Áttörhet az AfD és az új szélsőbal Kelet-Németországban

2024. augusztus 14. 21:56

Alapvető változásokat hozhat a német politikában az ősz, a kelet-német tartományi választásokon meglepetés jöhet.

2024. augusztus 14. 21:56
Maráczi Tamás

Nyitókép: Választási plakátok a szászországi Weisswasserben 2024. augusztus 14-én  /  fotó: Michaela STACHE / AFP

 

Türingiában, Szászországban, majd Brandenburgban rendeznek tartományi választást szeptemberben, és az előrejelzések szerint forró ősz lesz: a felmérések a nemzeti radikálisok (Alternatíva Németországnak (AfD)) és az új szélsőbal (Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW)) megerősödését jelzik, ami azt vetíti előre, hogy ezen német országrészekben olyan párttámogatottsági arányok alakulhatnak ki, ami gyakorlatilag egy kormányozhatatlan helyzetet eredményezhet.

Az Euractiv cikke szerint 

Németország keleti, egykor kommunista irányítású részén egy „populista ősrobbanás", egy „tektonikus eltolódás" történhet meg, 

az őt keleti tartomány közül háromban új regionális kormányokat választanak a polgárok, Türingiában és Szászországban szeptember elsején, Brandenburgban pedig szeptember 22-én.

Ebből kettőben már az AfD vezet a közvélemény-kutatások szerint, míg a BSW néhány hónappal az alakulása után középpárttá nőtte ki magát, első megmérettetése előtt jelenleg 11 és 19 százalék között mérik.

A hagyományos német centrista pártok (a kereszténydemokraták, a szociáldemokraták, a liberálisok és a  zöldek) nagyrészt marginalizálódnak, előrejelzések szerint 

együttesen sem kapják majd meg a voksok felét.

A lap emlékeztet: a kelet-németek a német egyesítés után is másodosztályú állampolgároknak érzik magukat, a keleti országrészek fejlettsége még mára sem érte el a nyugati tartományokét, ezért a kelet-német mentalitás megmaradt különcnek, illetve hajlamosnak a rendpárti politikai narratívák követésére. A centrumpártok rendszerével elégedetlenek ezért két anti-establishment pártot találhatnak maguknak, hogy kifejezzék igényüket valamilyen újra: az AfD-t a jobboldalon és a BSW-t a baloldalon.

Az AfD évek óta erős a keleti tartományokban, de 2024-ben a BSW megjelenésével a két erő annyi szavazatot szipkáz el, hogy könnyen meglehet, hogy már nem jön ki a választási matek: 

a hárompárti tartományi koalíciók is kevesek lesznek a többségi kormányzáshoz. 

Türingia a legszélsőségesebb példa: a négy évvel ezelőtt ezelőttihez képest a szélsőjobb és a szélsőbal megduplázta támogatottságát, és már együtt a szavazok 49 százalékára számíthat, míg a centrista pártok (CDU, SPD, a Zöldek és az FDP) várhatóan már csak a voksok harmadára számíthatnak. Német elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy a a két szélsőséges nemcsak gazdasági és szociális programjuk teszi rokonná, de orosz-barátságuk is.

A lap szerint a kormányozhatóság miatti 

koalíciós szükség a BSW-vel való együttműködésre kényszerítheti a centrumpártokat, 

hogy ezzel tartsák be az íratlan német szabályt („Brandmauer”), amely elvárja minden politikai erőtől a szélsőjobb újbóli hatalomra kerülésének megakadályozását.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
allen9
2024. augusztus 15. 15:19
Szélsőséges pártok Németországban nem az AfD meg a BSW, hanem a CDU meg a CSU, a Zöldek, meg a libsik. Nevezzük bátran szélsőséges globalista, iszlamista, szuicid szarnak a jelenlegi kormányzópártokat.
Ma is bukik a Zorbán...
2024. augusztus 15. 13:30 Szerkesztve
Németországban most a legfontosabb a kollaboráns áruló CDU/CSU megsemmisítése lenne. Amíg a Weber-féle gazemberek bitorolják a "jobboldali" jelzőt, addig nincs lehetőség érdemben fellépni az olyan politikai szörnyetegek ellen, mint a Zöldek, meg hasonlók. Hiszen az emberek azt látják, nincs alternatíva a berbok meg barley-féle terroristák ellen, helyette is csak ugyanolyanok jönnének, a CDu ugyanaz. Az AfD-ről meg ugye, elterjeszették, hogy faszista, meg pupulista. Az átlag, teljesen agymosott idióta német pedig olyan hülye, hogy ezektől a kitalált dolgoktól, rágalmaktól jobban fél, mint a ténylegesen jelen lévő, valódi veszélyt jelentő, 100+ millió embert kiirtó bolsevizmustól. Ami ráadásul napjainkban már újra szedi az áldozatait: lásd háború, terrorizmus, abortusz, gender...
masikhozzaszolo
2024. augusztus 15. 10:41
Ez csak habzás. Majd minden úgy lesz szavazva, hogy a jó ballibsi eredmény kijöjjön. Nehogy már a nép döntsön. Döntött az EU-ról is. az EU meg azt mondta, Frászt!
Zolotarjov
2024. augusztus 15. 07:23
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!