Mindenkit elvisznek katonának – kiborult az egyik legnagyobb ukrán állattenyésztő

2024. augusztus 30. 08:37

Egyre komolyabb a munkaerőhiány, ami komoly nehézséget okoz az ukrán gazdaságnak.

2024. augusztus 30. 08:37
Ukrainian mortar unit operates in Kreminna direction

Nyitókép: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP

Nem találni munkaerőt Ukrajnában, ugyanis a munkára fogható férfiak egy részét már besorozták katonának. Az Ivano-Frankivszk régióban működő dán Goodvalley Ukraine agráripari vállalat vezérigazgatója, Kasper Torup-Villadsen az agroportal.ua-nak elmondta, komoly kihívással küzd a szektor a háború miatt, ugyanis már lassan nincs, ki dolgozzon. 

A dán cég kilenc sertéstelepet üzemeltet, itt összesen 616 ukránnak tudnak munkát biztosítani, ám közülük 25-öt már elvittek a frontra. A vállalat alkalmazottjainak kétharamada a tájékoztatás szerint hadköteles korú férfi, akiket a munka jellege miatt nem lehet nőkkel helyettesíteni. A Kárpáthír tudósításában azt írja, jelen körülmények között

szinte lehetetlen új munkavállalót találni.

A dán multi vezetője kijelentette, feltett szándékuk, hogy fejlesszék a céget, ehhez új, szakképzett férfiakra van szükségük, ám a sorozások miatt lehetetlen őket megtalálni, mint mondta, hiába kínálnak 16 ezer hrivnyás fizetést, alig jelentkeznek. 

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aacius
2024. augusztus 30. 11:04
Majd amikor az ukrán nackók rájönnek, hogy azért haltak meg a társaik, hogy a nyugati cégek migránsokkal pótolják őket. Na az lesz egy nagy homlokra csapás...
SzkeptiKUSS
2024. augusztus 30. 11:02
120000 ft már kiemelt fizetés Ukrajnában? Sokkal olcsóbb, mint egy kínai munkás? Naná, hogy kell a nyugatnak Ukrajna és nem csak az ásványkincsek és a termőföld miatt.
mnmn
2024. augusztus 30. 10:55
A dánnak otthon kéne reklamálni. Dánia azok között van akik leginkább a háború folytatását szorgalmazzák. Lehet hogy a sertréstelepi dolgozókat most képezik ki a dán F16-osokra.
Jack Reynor
2024. augusztus 30. 09:58
A többszázezer ukrán férfi hiányát évtizedek érezni fogják, ráadásul a rokkantak el kell majd tartaniuk. Köszönhetik a fasszongoristának és bandájának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!