Szicília vízkészlete: kulcskérdés oldódhat meg Olaszországban, ám van egy bökkenő

2024. augusztus 26. 05:42

Hatalmas lehetőség nyílt Szicília előtt a szárazság szó szerint égető kérdését illetően.

2024. augusztus 26. 05:42
Szabó Péter

Fotó: Pixabay

Nagy kiterjedésű édesvízkészletet fedeztek fel a szicíliai Iblai-hegység alatt, amely kétszer nagyobb a világhíres Loch Ness tavánál. A szárazság sújtotta Dél-Olaszországban ez óriási kincs, a helyi politikusok rögvest szorgalmazták is a víz felszínre emelését, szakértők szerint azonban ez nem ilyen egyszerű – írja az Euronews.

A hatalmas édesvízkészlet körülbelül 17 milliárd köbméter vizet tartalmaz, és 700 és 2500 méterrel található a felszín alatt.

Ez kulcskérdés lehet a Szicíliában jelenleg is tomboló aszály megoldását illetően.

A Földközi-tenger legnagyobb szigete a csapadékmentes időszakai miatt az egyik legrosszabb helyzetben lévő európai terület. Tavaly Szicíliában szinte csapadékmentes évet zártak, miközben rekordmagas hőmérsékleteket is tapasztaltak. A sziget különösen érzékeny az éghajlatváltozásra, egy nemrégiben készült tanulmány szerint 2030-ra területének 70 százalékán elsivatagosodással néz szembe.

„Ez egy nagyon fontos felfedezés, amely alapvető lehet egy olyan probléma megoldásában, amely Szicíliának komoly nehézségeket okoz.

Számításaink szerint még a tengerszint alatt is lehet egy fontos vízlelőhely”

– jelentette ki Lorenzo Lipparini professzor, az Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) kutatója.

Ezt is ajánljuk a témában

A föld alatti víztározó megoldás a szárazságra?

A felszín alatti területet az INGV, valamint a Máltai és a Róma Trei Egyetem kutatóiból álló csapat fedezte fel, akik novemberben publikálták kutatásukat. Bár úgy gondolják, hogy a víz nyomaira először a 2000-es évek elején bukkantak, amikor a Maurel et Prom olajtársaság földgáz után kutatott a környéken.

Most az érintett Ragusa tartomány politikusai a regionális kormányzathoz fordultak, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki ebből az erőforrásból.

„Tavaly novemberben még nem tudhattuk, hogy mennyire száraz lesz a telünk, de a legrosszabbal kellett szembe néznünk. Mindent megteszünk, hogy elkerüljük a súlyos aszályt, ezért a két egyetem felfedezése döntő lehet. Az a vízmennyiség konkrét lépéseket jelentene a súlyos válság kezelésében” – fogalmazott Nello Dipasquale, a tartomány egyik képviselője, majd hozzátette:

„Megkérdeztem a regionális önkormányzattól, hogy szándékoznak-e olyan projektet indítani, amely ezt a vízkészletet a hálózatba kötheti, és a legkritikusabb pillanatokban felhasználhatóvá válik.”

Ezt is ajánljuk a témában

Hogyan férhetnek hozzá a föld alatti vízkészlethez?

Bár ez egy jelentős felfedezés, a szakértők szerint óvatosan kell megközelíteni. Elméletileg lehetséges megoldást kínál az aszály ellen, de a vízhez való hozzáféréshez fel kell mérni, hogy a fúrás geológiailag instabillá teheti-e a területet. Ezután mélyen a föld alá kell fúrni, ami a szakemberek szerint akár egy hónapig is tarthat.

„Technikailag minden megvalósítható, de a bürokrácia az egy másik kérdés. Szicília regionális polgári védelme mindenesetre már felkért egy személyes egyeztetésre.

A lehető legrövidebb időn belül ellenőrizni akarják a projekt megvalósíthatóságát”

– hangsúlyozta Lipparini.

Ha a megvalósíthatósági tanulmányok azt mutatják, hogy lehetséges a föld alatti vízkészlet felszínre hozatala, az nem csak az ivóvizet illetően jelenthet értékes erőforrást, de a mezőgazdaság és az állattenyésztés számára is, amelyek létfontosságúak a sziget gazdasága számára.

Szicília mezőgazdasági termelőit hosszú évek óta sújtja a száraz időjárás. Egyesek attól tartanak, hogy el kell adniuk az állatállományukat, ha nem javulnak jelentősen a körülmények.

Ezt is ajánljuk a témában

Megoldás a mezőgazdaságban

Az Iblei-hegység Szicília délkeleti részén található mészkősziklákból áll, amelyeket a Szicíliára jellemző alacsony kőfalak zárnak le Ragusa és Siracusa tartományokban. A kutatók 3D modellek segítségével rekonstruálták ennek a régiónak a geológiai történetét, és megtalálták az ominózus víztartó réteget, amely kétszer akkora, mint a skóciai Loch Ness tava. Azt mondják, hogy a vízréteg kialakulása nagyjából hatmillió évvel ezelőttre nyúlik vissza.

Amikor a Földközi-tenger vízszintje drámaian leesett, az esővíz behatolt a földkéregbe. A környéken található sziklák valószínűleg szivacsként viselkedtek, visszatartották az esőt a tengerszint normalizálódása után.

A kutatók jelenleg úgy vélik, hogy a víz iható lehet, és segíthet Szicíliában a folyamatos aszály által sújtott vészhelyzetben. Egyelőre azonban még továbbra is sok a megválaszolatlan kérdés a víz felszínre juttatásával kapcsolatban.

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2024. augusztus 26. 09:05
Megaztán 1 hónapig is eltarthat a fúrás Húazannyát ez aztán a komoly kihívás ugye hülye mandiner (hülye mint állandó jelző)
namégmitnem
2024. augusztus 26. 08:25
Sem Ragusa, sem Siracusa nem "tartomány": két MEGYESZÉKHELYRŐL van szó. A tartományi rangú földrajzi és és államigazgatási egység maga Szicília - a többi rendben van.
zrx8
2024. augusztus 26. 07:59
Valahol olvastam, hogy a maffia tevékenységi köre kibővült a veszélyes hulladék illegális lerakásával. Sajnos Szicíliát össze-vissza mérgezték ezzel. Szóval csak óvatosan azzal a vízzel..
Ergit
2024. augusztus 26. 07:40
Nekünk is sokkal többet kell költeni vízgazdálkodásra!! De még családi házaknál, több lakásos házaknál és középületeknél is. Az esővizet nem a csatornába kell vezetni! A WC-ket nem ívóvízzel öblíteni! Ne csak napelemmel legyenek ellátva a házak elsősorban, hanem inkább vízgyűjtő tartályokkal, és megfelelő szivattyúkkal, amiket akár emberi erővel is könnyen lehet üzemeltetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!