A Kreml szóvivője óvatosan, de beszólt Trumpnak

2024. szeptember 01. 21:21

Hosszú idő után ez az első nyilvános kritika, amit megfogalmaznak orosz részről Trump külpolitikai tervei kapcsán.

2024. szeptember 01. 21:21
Ex-president Donald Trump holds an election campaign rally

Nyitókép: JEFF KOWALSKY / AFP

Mint ismeretes, Trump az orosz-ukrán konfliktus kitörése óta többször is hangsúlyozta – utalva ezzel a Biden-adminisztriáció külpolitikai gyengeségére – hogy ha ő lesz a következő amerikai elnök, akkor „pár nap alatt tető alá hozza majd a békét a két fél között”. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint azonban Donald Trumpnak nincs „varázspálcája”, amellyel egy csapásra békét teremthetne Ukrajnában – írta meg a Portfolio.

A szóvivó a Peszkov a Rosszija 1 televízió „Moszkva. Kreml. Putyin” című műsorában nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok Joe Biden elnöksége alatt annyi hibát követett el az Oroszországgal való kapcsolatokban, hogy „a pohár már túlcsordult” Moszkvában.

A demokraták kiszámíthatóbbak

Peszkov a közelgő amerikai elnökválasztással kapcsolatban úgy fogalmazott: „Nekünk nincs jelöltünk. De, természetesen, a demokraták kiszámíthatóbbak.” Hozzátette, hogy Putyin elnök korábbi kijelentése Joe Biden kiszámíthatóságáról az összes demokrata politikusra vonatkozik, így Kamala Harris elnökjelöltre is. Szerinte az amerikaiak irányvonala az Oroszországgal szembeni nyomásgyakorlásra tovább folytatódik majd, ami „politikai és gazdasági rabszolgasorba” taszíthatja az uniós országokat.

Dmitrij Peszkov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bár Washington évtizedeken át következetesen lépett fel Moszkva érdekeivel szemben, de Biden elnöksége alatt a kétoldalú kapcsolatok történelmi mélypontra jutottak, és jelen pillanatban nincs kilátás arra, hogy javuljanak. Rámutatott ugyanakkor, hogy 

az Egyesült Államok »közvetlenül részese az Ukrajna körüli konfliktusnak«, ami ellenséges álláspontot képvisel Oroszországgal szemben.

Peszkov emlékeztetett, hogy a Biden és Putyin közötti 2021. december 7-i videokonferencia kemény, kompromisszummentes beszélgetés volt, és az amerikai fél részéről „teljes mértékben hiányzott a készség a párbeszéd folytatására”. Szerinte Biden már 2011-ben, alelnökként is megpróbálta eltanácsolni Putyint attól, hogy elinduljon a következő orosz elnökválasztáson, ami tükrözi az amerikaiak „primitivizmus felé hajló” megközelítését a világ ügyeiben.

A Kreml szóvivője szerint Putyin sohasem engedte meg magának, hogy tiszteletlen legyen más államok vezetőivel szemben, és „felfoghatatlannak” nevezte, hogy Biden többször is „gyilkosnak” titulálta az orosz elnököt. Peszkov úgy véli, hogy Biden személyes rivalizálást próbált kezdeményezni Putyinnal, de ebben Putyin nem vesz részt.

Ukrajna-projekt

Az interjú végén Peszkov kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Trumpnak lenne olyan „varázspálcája”, amellyel 24 órán belül megoldaná az ukrajnai konfliktust, még akkor is, ha az új amerikai elnök azonnal leállítaná az Ukrajnának nyújtott támogatást. Peszkov szerint ilyen béke csak a „fantázia birodalmában” lehetséges. A szóvivő szerint az amerikaiak már 2014 előtt elkezdték az úgynevezett „Ukrajna-projekt” megvalósítását, és azóta is következetesen haladnak előre. A szóvivő szerint Amerika régóta elkötelezett annak irányába, hogy Ukrajnát intagrálják a NATO katonai infrastruktúrájába.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2024. szeptember 02. 08:03
24 óra 5 perc alatt vet véget a háborúnak.
figyelő4322
2024. szeptember 01. 22:58
Persze nem mond hüleséget Peszkov, a DemonCrap pártiak tényleg kiszámíthatóak mostanában. Kiszámíthatóan kardcsörtetők, háborús uszítók, mélyállami csicskák! Azt is érthetjük, hogy a ruszkik távol akarják magukat tartani az újvilági választásoktól. Azt meg különösen nem szeretnék, ha esetleg Trump- szimpátizánsnak hinnék őket. Hiszen az akkor Demokrata többségű Képviselő Ház éppen azzal az ÜRÜGGYEL emelt vádat Trump akkori elnök ellen, (impeachment), hogy ÁLLÍTÓLAG a ruszkikkal kollaborált. Ami persze az évszázad hazugsága volt, mert a Hilarious Klingon sokkal inkább smúzolt velük!
Skywalker_bp
2024. szeptember 01. 22:56
Ajjaj. Na most akkor mi lesz? Trump sem hoz békét? Ajjaj! Syegény Orbán Balázs.
lauderstenonis-2
2024. szeptember 01. 21:52
Na most mi lesz a fidesszel? Mi lesz a jövő évi költségvetéssel? Még a háborúpárti ruszkik szerint sem tud Trump 24 óra alatt békét teremteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!