Nocsak: az Egyesült Államok nem ad F-16-os vadászgépeket Ukrajnának

2024. augusztus 25. 20:54

Európai partnereit, Dániát, Finnországot és Hollandiát ellenben arra biztatja, hogy ők tegyék meg.

2024. augusztus 25. 20:54
Polish Armed Forces Day Celebrated In Warsaw, Poland

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

Az Egyesült Államok elismerte, hogy egyelőre nem szándékozik F-16-os vadászgépeket átadni Ukrajnának. Frank Kendall, az amerikai légierőért felelős védelmi miniszter-helyettes szerint jelenleg nincs tervben, hogy saját F-16-osokat küldjenek Ukrajnába, de nem zárta ki teljesen az ötletet. Emellett megemlítette, hogy a finnek esetleg részt vehetnek az amerikai légierő CCA fejlesztési projektjében – írja a Magyar Nemzet.

Ebben a hónapban Ukrajna megkapta az első F-16-os vadászgépeket, az Egyesült Államok ugyanakkor egyelőre nem tervezi, hogy a közeljövőben átadja saját F-16-osait Ukrajnának 

– mondta Frank Kendall, az ország légierőjéért felelős védelmi miniszter-helyettese a Helsingin Sanomatnak (HS) adott interjújában.

Kendall szerint a jelenlegi támogatások Ukrajna rövid távú igényeit fedezik. 

Az F-16-os vadászgépeket olyan NATO-országok, mint Dánia és Hollandia ígérték Ukrajnának.

Kendall kiemelte, hogy az Egyesült Államok partnereivel együtt segíti az ukrán pilóták képzését.

Az amerikai védelmi miniszter-helyettes nemrégiben Finnországba látogatott, ahol találkozói a balti-tengeri NATO-országokban folytatott szélesebb körű megbeszélések részei voltak. A HS szerint Kendall, aki évtizedek óta különböző pozíciókban dolgozik az Egyesült Államok védelmi szektorában, az egyik legbefolyásosabb nyugati védelmi tisztviselő, aki Finnországban járt a NATO-tagság kapcsán.

Kendall hangsúlyozta Finnország stratégiai fontosságát a NATO és az orosz határ szempontjából, és kijelentette, hogy minden szükséges támogatást meg kell adni az országnak. Véleménye szerint Finnország új F-35-ös vadászgépei hasznosak lesznek, mivel modern fegyverekkel és egyéb korszerű felszerelésekkel kombinálva jobb védelmi képességeket biztosítanak majd.

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stingary76
2024. augusztus 27. 09:38
Mostanában a franciák vannak csendben, az utóbbi időben nem adtak semmit az ukránnak.
Mich99
2024. augusztus 26. 11:45
Ez amerika hidegháborús-melegháborús színészkedése: eljátsszák, hogy ők "visszafogottak", miközben mindenki mást uszítanak...
survivor
2024. augusztus 26. 10:31
A world firepower szerint Szlovákia vadászgépeinek száma NULLA.
survivor
2024. augusztus 26. 10:25
50 éves típus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!