatlanabb csoport, amit valaha láttam” – mondta Kenneth Haar, a Corporate Europe Observatory nevű nonprofit kampányszervezet kutatója. „Igazán furcsa, hogy ekkora költségvetéssel rendelkezik mindössze néhány személy” – tette hozzá. 

Az Eurofi felépítése eltér a többi nagy brüsszeli lobbi szervezettől, amelyek tele vannak irodákkal, hogy megpróbálják befolyásolni a politikát és megnyerni a vezető eurokraták szavazatát. Az Eurofi ragaszkodik ahhoz, hogy nem képviseli a pénzügyi ágazat érdekeit, és csupán „platformot biztosít a vitákhoz”.

„Nagyon könnyen hozzáférnek a köztisztviselőkhöz és a döntéshozókhoz, és ha növelik a költségvetésüket, akkor még nagyobb hozzáféréshez jutnak” – mondta Haar.

A Politico többször is megpróbálta felvenni a kapcsolatot az Eurofival, hogy választ kapjon a cikkben feltett kérdésekre, többek között az átláthatóság hiányával kapcsolatban. Jean-Marie Andres, az Eurofi vezető munkatársa szűkszavúan válaszolt a portál néhány kérdésére, majd kijelentette, hogy nincs felhatalmazva, hogy újságírókkal beszéljen. Mondandójának a lényege az volt, hogy az Eurofire nem lobbistaként, hanem „megbeszélések szervezőjeként” kell tekinteni. 

Nyilvános tájékoztatásában az Eurofi ragaszkodik ahhoz, hogy „nem képvisel üzleti érdekeket”, és „az általános pénzügyi piac javítását szolgáló általános érdekek szemszögéből” jár el.

A szervezetet Jacques de Larosière korábbi francia jegybankelnök hozta létre. A szervezet élén David Wright, egy korábbi brit EU-tisztviselő áll, a napi ügyeket pedig a francia Didier Cahen vezeti.

Az Eurofit által szervezett konferenciákat általában az uniós pénzügyminisztereinek találkozóját megelőzően tartják, amikor a legmagasabb rangú tisztviselők már a helyszínen vannak. A Politico forrásai szerint a „konferencia” csak mellékszál, a valódi események a rendezvényeken folyó lobbizás közben történnek. 

A konferenciák teljesen zárt ajtók mögött zajlanak. Az újságírókat kitiltják, és a Politico stábját is kidobták a tavaly őszi konferenciának otthont adó szállodából a spanyolországi Santiago de Compostelában.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rizotto
2024. szeptember 05. 16:47
A jogállamiság fellegvárában a lobbizás az intézményesített korrupció fedőneve.
Robi54
2024. szeptember 04. 15:13
Az egész brüsszeli bagázs,egy korrupt,diktatórikus szarfészek!! Az alap szerződéssel ellentétesen, lopakodó,törvénytelen hatalmi terjeszkedéssel tör a tagállamok szuverenitására.
Robi54
2024. szeptember 04. 15:07
Lobbizás=Korrupció!
catalina11
2024. szeptember 04. 10:36
"Varlay elmondta, hogy a BlackRock világszerte 20 ezer milliárd dollárt kezel. ... hogy "ha van 10 ezer dollárod, meg tudsz vásárolni egy amerikai szenátort..... Nem az számít, hogy ki az elnök, hanem az, hogy ki irányítja az elnök pénztárcáját. ..... Ukrajna jót tesz az üzletnek, ugye tudod? ..Mint ország, nem akarjuk, hogy ez a konfliktus véget érjen. ..Oroszország felrobbantja Ukrajna gabonasilóit, és a búza ára őrülten fel fog menni. ... .... A háború kurvára jót tesz az üzletnek – fogalmazott." no és még egy apróság, a BlackRock vezére, "Fink ..grew up one of three children in a JEWISH family ...." szóval Soros után, egy másik zsidó..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!