Olyan döntést hoztak a lengyelek, aminek Brüsszelben nem fognak örülni: Tusk dörzsöli a tenyerét

2024. augusztus 28. 09:54

A NATO tagországok közül Varsó költi a GDP-je legnagyobb részét védelmi kiadásokra.

2024. augusztus 28. 09:54
Prime Minister Of The Republic Of India Narendra Modi In Warsaw

Nyitókép: Klaudia Radecka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Lengyelország 2025-ben GDP-jének 4,7 százalékát költi majd védelemre, ami 0,6 százalékponttal több, mint az idei kiadási tervek – írja az Euractiv.

A NATO tagországok közül Varsó költi a GDP-je legnagyobb részét védelmi kiadásokra. Lengyelország már idén is 35 milliárd dollárt szánt a hadseregére. Ezzel a NATO ötödik legnagyobb költekezőjévé válik, a listát Amerika vezeti 968 milliárd dollárral.  

Lengyelország azt is reméli, hogy a kiadások egy része az uniós költségvetés része lett, ami jelentősen tehermentesítené a nemzeti költségvetést – mondta egy lengyel lapnak egy kormányzati forrás.

„Komolyan tárgyalunk az EU-val arról, hogy a védelmi tételek egy részét az uniós költségvetésbe vonjuk be, mivel frontország vagyunk, és felelősséget vállalunk az egész EU iránt” – mondta a forrás.

A forrás elárulta, hogy a tárgyalások folyamatban vannak, és elmondta: „ha akár csak 1 százalékot is átcsoportosítanak, az már siker lenne.”

A 2025-ös költségvetés lesz az első, amelyet a Donald Tusk miniszterelnök vezette új kormány fog kidolgozni.

A hírek szerint az új lengyel költségvetés még az ideinél is nagyobb hiányt fog mutatni. 

Az Európai Bizottság nemrég túlzott deficit-eljárást indított Varsó ellen.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jandor
2024. augusztus 29. 13:07
Halálra fegyverzik magukat.
lististerc
2024. augusztus 28. 11:24
Varsó közepén, a királyi templomtól 100 méterre se, a Poniatowski hercegek palotájában nincs undorítóbb, mint a NATO parancsnokság. No, a budai várban ilyen nem lesz.
faramuci
2024. augusztus 28. 11:24
"NATO ötödik legnagyobb költekezőjévé válik"===>> ámerika legnagyobb adósává válik
2024. augusztus 28. 11:23 Szerkesztve
Mondom én... Itt azt tervezik, hogy az összes szart, amit csinálnak a "közös hitelből" megy... (hogy a hitel honnan jön, az kérdés) És igazából meg is fogják tudni csinálni, mert amikor a "közös Ukrajna" fegyverzése van, az arról szól, hogy ők odaadnak valamilyen fegyvert, majd azt "kiveszik" a közösből... (amit amcsi fegyverre költenek) Szóval Ennyike... Ez egy közös Transz Ameurópai Lopás és Hitelunio.... Amit mi, európai emberek fizetünk és valakik rohadt jól járnak. Ki kell lépni az EU-ból!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!