Szokatlan kéréssel fordult Ukrajna Mexikóhoz, aligha erre a válaszra számított

2024. augusztus 09. 17:34

Az ukránok azt kérték Mexikótól, hogy tartóztassák le Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ha az orosz államfő az országba látogatna.

2024. augusztus 09. 17:34
Xochitl Galvez Election Campaign - Closing Event

Nyitókép: Azael Rodriguez/Getty Images

A mexikói elnök elutasította az ukrán kormány kérését, hogy tartóztassák le Vlagyimir Putyint, ha az orosz vezető szembeszáll a nemzetközi elfogatóparanccsal, és részt vesz Mexikó következő elnökének októberi beiktatásán – számolt be az Euractiv. 

„Ezt nem tehetjük meg” 

– mondta Andrés Manuel López Obrador elnök a kormány szokásos sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy letartóztatnák-e az orosz elnököt. 

Az ukránok mexikói nagykövetsége augusztus 7-én kelt közleményében tolmácsolta a kérést és az ENSZ Nemzetközi Büntetőbírósága (ICC) által kiadott elfogatóparancsra hivatkozott.

Peter Stano, a Bizottság külügyi szóvivője csütörtökön az Euractivnak elmondta, hogy Mexikó ICC-tagsága azt jelenti, hogy jogilag köteles letartóztatni Putyint, ha valóban elmegy Mexikóvárosba. 

Júniusban Putyin gratulált Sheinbaumnak a választási győzelemhez és Mexikót Oroszország „baráti partnerének” nevezte.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gus Fring
2024. augusztus 11. 11:38
És ha ez megtörténik, akkor ki lesz helyette hülyegyerekek??? Ebbe kéne néha belegondolni. Odakerül valami Prigozsin féle, aztán megnézhetitek magatokat. Annyi atomot kaptok a pofátokba, hogy nem győzitek majd visszasírni Vlagyimir Vlagyimirovicsot... Hülyék
palicsi-2
2024. augusztus 10. 04:57
A telhetetlen követelöző szinonímája az, hogy ukrán! Remélem, az ukrajnának adott "nyugati" fegyverek nagy részét megsemmisítik az oroszok, mert egy így felfegyverzett és náci vezetésű ukrajna, veszélyt jelent a térség biztonságára!
haxima
2024. augusztus 10. 00:30
Tényleg nincs ott egy normális ember, aki elmondaná ennek a majomnak, hogy az ilyen faszik, mint Putyin meg a pápa meg Biden nem turistavízummal mászkál, és hogy létezik egy olyan dolog, hogy diplomáciai mentesség?
KINGA SÁNDOR
2024. augusztus 09. 22:24 Szerkesztve
A jó anyját ennek a gyilkos nácinak! Mégis mit gondol magáról? Mindenkinek parancsolhat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!