Kutatás bizonyítja: borzasztó mentális állapotban vannak a fiatalok

2024. augusztus 14. 21:32

„Azok a kihívások, amelyekkel a fiatalok mai generációja szembesül, példátlanok, pusztítók és rosszabbak, mint valaha” – fogalmazott a kutatást vezető pszichiáter.

2024. augusztus 14. 21:32

Nyitókép: Pixabay

 

A generációk közti egyenlőtlenség, a közösségi média, az alacsonyabb bérek, a bizonytalan foglalkoztatás és az éghajlati válság mind-mind közrejátszik abban, hogy a fiatalok mentális egészségügyi állapota világszerte drasztikusan romlik – derült ki egy szerdán közzétett kutatásból, amelyről a Világgazdaság számolt be a The Guardian nyomán.

Egyre több fiatal kerül olyan egészségi állapotba, amely miatt jó esetben rövidebb időre kiesik a munkaerőpiacról, szélsőséges esetben pedig korai halált halt. Ezek aránya az egészséges életvitelben élőkhöz képest meredeken emelkedett az elmúlt 20 évben 

– állapította meg a The Lancet Psychiatry Commission fiatalok mentális egészségével foglalkozó kutatásáról készült tanulmány.

Míg a mentális betegségek a 10–24 év közöttiek legalább 45 százalékát érintik, addig a kormányok az egészségügyi költségvetéseikből átlagosan 2 százalékot fordítanak a kezelésükre.

„Azok a kihívások, amelyekkel a fiatalok mai generációja szembesül, példátlanok, pusztítók és rosszabbak, mint valaha” – fogalmazott Patrick McGorry, a kutatást vezető pszichiáter.

A pszichiáter elmondta, hogy az anyagi javakat és az emberi kapcsolatokat is nehéz megteremteni manapság.

Sok országban egy átlagos ház ára megfizethetetlen, a rosszul szabályozott közösségi média és digitális platformok miatt pedig egyre inkább elszigetelődnek a fiatalok.

McGorry szerint:

A mentális betegségek súlyos fenyegetést jelentenek a fiatalok életére és jövőjére, és a riasztó bizonyítékok arra utalnak, hogy az előfordulásuk és hatásuk folyamatosan nő.


 

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. augusztus 15. 11:53
Én úgy látom, hogy a nevelés zsákutcája amikor a gyerek a középpont és körülötte forog a világ csak azért, mert ő van. " ez a félnótás Benjamin Spock elméleteivel és könyveivel vált divattá...
catalina11
2024. augusztus 15. 11:52
Érdemes elolvasni James Dobson könyveit. Normálisak!
Obsitos Technikus
2024. augusztus 15. 09:59
"A nehéz idők erős embereket formálnak. Az erős emberek jó időket hoznak el. A jó idők gyenge embereket formálnak. A gyenge emberek nehéz időket hoznak el."
balbako_
2024. augusztus 15. 05:06
Valami tényleg el lett tolva világszinten. Én úgy látom, hogy a nevelés zsákutcája amikor a gyerek a középpont és körülötte forog a világ csak azért, mert ő van. A család - ha van egyáltalán - minden erőforrása oda irányított, az iskolában a gyerek az úr nem a tanár, mindent készen kap, de semmit nem kérnek érte. És amikor kikerül az életbe már nem ő az imádott bálvány ott már egy a sok közül. Nehéz ezt feldolgozni gyerekkorban is és fiatal felnőttként meg pláne. Imádottként nehezen képes párkapcsolatra, hiszen a másik fél is úgy nőtt fel, hogy körülötte forog a világ. Családalapításra is nehezen szánja el magát stb. Ezen impulzusok összessége egyenesen a pszichológus díványára kényszeríti a gyereket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!