Prominens politikussal tárgyal cikkünk írásakor Zelenszkij, sajtóhírek szerint nem is céltalanul

2024. augusztus 23. 20:42

Narendra Modi Putyin után Zelenszkijjel is találkozik.

2024. augusztus 23. 20:42
Naredra Modi

Nyitóképen: Narendra Modi (SAJJAD HUSSAIN / AFP)

 

Kijevbe érkezett pénteken Narendra Modi, India miniszterelnöke, hogy az ukrajnai háború lehetséges lezárásáról tárgyaljon – írja a CNN. Modi nemrég Moszkvában járt, ahol Vlagyimir Putyinnal tárgyalt a háború állásáról, a béke elérését szorgalmazva. Jaishankar indiai külügyminiszter a tárgyalásokkal kapcsolatban kijelentette: 

Nagyon, nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez a konfliktus véget érjen”.

Indiának összetett szerepe van az ukrajnai háború kapcsán. A vezetés rendszeresen a háború befejezését és a béke elérését szorgalmazta, Narendra Modi miniszterelnök korábban Putyin elnököt is gyakorlatilag megfeddte egy nyilvános tárgyalásán.

India ugyanakkor fenntartja kapcsolatait Moszkvával, ahonnan fegyvereket vásárol, továbbá az orosz olajhoz is hozzájut különböző csatornákon keresztül. Ez pedig az orosz államkasszát gazdagítja.

Az indiai külügyminiszter ennek kapcsán arról beszélt: „India nagy olajfogyasztó és -importőr, mert nincs saját olajunk. Nem politikai stratégiánk van az olaj vásárlására hanem olajstratégiánk van, piaci stratégiánk van.”

Zelenszkij ukrán elnök most „történelminek” és „szimbolikusnak” nevezte Modi látogatását,

 aki első indiai vezetőként látogatott el a független Ukrajnába. Modi egyébként az ukrán függetlenség napja előtt egy nappal érkezett Kijevbe.

Modi ezt megelőzően a napokban Varsóban volt, ahol leszögezte: „Egy problémát sem lehet megoldani a harcmezőkön. A párbeszédet és a diplomáciát szorgalmazzuk, a béke és a stabilitás gyors visszaállítására. India a vele barátságos országokkal együtt készen áll minden támogatás megadására.”

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rasdi1
2024. augusztus 24. 12:05
"Ukrajna függetlenségének napja"? Szerintem inkább "Ukrajna létrejöttének napja".
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2024. augusztus 24. 06:29
a cigányok egymás közt
herden100
2024. augusztus 23. 23:12
EURÁZSIAI BÉKERENDSZERRE VAN SZÜKSÉG. Mi Eurázsiaiak, össze tudjuk hozni.💚
Nasi12
2024. augusztus 23. 21:13
Mi a célja? Áttér a hindura? Minnél távolabb az orosz pravoszláviától? Ütös TV show lenne. Szinte Bangónéi😄
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!