Nincs új a nap alatt: a migránsok miatt ismét a határzár a téma Németországban

2024. augusztus 09. 09:02

Mégsem volt olyan remek ötlet a migrációs paktum?

2024. augusztus 09. 09:02
null

Nyitókép: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Németországban egyre nagyobb a nyomás Olaf Scholz kancellár kormányán, hogy visszaállítsa a teljes határellenőrzést, miután a irreguláris migránsok száma jelentősen megugrott. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) az EU külső határainak elégtelen védelmét okolja a drasztikus intézkedések szükségességéért, és arra figyelmeztet, hogy

a schengeni övezet jövője veszélybe kerülhet, ha nem sikerül megállítani az illegális bevándorlást.

Ezt is ajánljuk a témában

Az adatok szerint 2023-ban a Németországba irányuló illegális határátlépések száma elérte a hét éve nem látott szintet, ami arra késztette a kormányt, hogy ideiglenes határellenőrzéseket vezessen be Ausztria, Lengyelország, Csehország és Svájc határain. A CDU azonban most állandó ellenőrzéseket követel, amit a párt vezetője, Friedrich Merz azzal indokol, hogy ezek az intézkedések nem igényelnek pénzt, de gyorsan javíthatják a közvélemény hangulatát – számolt be a The European Conservative.

A CDU javaslata jelentős fordulatot jelezhet a német politikában, mivel korábban a párt volt a schengeni övezet egyik legnagyobb támogatója.

A javaslat különösen annak fényében jelez újdonságot, hogy a párt korábban szorgalmazta a Magyarország és mások által is hevesen ellenzett új migrációs uniós paktum elfogadását.

A német kormány koalíciós partnerei között is megosztottságot szült az ötlet, hiszen míg Scholz-féle szocialista SPD elutasította, a liberális FDP meglepő módon támogatta a javaslatot.

A határellenőrzések visszaállítása már rövid idő alatt is eredményesnek bizonyult, hiszen a nyári hónapokban több ezer illegális határátlépést akadályoztak meg, és számos embercsempészt tartóztattak le.

A CDU most azzal érvel, hogy a schengeni övezet szellemiségét félreértelmezik, és hogy a belső határellenőrzések újbóli bevezetése elkerülhetetlen, ha az EU nem biztosít hatékony védelmet a külső határokon. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 336 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Triton77
2024. augusztus 10. 09:35
Mármint úgy érti a dojcs’ hogy minden H betűs gépjáművet a csvarjaira fognak széttkapni
Alberto
2024. augusztus 09. 13:07
a nemetek , azaz jobban mondva bajorok,(en ott elek) a Schengeni szabályokat mar 2015 szeptembere óta , tudatosan nem tartják be , ugyanis az oszrak-nemet ,főleg az autópálya ,határokon azóta is folyamatosan ellenőriznek ...amiota az emlekezetes szir menkülthulliammegindult nyugat fele....a szabályzat azt mondja hogy maximálisan csak 2 évig lehet kivételes okokból IDEIGLENESEN ellenőrizni a schengeni hatarakon....
danubius
2024. augusztus 09. 12:57
A Földközi-tengeri non-stop hajótaxik sűrűbben járnak
bagira002
2024. augusztus 09. 11:52 Szerkesztve
Hogy hogy Ursula-Brüsszel németeket NEM szankcionálja , nem bírságolja. Kettős mérce . Magyarországot büntetik mert a sengeni határt eut védi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!