A román kormányfő besokallt, már nyílt orosz provokációról beszél

2024. szeptember 09. 20:43

Marcel Ciolacu úgy véli, az orosz hadsereg ily módon teszteli az Ukrajnát környező országok reakcióképességét.

2024. szeptember 09. 20:43
Iranian Shahed Drones

Nyitókép: Middle East Images via AFP

Orosz drón maradványaira bukkantak a román hatóságok Románia területén, a Tulcea megyei Periprava település térségében – közölte hétfőn a román védelmi minisztérium.

A drónmaradványokat az ukrán határ közelében találták,

abban a térségben, ahol vasárnap a becsapódási zónát azonosítottak, miután előző éjjel az orosz hadsereg Duna menti ukrán célpontokat támadott.

Ezt is ajánljuk a témában

A román hadsereg, a Román Hírszerző Szolgálat és a belügyminisztérium szakértői már vasárnap elkezdték a településen kívüli, lakatlan terület átvizsgálását dróndarabok után kutatva. A megtalált drónmaradványokat szakvéleményezés céljából elszállították. A minisztérium azt is közölte, hogy egy másik lehetséges becsapódási zónát is azonosítottak Caraorman település térségében, azt is átvizsgálják.

Marcel Ciolacu kormányfő az incidens kapcsán hétfőn úgy nyilatkozott: Románia valós időben reagált, és F16-os repülőgépekkel figyelemmel követte a helyzetet, mely nem kívánta meg a román fél beavatkozását. 

Ha a drónoknak Románia területén lett volna célpontja, természetes, hogy országunk közbelépett volna” 

– idézte a miniszterelnököt az Agerpres hírügynökség.

Ciolacu provokációnak nevezte az incidenst, hozzátéve, hogy az orosz hadsereg ily módon teszteli az Ukrajnát környező országok reakcióképességét.

A román védelmi tárca vasárnap jelentette be, hogy orosz drónt észleltek vasárnapra virradóra Románia légterében, és

Tulcea megyében lehetséges „becsapódási zónát” is azonosítottak a Duna menti ukrán célpontok ellen végrehajtott orosz támadások nyomán.

A hatóságok hajnali 2 óra 20 perckor és 2 óra 40 perckor figyelmeztető üzenetet is küldtek a Ro-Alert rendszeren keresztül a Tulcea és Konstanca megyei lakosságnak. Az észlelés időpontjától hajnali 4 óra 8 percig két román F-16-os vadászgép ellenőrizte és felügyelte a légteret.

A román külügyminisztérium közleményben ítélte el Románia légterének újbóli megsértését, és az ukrán lakosság és civil infrastruktúra elleni sorozatos orosz támadások leállítását, a nemzetközi jogi normák tiszteletben tartását kérte Oroszországtól – írja az MTI.

(MTI)

***

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. szeptember 10. 00:46
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
békalepcse2.0
2024. szeptember 10. 00:18
A román csak hazudik, bele is halna ha igazat kéne mondania. Gondolom amcsi parancsra tarja izgalomban a világot. Az amcsik helyében nagyon aggódnék, mikor jön el az a pont amikor átállnak és hátukba kapják a támadást.
Felhasználo74
2024. szeptember 09. 23:23
Jaaaa hogy követték f-16 os gépekkel csak nem tudják hol csapódott be ahhha 😀 biztos hogy dron volt nem ufo? 😀
bszakonyi
2024. szeptember 09. 23:23
Ha az oroszok tesztelnék a román reakciót a románok 3 dolgot tennének. Felszednék a határt Iasi - Kisinyov között. Ellopnának mindent az ami támaszpontról. Végül deklarálnák ,hogy ők mindig az orosz oldalok álltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!