Zelenszkij aláírta a szükséges törvényt – fontos lépést tett Ukrajna az EU-tagság felé

2024. augusztus 24. 19:46

Az ország függetlensége kikiáltásának 33. évfordulóján Zelenszkij Oroszországgal kapcsolatos törvényeket írt alá.

2024. augusztus 24. 19:46

Nyitókép: Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírt több olyan törvényt szombaton, az ország függetlensége kikiáltásának 33. évfordulóján, amely Oroszországgal kapcsolatos, köztük azt, amely megnyitja az utat a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) történő csatlakozáshoz. Az államfői hivatal közlése szerint az ukrán parlament által augusztus 21-én megszavazott és a Zelenszkij által aláírt, a római statútum ratifikálásáról szóló törvény növeli annak az esélyét, hogy Oroszországot háborús bűnök miatt vád alá helyezhessék a 2022 februárjában elindított támadása miatt.

Ukrajna már korábban elismerte az ICC joghatóságát, de a teljes jogú tagság kulcsfontosságú azon ukrán törekvés szempontjából, hogy az ország végül csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

Az ICC elfogatóparancsot adott ki orosz tisztségviselők, így Vlagyimir Putyin államfő és Szergej Sojgu volt védelmi miniszter ellen az ukrán civilek elleni bűncselekményekben feltételezhetően játszott szerepük miatt. Oroszország tagadja ezeket a vádakat.

Zelenszkij aláírta az Oroszországhoz köthető vallási szervezetek betiltásáról szóló törvényt is – olvasható az ukrán parlament honlapján. A jogszabály közzététele után 30 nappal lép hatályba, és a vallási közösségeknek kilenc hónapjuk lesz arra, hogy megszakítsák kapcsolataikat az Oroszországhoz kötődő vallási szervezetekkel. Az ukrán államfő aláírta azt a dokumentumot is, amely ukrán állampolgárságot biztosít azoknak a külföldieknek, akik az ukrán hadseregben harcolnak Oroszország ellen.

A függetlenség napja alkalmából Zelenszkij egy olyan videófelvételen szólt az ukránokhoz, amelyet néhány kilométerre rögzítettek az oroszországi terület elleni augusztus 6-i meglepetésszerű ukrán támadás pontjától. Az államfő leszögezte: „Oroszország egy dolgot akar, elpusztítani bennünket. Ehelyett ma Ukrajna függetlenségének napját ünnepeljük. És amit az ellenség hozott ránk, azt most visszakapja a hazájában”.

Zelenszkij beteg embernek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki szerinte folyamatosan mindenkit az (atomháborút elindító) piros gombbal fenyeget. 

Fogadkozott, hogy Ukrajna megismerteti Oroszországgal, mi a megtorlás. Az ukrán elnök szombaton a kijevi Szófia téren együtt ünnepelt Andrzej Duda lengyel elnökkel és Ingrida Simonyte litván miniszterelnökkel. Zelenszkij itt egyebek között bejelentette, hogy ukrán erők sikeres kísérleteket hajtottak végre egy drónra szerelhető új rakétával.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2024. augusztus 28. 06:39
Amit ez a szakállas majom aláír az kb. annyit ér, mint a budipapír anális törlés után, vagy akár a zuniós csati szerződés. Látjuk, hogyan működik...
Patika
2024. augusztus 25. 22:01
Ez az Eu lassan rosszabb, mint egy gittegylet. Az ukrán tagság pedig egyenesen gyalázat. (az az érdemük, hogy az Uniót kelet felé agresszív harcok árán csődbe jutattva próbálják kibővíteni?)
csombor-4
2024. augusztus 25. 18:00
1. Az ICC-be azzal a hozzáfűzött feltétellel lépett be, hogy 7 évig még nem vonatkoznak rá a háborús bűncselekmények a bíróság nem járhat el ukrán ellen, annak befejezése után. Ez annak nyílt beismerése, hogy háborús bűncselekményeket követ el, -szerintük is. 2. Másrészt, el akarnak járni a bíróságon orosz állampolgárok ellen, - holott Oroszorszán nem részese a szerződésnek. Ergó, nem lehet ellene eljárni. Igazi ukrán okfejtés.
jooeee
2024. augusztus 25. 12:52
Mi soha nem szavazzuk meg Ukrajna belépését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!