Retteg a Politico: tarolhat a vasárnapi német tartományi választásokon az AfD

2024. augusztus 31. 06:37

A brüsszeli lap szerint, ha a jelenlegi előrejelzések beigazolódnak, a vasárnapi eredmény valóságos sokkhangulatot idézhet elő egész Németországban.

2024. augusztus 31. 06:37
29 August 2024, Saxony, Dresden: Tino Chrupalla (l-r), AfD federal chairman and AfD parliamentary group leader, Jörg Urban, chairman of the AfD in Saxony, and Alice Weidel, AfD federal chairman, stand on stage at one of their party's election rallies on Theaterplatz. A new state parliament will be elected in Saxony on September 1, 2024.

Nyitókép: Sebastian Kahnert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A Mandiner is beszámolt róla, hogy vasárnap választást tartanak a kelet-németországi Szászországban és Türingiában, majd szeptember 22-én Brandenburg tartományban is. E három kelet-németországi választás alapjaiban rendezi át a német politikát. Az eddigi fősodorbeli pártok, amelyek kisebbségben és kordában tudták tartani rendszerkritikus kihívóikat, most olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy nem lesz többségük az új törvényhozásokban. Vagyis: csak a rendszerkihívókkal együtt tudnának alkalmi vagy stabil többséget alkotni a tartományok kormányzásához.

A két kihívó: jobbról az AfD és balról Sahra Wagenknecht mozgalma.

Nem véletlen, hogy már a baloldali Politico is egy ehhez hasonló forgatókönyv miatt aggódott a pénteken megjelent cikkében. A cikk elején már leszögezték, hogy a „szélsőjobb” és a „szélsőbal” felfutása várható a vasárnapi tartományi választásokon. A lap szerint, ha a jelenlegi előrejelzések beigazolódnak, a vasárnapi eredmény valóságos sokkhangulatot idézhet elő egész Németországban, viszont a választások arra is remek alkalmat nyújtanak, hogy szemléltessék, az ország keleti részén a választók milyen mértékben lázadnak fel a mainstream politikai pártok ellen.

A Politico arról is beszámolt, hogy az exit poll eredmények vasárnap este 18 órakor várhatók.

A végső eredmények pedig várhatóan az éjszaka folyamán derülnek ki. Az eddigi előrejelzések szerint Sahra Wagenknecht mindkét tartományban a harmadik helyen futhat be. Türingiában minden esély megvan arra, hogy az AfD nyerje meg a választást, Szászországban pedig az AfD vagy a CDU lehet a befutó.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bill-murr
2024. augusztus 31. 17:33
Elegem van a globalista-zsido penzelte propaganda mediak agymosasabol. Nagyon ugyesen es hatasosan eltereltek az emberek figyelmet arrol mi zajlik europaban ( es usa, kanada, ausztralia, uj-zeland) Rank szabaditottak tobb millio orkot a sajat erdekuk szerint akiknek eszuk agaban sincs a mi eletformank szabalyai szerint elni es harmadikvilagbeli szarfeszket csinalnak mindenutt ahova beteszik a labukat. Nem tudjak tovabb hulyiteni a tobbseget mindenfele erzekenyitessel, most majd eroszakkal probaljak az emberekre tolni.
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 31. 13:06
>>SpaniferRoland 2024. augusztus 31. 08:15 5m007h 0p3ra70r "Magyar Péter januárig Orbán valagát nyalta. Errefelé könnyen fordulnak a köpönyegek, és hamar cserélnek nyelvet az alóluk kivillanó valagak." bizony a saját fattyatok lett a legnagyobb ellenségetek<< Lesz ő még a mostani barátainak az ellensége.😉 >>:DDD de azért a jakabot nem írnám ly al:DDD<< Ha úgy tartja kedvem még dzsével is írom.
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 31. 13:03
>>RasPutin 2024. augusztus 31. 09:51 MoslékzabálóRasPutin<< Jó ötlet volt ez a nick.
Nasi12
2024. augusztus 31. 13:02
Szélre tolták a szuverenistákat. Hogy csak a szolga kōzép lehessen nyerő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!