Vízhiány ellen: így küzdenek a városok azért, hogy legyen mit innunk

2024. augusztus 07. 07:34

Világszerte egyre kevesebb a víz, különösen a városokban, noha a vízigény gyorsan növekszik. A Welt bemutatott néhányat az intézkedések közül, amelyek segítenek megtakarítani a vizet a városok számára.

2024. augusztus 07. 07:34
Drinking water

Nyitókép: Monika Skolimowska / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Hosszú cikket szentelt a német Deutsche Welle annak, hogy világszerte egyre nagyobb problémát okoz a vízhiány, amelynek elsősorban a nagyobb városok lakói vannak kitéve, miközben a vízre a kereslet fokozatosan növekszik. 

Bemutatták, hogy városok a Föld különböző pontjain hogyan próbálnak megbirkózni az egyre duzzadó problémával. Mint írták, az emberek fele városban él és számuk folyamatosan növekszik, az évszázad közepére 6,5 milliárd ember él majd városi környezetben. Amennyiben az emberiség a vízellátás biztosítását nem oldja meg, az jelentős kihívást jelent és a jövőben súlyos vízhiányt eredményezhet. 

A Deutsche Welle kiemeli, olyan nagyvárosok is találkoztak már a vízhiánnyal, mint Fokváros, Új-Delhi vagy éppen Mexikóváros, ahol az ivóvíz időszakos korlátozásával tudták orvosolni a problémát. 

Ahogy azonban éghajlatunk tovább változik, hosszabb távú gazdálkodási stratégiák kerülnek előtérbe”

– írták, felsorolva, hogy ide tartozik például a víztakarékosság, a meglévő infrastruktúra átalakítása és a természetes források jobb kihasználása. 

Ezt is ajánljuk a témában

Milyen technológiák segítik a víztakarékosságot?

A tudósításból kiderült, hogy a magánháztartások is nagyfogyasztók, rengeteg víz megy el a zuhanyzásra, a WC-k öblítésére és a ruhamosásra is, mint írják, ezek mellett a főzés és a szervezetbe vitt folyadék, magyarul ivás, már csak a teljes háztartási fogyasztás négy százalékát teszik ki. 

Egy átlagos amerikai nagyjából 300 litert fogyaszt naponta, Németországban pedig 125 litert.

Mit lehet tenni a vízhiány ellen?

Mint írják, az újfajta energia- és vízhatékony mosógépek vagy a víztakarékos WC-tartályok és zuhanyfejek gyakran feleannyi vizet igényelnek, mint a hagyományosak. Fokvárosban a hatóságok az oktatásra és modernizációra helyezik a hangsúlyt: az évek óta súlyos vízhiánnyal küzdő afrikai városban olyan programot vezettek be, amely az alacsony jövedelmű háztartások számára ingyenesen biztosítja a szaniterek javítását, és emelték a víz árát is, hogy az embereket kevesebb vízhasználatra ösztönözzék. 

Hogyan csökkenthető a vízfogyasztás városokban?

Ezzel szemben Kanada egyik legnagyobb városának, a Csendes-óceán mellett lévő Vancouver városa a pénzügyi intézkedésekben hisz: a száraz nyári hónapokban a város vízszolgáltatójától származó víz 25 százalékkal többe kerül, mint az esős, téli hónapokban. A cikk kiemeli, Európában nagy gondot okoz, hogy elavult a csőhálózat, jelentős vízveszteséget okoznak a szivárgó csövek, mint írják, az ivóvíz több mint negyede az infrastruktúra ilyen hiányosságai miatt vész el.

Sokadjára felhozták a szennyvíz és az esővíz újrahasznosítását, mert mint a Deutsche Welle írja, a WC-k lehúzásához, a mosógépek működtetéséhez és az ipar ellátásához nem kell az értékes ivóvízre hagyatkozni.

Az úgynevezett szürkevíz, amely a begyűjtött esőt vagy a tisztított szennyvizet jelenti, fenntartható alternatívát kínál”

– jegyezték meg.

Kiemelik: az ausztráliai Melbourne és a dániai Aarhus új városrészeiben például az esővizet az utcákról és járdákról elvezetik, megszűrik, majd a közeli épületekben használják fel. Madridban a tisztított szennyvizet a városi parkok öntözésére használják, míg Szingapúrban egy további tisztítási lépéssel teszik ihatóvá.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. augusztus 26. 08:14
A viz állandó - körforgásban van - az hogy hiányt kreálnak az csak az árak egekbe emelése miatt van - túlontúl pnzéhesek lettek a multik .
Same
2024. augusztus 07. 09:36
A hell se okoz Magyarországon vízhiányt. Több mint 40 országban értékesíti a jó magyar vizet energiaitalként.
Same
2024. augusztus 07. 09:34
Amint jön a rosszidő megoldódik a vízhiány. A proli felfújható medencékből visszaengedik a jó vegyszeres vizet a földbe. Kertesház, medence, mi kell még?
verkez
2024. augusztus 07. 09:19
Ingatlanfejlesztés. Nem azonos a politikai nyerészkedéssel. Minden területnek megvan a kiszolgáló képessége. Ezen lehet javítani a megfelelő infrastruktúra kiépítésével. (Ez persze pénzbe kerül.) És utána lehet a területen építési engedélyeket kiadni. Ma minden építési terület, amire pár szarfejű bürokrata rámondja. (Mert az nem kerül semmibe.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!