Végre elindult valami! Már Olaszország és Svájc is második békecsúcsot akar Oroszország részvételével

2024. augusztus 13. 06:32

Araszolunk kifelé a sötétségből?

2024. augusztus 13. 06:32
null

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Olaszország és Svájc második békecsúcsot szorgalmaz az ukrajnai konfliktus diplomáciai rendezésére, ezúttal azonban Oroszország részvételével – erről írt alá nyilatkozatot hétfőn Antonio Tajani olasz külügyminiszter svájci hivatali partnerével, Ignazio Cassisszal Locarnóban. A dokumentum szerint 

„a lehető legjobb körülményeket kell megteremteni egy második békecsúcshoz, 

amelyen a felek mindegyike, ideértve Oroszországot és a releváns globális szereplőket is, részt vesznek”.   

Tajani és Cassis felszólították az érintett nemzetközi szereplőket, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést egy közös tárgyalási alap megteremtéséhez. Mindennek a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmányában rögzített területi épség és szuverenitás elvének tiszteletben tartásával kell megvalósulnia. Hangsúlyozták egyben, hogy 

a békét csakis az érintett szereplők mindegyikének bevonásával, illetve párbeszéddel lehet elérni.   

Oroszország egyebek között az ukrán államterület több mint ötödének elcsatolását, valamint Ukrajna semlegességének kinyilvánítását követeli, amivel 

Kijev lemondana 2019-ben az alkotmányában is rögzített NATO-csatlakozási törekvéseiről is.   

Júniusban Oroszország távollétében, de mintegy száz állam és szervezet részvételével tartották meg az első ukrajnai békecsúcsot a svájci Bürgenstockban. Moszkva képtelenségnek nevezte akkor, hogy nélküle rendezték a tanácskozást. Mindemellett kizárta részvételét egy újabb békecsúcson is, a moszkvai külügyminisztérium szerint azért, mert azon is csak a kijevi vezetés elképzeléseit vitatnák meg.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
google-2
2024. augusztus 13. 09:35
Mégis ki képviselje Oroszországot egy ilyen úgynevezett béketárgyaláson? Csak nem az Egyesült Államok? És milyen alapon?
verkez
2024. augusztus 13. 08:39
Kihagyták őket valami bizniszből?
Kormánypárti2
2024. augusztus 13. 08:37
Meglesz az, csak előtte valamelyik félnek még össze kell omolnia. Persze azt nem békecsúcsnak hívják.
Kovács Ubul
2024. augusztus 13. 07:49
Semmi nem indult el, a két álláspont semennyire sem közelíthető. A kágébés érthetően közölte a megmásíthatatlan feltételeit, az ukránok vagy elfogadják - vagy harcolnak. A kapitulacióhoz meg felesleges békekonferencia, elég hozzá egy vasúti vagon is. A cáratyuskának a továbbiakban sem kellene semmit betartania, hiszen szerinte az ukránok és Ukrajna nem léteznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!