Sorsfordító választások jönnek Németországban – az eddieknél is nagyobb AfD-győzelem látszik kirajzolódni

2024. augusztus 25. 15:21

Szeptember 1-jén két fontos kelet-németországi tartományban, Szászországban és Türingiában lesznek jelzésértékű választások: az AfD megállíthatatlannak látszik, és rohamosan nő a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) népszerűsge is.

2024. augusztus 25. 15:21
AfD election campaign in Thuringia

Nyitókép: Björn Höcke, az AfD csúcsjelöltje beszéd közben a „Der Osten macht's!” szlogennel 2024. augusztus 22-én a türingiai Neustadt an der Orla településen. (Hannes P. Albert/dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Hamarosan két német tartományban is választásra kerül sor; a szászországi és a türingiai voksolás kimenetele szakértők szerint jelzésértékűnek számít a jövő őszi országos parlamenti választások előtt. 

Egész Németország feszülten figyeli, hogyan döntenek a helyi lakosok szeptember 1-jén a jövőjüket illetően. Kelet-Németország egyre inkább megmutatkozik az elégedetlenség a szövetségi kormánykoalíció politikájával és tetteivel szemben, aminek eredményeként a közvélemény-kutatások szerint

Szászországban és Türingiában ma már kétség nélkül az Alternatíva Németországnak (AfD) a legerősebb párt, 

ezt követi a CDU, melléjük harmadikként pedig kezd felzárkózni a télen alakult Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) a maga 15-20 százalékával.

Ezt is ajánljuk a témában

Az illegális bevándorlás elleni fokozottabb fellépést sürgető jobboldali AfD-t és a hasonlóan ellenzéki, de baloldali BSW-t ugyanakkor nem csak a CDU-val szembeni általános elégedetlenség köti össze; mindkét párt ellene van Ukrajna további támogatásának, és a béke minél előbbi szükségességét szorgalmazza.

Az már egy idén januári felmérésből kiderült, hogy ha akkor lettek volna a szászországi választások, egészen biztosan a radikális bevándorlásellenes AfD szerezte volna meg a legtöbb szavazatot, 37 százalékot, őket követte volna a CDU nagyjából harminc százalékkal,  míg a szociáldemokrata párt be sem kerülne a tartományi parlamentbe.

A legfrissebb adatok ehhez képest némi eltérést mutatnak ugyan, de ez korántsem azt jelenti, hogy a Szászországot jelenleg a CDU–SPD-Zöldek koalíció élén vezető Michael Kretschmer kényelmesen hátradőlhet. A közvélemény-kutatások mindössze 4 százalékos előnyt mérnek az ő javukra, míg az AfD tőlük alig lemaradva, 30 százalékkal áll a második helyen. 

A pénteki súlyos solingeni terrortámadás és az egyéb, migráns hátterű bűncselekmények számának folyamatos növekedése pedig vélhetően szintén nem Kretschmerék malmára hajtja a a vizet.

Türingiában – ahol a CDU a Zöldekkel közösen kormányoz – az AfD 30 százalékkal, magabiztosan vezet, a CDU-t mindössze 21 százalék támogatja, a Zöldeket 3. 

A BSW-t Türingiában a lakosság 19, Szászországban 11 százaléka látná szívesen hatalmon.

 

 

 

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2024. augusztus 25. 23:04
Hátha megjön már a németek esze! Utolsó esélyük az AFD!
atti64
2024. augusztus 25. 22:42
MÁR LEHET KÉSÖ!!!!!!!!!!!!TÁMASSZÁTOK FEL HITLERT Ö TUDNÁ HOGY KELL RENDET TENNI PATKÁNYORSZÁGBAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
florin
2024. augusztus 25. 22:04
Legyen végre áttörés, felejtsék el a megalkuvást a németek! Nyíljon ki a szemük, a CDU total libbant-balos áruló
Salitis
2024. augusztus 25. 21:29
Ki az a hülye németországban, aki még ezek után (=az elmúlt 9 év országrombolása) is képes a cdu-spd-(sötét)zöldek valamelyikére szavazni???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!